1.4 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

Peste 40 de libieni pregătiţi la Petroşani de specialiştii INSEMEX

* Încântaţi de ospitalitatea gazdelor şi frumuseţea naturii

Nu mai puţin de 42 de libieni de la o mare companie petrolieră se bucură în aceste zile de prima zăpadă din viaţa lor, de munte şi de frumuseţile Văii Jiului şi ale ţării noastre. Cele 42 de persoane se află la Petroşani la un curs de pregătire susţinut de specialiştii INCD – INSEMEX Petroşani.

lupuDupă mai multe luni de pregătire a acţiunii, în care s-au purtat discuţii cu angajatorul, dar şi cu Ambasada României în Libia, nu mai puţin de 42 de libieni au ajuns la Petroşani, la un curs de pregătire de specialitate susţinut de specialiştii INSEMEX. Pentru cei mai mulţi dintre cursanţi este pentru prima dată când îşi părăsesc ţara şi sunt încântaţi de munte, de zăpada văzută tot pentru prima dată sau de locurile unde gazdele lor i-au dus în vizită. „Nu a fost greu să-i aducem, a fost greu să stabilim formele contractuale cu ei pe care le-am demarat de la începutul acestui an. Ideea a plecat de al români care lucrează în Libia, care au efectuat şi ei cursurile la noi la institut şi le-au spus libienilor că ar fi bine să cunoască şi ceea ce noi încercăm să instruim pe domeniile noastre. La vremea aia era vorba despre instruirea libienilor de la o mare companie petrolieră în ceea ce priveşte echipamentele antiex. Ulterior, în urma vizitelor pe care le-au făcut reprezentanţii companiei la noi la Institut în trei etape au considerat – după ce le-am prezentat institutul şi ce putem să le oferim pentru ei, pentru compania lor – că în prima fază ar fi bine să îşi instruiască oamenii în ceea ce priveşte salvarea, activitatea de intervenţie în anumite situaţii pe platformele lor petroliere”, povesteşte directorul INCD INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, cum s-a ajuns la această acţiune de anvergură ce constituie o premieră pentru institutul de la Petroşani.

ISU, cooptat în program

Împreună cu oficialii Companiei s-a stabilit numărul de persoane  participante la program şi durata cursului, iar în finalLibyans-Malta- s-a ajuns la un număr de 42 de cursanţi care au venit în două zile consecutive în România, pe măsură ce au obţinut viza pentru România. Sunt 42 de angajaţi de al Compania Mellitah Oil din Tripoli, care are nu mai puţin de 7.000 de angajaţi. „Cei de la Mellitah Oil îşi doresc ca oamenii lor să cunoască ceea ce se cunoaşte pe plan european şi mondial. Programul de instruire a fost stabilit cu reprezentanţii Companiei la vizitele efectuate la Institut, a fost acceptat de Companie. Acest program se desfăşoară pe 4 săptămâni şi cuprinde în special instruire pentru salvare, utilizând aparatele individuale de protecţie, cu parte teoretică şi parte practică în poligonul şcolii de salvare de al Institut. Au ţinut neapărat să cuprindem şi un modul despre stingerea incendiilor şi în acest sens am găsit înţelegere la inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Viorel Demean, care cu unitatea de Pompieri de la Petroşani vor prezenta o parte  teoretică şi una demonstrativă în ceea ce priveşte stingerea incendiilor”, a mai spus directorul INSEMEX, Constantin Lupu.

Fericiţi să vadă prima zăpadă

Dincolo de pregătirea propriu – zisă, care nu este deloc uşoară, gazdele acestui curs, reprezentanţii INSEMEX s-au preocupat ca libienii să nu ducă lipsă de nimic atâta timp cât sunt la noi în ţară. Sunt cazaţi cu toţii al Hotel Petroşani, iar patronul acestuia, Raj Tunaru, a adus special pentru ei d la Constanţa un bucătar arab pentru a asigura mâncarea pe care şi-o doresc. În plus, sunt reprezentanţi ai institutului care îi asistă în permanenţă. „Concluzia este că se simt foarte bine în Petroşani, majoritatea nu îşi imaginau cum este. Pentru toţi este pentru prima dată când ies din Libia. La sugestia conducerii Companiei, pe lângă programul strict de instruire care ţin neapărat să îl respecte, le-am făcut şi un program special de week-end, de vizite, de plimbări. Şi domnul primar a avut o întâlnire cu reprezentanţii acestui grup, le-a povestit despre sărbătorile noastre de iarnă şi o să participăm împreună cu ei la toate manifestările din această lună”, a mai arătat sursa citată.

Iar de Sfânta Varvara au fost al peştera Bolii. O surpriză mai mult decât plăcută pentru libieni, care au fost extrem de entuziaşti, la fel ca atunci când au fost la Cabana Rusu şi au văzut prima dată zăpadă. Grupul a mai fost la Salina de la Turda, la Sibiu, la Pasul Vâlcan unde au urcat cu telegondola. Iar libienii s-au îndrăgostit de zona noastră montană, de frumuseţile naturii şi de tradiţii.

Cale deschisă spre noi acţiuni similare

Iar la finalul stagiului de pregătire, libienii vor prezenta un raport către compania – angajatoare, care va conţine punctul de vedere legat de instruire dar şi de ospitalitatea gazdelor. Cei de al INCD INSEMEX ştiu că viitorul acţiunilor de acest gen depinde de atitudinea lor şi că, dacă oamenii vor fi mulţumiţi de pregătirea de specialitate şi de tot ce li se oferă se deschide calea spre noi colaborări.  „Este primul grup din lume pe care îl instruim la noi. Este  o mândrie pentru INSEMEX şi din acest motiv am insistat atât de mult să prindem la sfârşit de an acest grup. Eu am convingerea, aşa cum am pregătit această instruire, că în viitorul apropiat vor mai veni grupuri pentru instruire în acest domeniu şi mai avem încă solicitări pentru instruire în ceea ce priveşte echipamentele antiex. Probabil şi în acest domeniu vom avea alte grupuri”, a declarat Constantin Lupu.

Însă primii libieni sosiţi al INSEMEX s-au simţit atât de bine încât reprezentanţii lor au anunţat că în ianuarie este mai mult decât posibil ca alte 50 de persoane să vină la noi, la instruire, ori, din două în două luni să vină câte un grup. Un câştig nu numai pentru INSEMEX, dar şi pentru comunitate.

Carmen Cosman

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/