Singurul ecoduct construit pe Lotul 4 al viitoarei Autostrăzi Lugoj – Deva și-a demonstrat utilitatea, susțin reprezentanții organizației WWF România. „Urme de animale sălbatice traversând ecoductul de la Brănișca, primul pod verde din România construit peste lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj-Deva:
Deși e construit recent și animalele au nevoie de timp să-și ajusteze traseele, ecoductul este deja circulat intens de speciile sălbatice din zonă, precum căprior, porc mistreț, pisică sălbatică, viezure. Pentru a supraviețui, animalele au nevoie de conectivitate. Podurile verzi le pot oferi acest vital „permis de liberă trecere” peste autostradă. Iar pentru șoferi – siguranță sporită”, informează WWF România, organizație implicată în protejarea naturii, care a publicat imagini cu urmele animalelor sălbatice de pe ecoduct.
Lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva au început în primăvara anului 2014, între satele Brănişca şi Bretea Mureşană. Atunci, un deal acoperit cu pădure a fost excavat şi terasat, pentru a face loc noii şosele de mare viteză. După cinci ani, în aceeaşi zonă în care buldozerele îşi făceau apariţia pentru prima dată pe traseul autostrăzii, pentru a „muşca” din versant, şoferii care circulă pe drumul judeţean din vecinătatea autostrăzii pot vedea primul ecoduct al acesteia. La marginea comunei Bărnişca, autostrada A1 a fost dotată cu două tuneluri cu o lungime de aproximativ 100 de metri, unul pe fiecare sens. Deasupra lor a fost amenajat un culoar de trecere a carnivorelor mari. Ecoductul, mărginit de zeci de panouri metalice, lasă loc pentru deplasarea animalelor între zona Munţilor Apuseni şi Valea Mureşului (Carpaţii Meridionali). Alte două ecoducte au fost condtruite pe Lotul trei al autostrăzi Lugoj – Deva, în apropiere de nodul rutier de la Holdea, iar la Margina, pe sectorul de circa 13 kilometri aflat în stadiul de proiectare, va fi construit un tunel pentru urşi.