Un traseu turistic din Retezat a fost închis, după ce în zonă s-a semnalat prezenţa a cel puţin 12 urşi. Fiarele sălbatice sunt atrase de oile moarte dintr-o râpă, din care se înfruptă de aproximativ o săptămână, dar pericolul pentru turişti este foarte mare.
Decizia de a închide traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piule – Cabana Buta a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit la solicitarea prefectului de Hunedoara şi a analizat situaţia din Retezat. Vorbim despre nu mai puţin de 420 de oi, moarte la nici 300 de metri de poteca turistică Custura –Plaiul Mic –Albele –Iorgovanu, dar şi de faptul că de cel puţin o săptămână din leşurile lor se înfruptă 12 urşi. Ciobanii din zonă spun că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat în picioare încercând să scape şi aşa s-a produs dezastrul. Atraşi de mirosul de sânge, urşii au dat imediat atacul, constituind un pericol major pentru turiştii care trec prin zonă. Vineri, în munte au fost trimise echipe mixte formate din salvamontişti şi jandarmi montani pentru a analiza situaţia. “Astăzi, jandarmii şi salvamontiştii au fost trimişi în zonă pentru a vedea dacă se impune închiderea potecii. Nu ne putem, însă băga pentru a vedea exact cum stă situaţia. Jnepenii sunt foarte mari şi, mai mult, nici cu puşca în mână nu are nimeni curaj să intre printre urşi”, declara vineri după-amiaza salvamontistul Sorin Sanda.
De asemenea, în zona Pleşa – Piule sunt alte aproximativ 214 oi moarte, care au fost lovite de un trăznet. Şi ciobanul a fost atins, dar, din ferciire, a scăpat cu viaţă. Leşurile animalelor se află, însă, chiar pe poteca turistică, iar turiştii care aleg acest traseu ce merge din DN66A pe Vârful Drăgşan din Retezatul Mic ar putea în orice moment să dea nas în nas cu urşii, care sunt în număr mare în această zonă.
S-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă
Joi seara, informaţia despre dezastrul din Retezat a ajuns la prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar acesta a dispus constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, Serviciul Salvamont Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Administraţia Parcului Naţional Retezat, care să verifice în teren aspectele sesizate şi să evalueze situaţia. Iar vineri dimineaţa, la ora 800, echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri s-au deplasat în munţii Retezat. Membrii echipei de lucru au avut ca punct de întâlnire zona Gura Apelor, de unde s-a început deplasarea spre Stâna Drăgşanului, pe traseul: Gura Apelor – Poiana Pelegii – Drăgşanul. “Ajunşi la faţa locului, au fost identificate două persoane, angajaţi ai proprietarilor stânei. În urma discuţiilor cu aceştia s-a stabilit faptul că stâna şi oile aparţin unei asociaţii composesorale din localitatea Pianu de Sus, fiind identificat unul dintre coproprietari”, au declarat reprezentanţii CJSU. Iar ciobanii şi coproprietarul stânei au confirmat informaţiile privind modul în care oile şi-au găsit sfârşitul.
Iar la revenirea din munte a echipelor de intervenţie, datele obţinute au fost analizate şi s-a luat o decizie. “Opiniile exprimate de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei unde se află cadavrele oilor trăznite, în zona stânei Pleşa, întrucât aceasta se află în zona cu regim special a Parcului Naţional Retezat. Având în vedere aspectele prezentate şi propunerile specialiştilor, CJSU a hotărât ca zona respectivă să fie ecarisată în mod natural şi a aprobat propunerea Administraţiei PNR ca traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta să fie închis temporar pentru protejarea turiştilor. În prezent, echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri desfăşoară activităţi preventive de informare a turiştilor pentru a evita să se deplaseze pe traseele montane din zonele în care se află cadavrele animalelor”, au spus reprezentanţii CJSU Hunedoara.