24.2 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Pe muntele sfânt al dacilor. Am împădurit Kogaionul

212 like-uri. 84 de distribuiri. Și comentarii în care oameni entuziasmați promiteau că vor veni să dea muntelui sfânt al dacilor, Godeanu, strălucirea de altădată. Atâtea reacții în online a strâns Vladimir Brilinsky, cel care ne-a lansat provocarea ca, luni, să participăm la împădurirea Kogaionului.

Provocare lansată în online

”ÎMPĂDURIM KOGAIONUL ÎMPREUNĂ

În 2012, un incendiu de proporţii mistuia podoaba de brazi a Godeanului. Vârful Godeanu, considerat de mulţi, ca fiind acel Kogaion, amintit de Strabon, ca Muntele Sfânt al dacilor, a fost mutilat de nesăbuinţa unora. Cel mai probabil, un foc nesupravegheat, mânat de vânt, a distrus o pădure superbă de aproape 70 hectare. În trei ani au fost plantaţi peste 300 000 de arbori, pentru a reface podoaba Godeanului. Din diferite motive nu toţi au supravieţuit. Direcţia Silvică Hunedoara prin Ocolul Silvic Grădişte va da startul unei campanii de împădurire menită să completeze locurile lăsate goale. 25 000 de puieţi de molid aşteaptă să prindă rădăcini pe muntele care străjuieşte Sarmizegetusa Regia. Haideţi să-i ajutăm împreună să prindă rădăcini. Într-o foarte strânsă colaborare cu Direcţia Silvică Hunedoara, vă invităm la o acţiune de voluntariat, pentru a da o mână de ajutor la reîmpădurirea zonei. Nu va fi deloc uşor. Şi nici distracţie. Iubitorii de natură şi istorie care vor să se înhame la o astfel de muncă sunt aşteptaţi LUNI 3 APRILIE ora 8 la punctul de plecare Lunca Grădiştei lângă microhidrocentrala. Doritorii trebuie obligatoriu să fie dotaţi cu maşină de teren, cu săpoaie de munte( din cele mici), cu dorinţă de muncă şi curaj. Slana, pita, ceapa şi vinarsul sunt din partea casei. Dacă doriţi să daţi o mână de ajutor, vă rugăm să vă anunţaţi participarea, fie aici, pe pagina de Facebook, fie la telefonul 0722931903. Si nu uitaţi, KOGAIONUL ESTE AL NOSTRU !!!”, a scris Vladimir (Nunu) Brilinsky pe pagina lui de Facebook.

Însă like-urile și distribuirile nu împăduresc Kogaionul și nici nu te teleportează în viața reală, astfel că socoteala de pe Facebook nu se potrivește cu cea din realitate. Nici vedetismul și promisiunile publice nu au valoare, dacă nu sunt însoțite de fapte. Totuși, la acțiune au fost peste 40 de oameni, mai toți pădurari și muncitori de la firma ce se ocupă cu plantarea puieților. Au fost și voluntari, în număr mic, iubitori de munte și de Nunu, ”cel mai dac dintre daci”.

Despre inimi netede și altele cârpite, de oameni buni

Cu mașinile de teren, ajungem la mijlocul unui munte, de unde nu mai putem înainta decât pe picioare până la locul unde se împădurește. 40 de minute de urcuș lin, în aer curat și explozii de verde, cum numai primăvara e în stare să ne dăruiască. Facem cunoștință cu doi dintre voluntari, soții Manoilescu, pasionați de fotografie și natură. Povestind cu ei, îmi promit că, într-un viitor apropiat, le voi face și mai cunoscute pasiunile. Sunt oameni despre care merită să citești.

Pe Nunu îl trec toate transpirațiile, dar înaintează, hotărât. ”Ană, dacă o să cad, uite, am pastilele astea în buzunarul drept. Iei una, mi-o pui sub limbă și-mi revin. Dar nu mă las, noi azi trebuie să facem treaba asta, ai înțeles?”.

Încuviințez și îi zâmbesc, cu sufletul strâns. Mi-e tare drag Nunu. Urcușul e greu pentru inima lui ”cârpită” în cinci locuri, din cauza atâtor supărări, griji și lupte pentru apărarea Sarmizegetusei Regia. Îmi amintesc însă de spusele bunicului, că ”numai oamenii buni au inima cârpită, să știi. E frântă și cusută de multe ori, cu fiecare înfrângere primită de la viață. Dar îi pui petec, nu mai e atât de netedă ca la alții, dar e mai frumoasă, să știi. Oamenii cu inima netedă nu au știut să trăiască”. Nu știu de ce îmi aduc aminte de asta, în timp ce, din când în când, îl tot supraveghez, cu coada ochiului, atentă să nu pățească ceva.

70 de hectare arse

Ajungem pe Valea Godeanului. Aici, în 2012, întreg muntele s-a cutremurat, când 70 de hectare de pădure au ars. Silviculturii ne dau asigurări că, dacă se urmează planul stabilit de ei, în 15-20 de ani, pădurea va fi ca altădată.

”Pe această suprafață, în 2012, a avut loc un incendiu de mari proporții. A ars o suprafață de 70 de hectare de pădure aflată în diferite stadii de dezvoltare, de la plantații tinere până la pădure matură. Ulterior, începând cu 2013, am început cu reîmpădurirea zonei, plantând într-un interval de trei, patru ani în jur de 300.000 de puieți. Datorită unor condiții mai dificile, puieții nu s-au prins, având în vedere solul ars și intervenim acum în completarea împăduririlor efectuate anterior”, ne informează Nicolae Oproiu, șeful Ocolului Silvic Grădiștea.

Am vorbit mult cu el luni, așa cum nu ai ocazia să vorbești, de obicei, cu pădurarii. E un om pasionat de meseria lui, știe ce spune și te lămurește în orice problemă, inclusiv în momentul în care îți explică de ce, de multe ori, este nevoie să se taie la ras. Poate că, dacă ar fi mai mulți ca el, nu ar mai exista isteria asta a materialelor despre tăieri la nivelul întregii țări.

Tot de la Nicolae Oproiu mai aflăm că, ”la nivelul Ocolului avem 85.000 de puieți. Pe suprafața de 70 de hectare sunt prevăzuți 25.000 de puieți, iar în această parcelă 7.000. Sperăm ca, astăzi, să ajungem undeva la 1500-2000 de puieți”.

”Un pas mic pentru om, dar un pas uriaș pentru natură”

Îi luăm declarație și lui Vladimir Brilinsky, care povestește despre faptul că, ”în urma incendiului din anul 2012, era nevoie să se facă ceva. Iată că, în anii următori, s-a făcut. Astăzi completăm ceea ce nu s-a prins de-a lungul timpului și considerăm că acesta este un foarte mic pas pentru om, dar un pas uriaș pentru natură, un pas uriaș pentru Godeanu”.

”Godeanu este foarte important pentru rădăcinile noastre. E muntele sfânt dacic, după cum știți, Kogaionul, care este foarte aproape de Sarmizegetusa Regia. Asta, legat de partea istorică. Pentru cealaltă parte este vorba despre un munte care ne poate hrăni cu oxigen, așa cum fac toți munții și Godeanu, fiind foarte înalt, putem obține foarte mult oxdigen de aici pentr orașul unde lipsește destul de mult. Am ales să fiu astăzi aici pentru că e o acțiune de voluntariat, muntele mi-e drag mie și îmi plac oamenii care vor să reîmpădurească, să mențină natura vie și care vor să facă ceva pentru viitorul nostru”, spune și Ovidiu Manoilescu, voluntar.

La împădurit Kogaionul a venit și Gheorghe Pasărea. Are 75 de ani, ne spune cu mândrie că este din județul Gorj, comuna Bustuchin, satul Poiana Seciuri. Și a fost primul care a împădurit versanții Godeanului, în 1985. I-a plâns sufletul când a ars pădurea, iar luni a venit din nou la plantat, la distanță de 32 de ani.

”Eu lucrez în această silvicultură din 1964 ca șef. Aici am venit în 85. Și împăduririle sunt toate numai de mine făcute, cu muncitotrii mei. Oamenii s-au mai schimbat, numai eu mă mai țin aici din 1964, că știți cum sunt lucrurile, tinerii au plecat, unii au murit, eu sunt cel mai bătrân, am 75 de ani. E foarte important să plantăm acum, dacă nu facem până în 15 mai, nu mai putem face. În 2012, aici era tot numai un foc. Și ce plantație era aici! A fost cel mai rău pentru noi. Eram înconjurați de foc, a durat o lună de zile incendiul”, spune bătrânul.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/