La patru ani de la pronunţarea sentinţei pe fond în cel mai vechi dosar al comorilor dacice, Curtea de Apel Alba Iulia a soluţionat apelul declarat în cauză şi a decis diminuarea pedepselor pentru membrii grupării anchetate pentru traficarea unor tezaure de comori antice sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia în rezumat
Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, inculpaţii Ceia Iulian, Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Mugur Niu, Zerkula Mihai, Magda David, Groza Ioan Petru, Deak Alberto Ioan, Vasinca Ileana Sabina şi partea civilă Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi a dispus pe scurt următoarele:
Cu privire la inculpatul Ceia Iulian Curtea de Apel Alba Iulia a dispus:
– achitarea de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ceia Iulian în privinţa săvârşirii infracţiunii de şantaj (parte vătămata D.E.)
– încetarea procesului penal privind pe inculpatul Ceia Iulian pentru infracţiunile de şantaj săvârşite împotriva părţilor vătămate D.D. şi M.F. constatând împlinit termenul de prescripţie.
– schimbarea încadrării juridice a faptei săvârşite de inculpat din infracţiunea de complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, în infracţiunea de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.
– condamnarea inculpatului Ceia Iulian la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.
– reducerea pedepsei aplicată inculpatului Ceia Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal de la 8 ani la 7 ani închisoare.
În urma contopirii pedepselor Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare. (la instanţa de fond a fost condamnat la pedeapsa de 12 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile).
Cu privire la inculpatul Hidişan Ciprian State Curtea de Apel Alba Iulia a dispus contopirea pedepsele stabilite de 3 ani închisoare, 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile, 7 ani închisoare şi 6 luni închisoare urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile (la instanţa de fond a fost condamnat la pedeapsa de 11 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile).
Cu privire la inculpaţii Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Mugur Miu, Zerkula Mihai, Magda David, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut condamnarea la pedeapsa de 10 ani închisoare cu executare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile (care a fost stabilită de către instanţe de fond).
Cu privire la inculpaţii Groza Ioan Petru şi Deak Alberto Ioan, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut condamnarea la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare (care a fost stabilită de către instanţe de fond).
Cu privire la inculpata Vasinca Ileana Sabina Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedeapsa redusă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. (la instanţa de fond a fost condamnată la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare).
Pe latura civilă,
Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Ioan Florin şi Nistor Adrian Marcel să restituie părţii civile (MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL) în natură bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 1.115.760 Eur în lei la data plăţii.
Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Magda David, Zerkula Mihai, Nedelcu Mugu Niu şi Ceia Iulian să restituie părţii civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 446.304 Eur, în lei la data plăţii, inculpatul Ceia Iulian în limita sumei de 223.152 Eur ( contravaloarea în lei la data plăţii).
Curtea de Apel Alba Iulia menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale.
Decizia instanţei nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu cei prezenţi şi de la comunicare cu celelalte părţi, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.