Mai puţin de 300 de oameni trăiesc în cele cinci sate ale comunei Bunila, locuri pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, înconjurate de păduri întinse. Satele Alun, Bunila, Vadu Dobrii şi Poieniţa Voinii, cătune vechi de peste şapte secole în care până în prezent nu a ajuns asfaltul, au fost înfiinţate pe crestele din Munţii Poiana Ruscă, iar Cernişoara Florese a rămas în vale.
Cătunele au fost legate printr-o reţea de drumuri anevoioase de pământ, pe care localnicii le străbăteau pe jos, pe cai sau cu căruţe. Starea proastă a căilor de comunicaţii şi izolarea comunităţlor a contribuit la depopularea aşezărilor.
Situaţia satelor din zonă s-ar putea îmbunătăţi. Drumul forestier (DC 111 A) dintre Cernişoara Florese şi Bunila va fi transformat într-o şosea modernă. Investiţia estimată iniţial la 2,5 milioane de lei este derulată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.
Construcţia noii şosele care urcă abrupt prin pădure a început, iar traseul ei oferă privelişti spectaculoase. O altă şosea (DC 103 A), de circa 13 klometri, la fel de spectaculoasă va lega satele Cernişoara Florese şi Vadu Dobrii. Este construită cu fonduri accesate prin PNDL II, valoarea investiţiei fiind estimată iniţial la 8,1 milioane de lei.