Reţelele de alimentare cu apă şi canalizare din Hunedoara, Deva, Haţeg, Călan, Simeria şi Brad vor fi modernizate cu fonduri europene şi pe baza unui împrumut luat de Apa Prod de la BERD. Orăştie este singurul municipiu din această parte de judeţ care a refuzat să se asocieze în proiect şi va fi nevoită să-şi cârpească conductele vechi şi găurite pe cont propriu
Operatorul de apă SC Apa Prod SA a obţinut o finanţare de peste o sută de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canal. Cota de finanţare proprie a firmei, în sumă de 6,6 milioane de euro, a fost obţinută printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Luni am semnat contractul cu BERD la Londra pentru cofinanţarea proiectului. Am apelat la acest credit pentru a nu împovăra primăriile. Nici o primărie nu şi-a pus gaj bugetul şi poate face alte împrumuturi dacă îşi doresc să execute lucrări pentru comunitate”, a spus Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.
Creditul trebuie rambursat în 15 ani, are o dobândă BOR (ratele dobânzilor pe piaţa interbancară – cu cât se împrumută băncile între ele) plus 2,5 la sută şi este girat cu cifra de afaceri a SC Apa Prod SA.
„Domnia şi prostia costă”
Municipiul Orăştie a refuzat să intre în parteneriat cu celelalte oraşe ale judeţului pe motiv că are un operator propriu de administrare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. „Din păcate, conducerea actuală a primăriei municipiului Orăştie a refuzat să ni se alăture în acest proiect şi oraşul a pierdut o investiţie de 30 de milioane de euro”, a mai spus Moloţ.
Cu reţelele de apă ciuruite şi vechi (ca în toate oraşele) de pe vremea regimului comunist, locuitorii din Orăştie vor avea de tras peste câţiva ani când vor plăti din propriul buzunar toate cârpelile ce se vor face la reţelele care şi-au cam trăit traiul.