După rude şi afini a venit rândul afinelor să fie promovate clientelar. Se întâmplă la Beriu, unde Emil Bîc a ajuns primar pornind de la o plantaţie de afini. Acum afacerea cu afine este promovată printr-o sărbătoare, eveniment organizat de Primăria „patronată” de acelaşi Emil Bîc
Printr-o interpretare rigidă, în stilul inspectorilor de integritate ANI, am putea spune că primarul Emil Bîc face reclamă afacerii sale folosind resursele primăriei pe care o conduce. La o analiză mai puţin încrâncenată, am putea povesti despre o afacere de succes în care afinii (ca arbuşti, nu ca rude prin alianţă) au intrat, glorios, în politică la Beriu.
Fructele mândriei. Începuturi
În ultimii ani, comuna Beriu şi-a legat numele de cultivarea afinelor. Dar povestea începe în urmă cu nouă ani şi este în strânsă legătură cu ascensiunea politică a primarului Emil Bîc. Acesta era, în 2006, un simplu consilier local, dar fusese şi viceprimar timp de un an, în 2004 – după cum ni-l prezintă site-ul oficial al Primăriei Beriu pe actualul primar. Alegerile din 2008 l-au prins pe Emil Bîc partener de afaceri cu un investitor chilian, detaliu care a contat semnificativ în câştigarea primului său mandat de primar. (Realitatea e că la acea vreme nu era peste măsură de dificil să câştige Primăria Beriu, având în vedere prestaţia primăriţei Rodica Moţa.)
Afinele, în prima reclamă la primărie
Iată cum este prezentată afacerea cu afine a primarului Emil Bîc la un an de la instalarea sa pentru prima oară (în 2009) pe fotoliul de primar. „În această lună se împlinesc 3 ani de când investitorul chilian Gonzalo Jara şi actualul primar Emil Bîc au înfiinţat în localitatea Beriu S.C. VITAL BERRY MARKETING ROM , având ca profil de activitate cultura afinei. Acţionarii chilieni şi germani ai firmei, descoperind şi valorificând potenţialul agricol al zonei, au dezvoltat cultura de afine, care se extinde în prezent pe o suprafaţă de 6,4 hectare.
Producţia actuală de afine este de 30 de tone şi aceasta se exportă integral în Germania şi Ungaria. Administratorul firmei, Gonzalo Jara, urmare a solicitării consumatorilor de pe piaţa europeană, are în vedere extinderea culturii acestor fructe pe o suprafaţă de încă 15 hectare, creând astfel alte 200 de locuri de muncă sezoniere pentru locuitorii comunei Beriu, pe lângă cei 12 angaja\i permanent şi cei 100 muncitori sezonieri existenţi. La mulţi ani şi recoltă bogată! Vă urează redacţia ziarului Berianul”. După cum reiese din text, mesajul cu urări de bine a fost publicat în buletinul informativ al Primăriei Beriu. Un mod ingenios de a face reclamă propriei afaceri pe spesele primăriei.
Dileme: „primar în afacere” sau „patron de primărie”?
Cum afinele se culeg începând cu luna iulie, deci nu mult după ce se încheie în România alegerile locale, candidatului Emil Bîc nu i-a fost greu să promită locuri de muncă şi chiar să se ţină de cuvânt, să-şi plătească alegătorii „cu ziua” la recoltat de afine de pe plantaţia multinaţională unde era asociat. Din acest punct de vedere, afinele puteau intra în politică fără riscul de a fi etichetate drept mită electorală de către vreun procuror exigent, etichetat îndeobşte „băsist”. Totuşi, pentru orice eventualitate, mai precizăm şi faptul că Emil Bîc a fost candidat PDL.
Nu numai sezonierii au „percutat” la oferta electorală a actualului primar. Afacerea cu afine a luat amploare în comuna Beriu, motiv pentru care Emil Bîc a câştigat şi respectul agricultorilor cu „dare de mână” care şi-au început propriile afaceri cu plantaţii de afini. Astfel, au fost create toate premisele ca afinele să „îndulcească” viaţa politică de pe meleagurile comunei Beriu, dar ele aveau să intre temeinic în istoria locală abia în 2014.
De ce să ne iubim afinii…
În 7 iulie 2014, Consiliul Local al comunei Beriu a votat în unanimitate o hotărâre prin care lua fiinţă „Sărbătoarea afinelor”, manifestare susţinută de primăria condusă de Emil Bîc. Consilierii au aprobat un regulament de organizare şi funcţionare pentru sărbătoarea afinelor, cu amenzi, cotizaţii, dar şi cu lăutari, petrecere, mici şi bere – ca la orice eveniment emblematic pentru comunitate. Cum spuneam la început, printr-o interpretare rigidă, inspectorii ANI ar putea să-l acuze pe Emil Bîc că face reclamă propriei afacerii, folosind resursele primăriei pe care o conduce. Totuşi, noi pledăm pentru varianta nevinovată a afacerii de succes în care afinii (ca arbuşti, nu ca rude prin alianţă) au intrat, glorios, în politica locală a comunei Beriu.