Şase arestaţi al domiciliu au în grijă, la această oră, poliţiştii hunedoreni. Iar verificarea lor se face prin metode clasice, pentru că mult – discutatele brăţări de supraveghere sunt încă doar proiect.
Poliţiştii hunedoreni însărcinaţi cu supravegherea arestaţilor la domiciliu trebuie să aibă vigilenţă maximă. În judeţul Hunedoara sunt în evidenţă nouă persoane arestate la domiciliu şi niciuna dintre ele nu poartă vreo brăţară de supraveghere. De altfel, România nici nu are în dotare astfel de sisteme, iar reprezentanţii Poliţiei Române spun că nici măcar nu avem cadru legal pentru achiziţionarea sistemelor de supraveghere. Aşa că, supravegherea arestaţilor la domiciliu se face prin metodele „clasice”. „Aceste persoane sunt monitorizate prin metode specifice de către poliţiştii unde acestea au domiciliul. Acestea includ şi verificări făcute personal de către poliţişti, vizite la domiciliul persoanelor în cauză, dar şi prin alte măsuri”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. De regulă, supravegherea arestaţilor la domiciliu intră în competenţa poliţiştilor de la Compartimentul de Investigare a Criminalităţii, însă este nevoie de vigilenţă maximă şi din partea altor categorii de angajaţi ai IPJ, mai ales că aceştia sunt daţi în consemn.
Brăţările de supraveghere, doar proiect
De precizat că brăţările de supraveghere sunt prevăzute în codul penal încă din anul 2006, dar nu au fost niciodată cumpărate. Aşa că, poliţiştii sunt nevoiţi să se descurce cu tehnicile de care dispun. Iar oficialii IGPR spun că, oricum, măsura arestului la domiciliu cu purtarea unei brăţări de supraveghere nu a fost dispusă de instanţă pentru că nu a fost adoptat un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestui sistem. La nivel european se analizează posibilitatea emiterii unei directive care să reglementeze în mod unitar modul în care să se folosească brăţările de supraveghere.