0.6 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Motivele pentru care hunedorenii au contestat amenzile primite în timpul Stării de urgență

Până la mijlocul lunii aprilie, pe durata Stării de Urgenţă, numai în municipiul Hunedoara au fost amendaţi peste 800 de oameni pentru încălcarea prevederilor ordonanţelor militare, aflate la acea vreme în vigoare, care impuneau restricţii de circulaţie, pe fondul pandemiei de Covid 19.

Multe dintre sancţiunile cu valori cuprinse între 2.000 de lei şi 5.000 de lei au fost contestate în instanţă.

În ultimele zile, magistraţii Judecătoriei Hunedoara au încheiat o parte dintre procesele în care hunedorenii au contestat procesele verbale şi le-au admis solicitările de anulare a amenzilor. Dosarele aflate pe rolul instanţei arată motivele principale pentru care amenzile i-au nemulţumit pe localnici. Iată câteva dintre acestea:

Prinsă în timp ce ducea gunoiul
O femeie din Hunedoara, amendată cu 2.000 de lei de un jandarm, în 21 aprilie, a cerut anularea amenzii, susţinând că nu e vinovată, deoarece a coborât doar să ducă gunoiul, iar, în plus, nu are venituri să achite amenda. „La solicitarea agentului constatator, ea nu a fost în măsură să prezinte declaraţia pe proprie răspundere, încălcând astfel prevederile ordonanţei militare OM 3/2020 art. 4”, se arăta în procesul verbal, anulat prin decizia instanţei.

O localnică din Călan a susţinut că procesul-verbal contestat este netemeinic, întrucât în 7 aprilie a plecat în grabă de acasă şi a uitat să îşi ia declaraţia pe proprie răspundere, deşi în rest a respectat în toată perioada măsurile legale impuse. „Petenta a mai arătat că nu realizează nici un venit, neputând achita amenda”, se arată în plângere.

Un alt localnic din Călan, amendat de Poliţia Locală, a susţinut că a avut asupra sa declaraţia completată în mod corespunzător şi că amenda primită în 15 aprilie a fost completată greşit. „Avea asupra sa declaraţia pe propria răspundere completată necorespunzător, fără să justifice motivul deplasării şi prezenţei în acel loc”, se arăta în procesul verbal prin care a fost sancţionat cu 2.000 de lei.

O ţigară l-ar fi costat 5.000 de lei
Un bărbat din Hunedoara a susţinut că a ieşit doar până în faţa blocului pentru a fuma afară, dorind să nu pună în pericol sănătatea mamei sale. În 6 aprilie, potrivit procesului verbal semnat de un poliţist, bărbatul a fost depistat, „părăsind domiciliul fără un motiv întemeiat, încălcând astfel prevederile art. 1 din OM 3/2020, faptă pentru care a fost sancţionat cu o amendă în cuantum de 5.000 lei”.

O femeie din Hunedoara a reclamat că în 6 aprilie, dimineaţa, şi-a făcut cumpărăturile, iar la întoarcere s-a oprit să fumeze o ţigară în faţa blocului unde locuieşte. „A arătat că, între timp, a venit un echipaj de poliţie şi deşi avea asupra sa declaraţie pe proprie răspundere şi s-a legitimat, spunând că se întoarce de la magazin, a fost sancţionată cu amenda în cuantum de 2.000 lei, pentru că stătea şi fuma în faţa blocului”, se arăta în plângere. Poliţiştii au precizat că femeia „a fost depistată în afara locuinţei sale, fără a avea un motiv întemeiat, stând pe o bancă, bând cafea şi fumând, încălcând astfel prevederile ordonanţei militare OM 3/2020”, se arăta în procesul verbal contestat.

Un alt localnic din Hunedoara s-a plâns că a avut asupra sa declaraţia pe proprie răspundere completată şi buletinul când a ieşit afară, fiind sancţionat pe nedrept. În procesul verbal, poliţiştii arătau că bărbatul, în 18 mai s-a deplasat pe Strada Batiz şi „a participat la violenţe exercitate împotriva organelor de ordine şi a autospecialelor acestora, prezenţa sa fiind nejustificată în acel loc, încălcând astfel prevederile ordonanţei militare OM 3/2020. faptă pentru care a fost sancţionat cu o amendă în cuantum de 2.000 lei”.

A mers la Poliţie să ceară intervenţia Ambulanţei
Un bărbat din Hunedoara a reclamat instanţei că a avut asupra sa declaraţia pe proprie răspundere completată, însă aceasta nu i-a fost solicitată de autorităţi, cu ocazia prezentării sale la sediul Poliţiei Călan pentru a solicita o ambulanţă, întrucât a prezentat simptome Covid-19.

Un alt reclamat din Hunedoara a susţinut că a avut declaraţie pe proprie-răspundere asupra sa, însă poliţistul a acuzat în mod abuziv că aceasta era uzată. „Petentul, la data de 13 aprilie 2020, a fost depistat fără a avea asupra sa declaraţia pe proprie-răspundere completată corespunzător, faptă pentru care a fost sancţio nat cu o amendă în cuantum de 2.000 lei.

Un alt hunedorean a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie, arătând că a fost sancţionat în mod abuziv şi pe nedrept de către un agent constatator din cadrul Poliţiei Locale Hunedoara. „A învederat că avea declaraţia pe propria răspundere pe telefonul mobil, agentul constatator neţinând cont de aceasta şi consemnând în mod nereal că petentul nu a prezentat declaraţia. A arătat că este bolnav şi stă numai în casă, nu iese afară”, se arată în plângere. În procesul verbal se arată că în 20 aprilie, dimineaţa bărbatul a fost depistat în zona Pieţei Obor din Hunedoara, în stare avansată de ebrietate, fără a avea asupra sa declaraţie pe propria răspundere cu motivul deplasării, acestuia fiindu-i aplicată amenda în cuantum de 2.000 lei.

Prins la cumpărături
Un localnic s-a plâns că a fost amendat cu 2.000 de lei, deşi a fost doar până la magazin pentru cumpărături, la 100 de metri de locuinţă, fără a avea o declaraţie asupra sa.
Un alt petent din Hunedoara a arătat că prin procesul verbal contestat s-a reţinut în sarcina sa că s-a aflat pe Strada Batiz, unde era un conflict în desfăşurare, iar Poliţia a legitimat pe toată lumea aflată în zonă, fiind chemat pentru a da declaraţii în calitate de martor, ulterior primind acasă, prin poştă, procesul verbal de contravenţie contestat. A mai menţionat că nu lucrează şi nu are alte venituri din care să achite amenda aplicată, în cuantum de 2.000 lei.

Un localnic din Călan a contestat procesul verbal întocmit în 23 aprilie de un poliţist local, susţinând că a fost la mama sa pentru a-i duce alimente, iar la intrarea în oraş a fost oprit de un agent al poliţiei locale. „A arătat că acesta i-a solicitat declaraţia pe propria răspundere, iar petentul a vrut să i-o înmâneze, însă agentul i-a spus să i-o arate din mână. Petentul a învederat că agentul care l-a oprit în trafic a observat că nu consemnase în declaraţie motivul deplasării, spunându-i că pentru aceasta va fi sancţionat cu avertisment. Însă la data de 28 aprilie 2020 a fost apelat de către mama sa, care i-a spus că a primit un plic în care se află un proces verbal prin care a fost sancţionat cu amenda în cuantum de 2.000 lei şi în care se menţionează faptul că petentul nu a avut asupra sa declaraţie pe propria răspundere”, se arată în dosar.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/