După ce Planul Urbanistic Zonal pentru Pasul Vâlcan a fost aprobat, municipalitatea din Vulcan dă drumul la licitaţiile pentru căsuţele de vacanţă.
Aproximativ 50 de parcele de teren vor fi scoase la licitaţie de Primăria din Vulcan în staţiunea Pasul Vâlcan, acolo unde se implemenează proiectul de dezvoltare a turismului denumit „Castelul din Carpaţi”. „Luna aceasta dăm drumul la licitaţiile pentru terenuri, pentru casele de vacanţă. Am realizat deja PUZ-ul, care a fost aprobat. În total sunt aproximativ 50 de parcele”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Cei care vor căsuţe de vacanţă pe „domeniul” Castelului din Carpaţi trebuie să respecte nişte condiţii stricte, ce vizează suprafaţa de construcţie şi chiar amplasamentul şi aranjamentul imobilelor. Astfel, pentru căsuţele de vacanţă regimul de construţie este impus la P + 1, pentru pensiuni P+2 sau 3 şi maximum 10 camere, iar viitorul hotel din Pasul Vâlcan nu va putea avea mai multe de patru etaje, plus parterul.
Ceva mai tânără decât Straja sau Parâng, Staţiunea Pasul Vâlcan începe să prindă contur, după ce a fost cuprinsă într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea montană, o investiţie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului. Proiectul va continua, însă, iar în această staţiune se vor amenaja două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri, plus o telegondolă care să facă legătura cu Straja. De asemenea, aici vor fi aduse şi tunuri de zăpadă, care să compenseze lipsa zăpezii naturale, atunci când este cazul. Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în Masivul Vâlcan la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la 7 kilometri de municipiul Vulcan.