Călan, zona renăscută din propria cenuşă
Continuăm prezentarea investițiilor realizate, în ultimii 10 ani, de Consiliul Județean Hunedoara, condus, din 2004, de liberalul Mircea Ioan Moloț. Astăzi, Călan
La Călan, administraţia locală este condusă, de 10 ani, de Adrian Filip Iovănesc.
Atunci când preocuparea pentru comunitate uneşte
Printr-o fericită coincidență, acesta ocupă postul de primar al Călanului din același timp cu Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Așa că Adrian Filip Iovănesc este, cu siguranță, una dintre cele mai potrivite persoane care să vorbească despre colaborarea cu instituţia Consiliului Județean. “Cu siguranță mă simt obligat, în primul rând, să îl felicit pe domnul Moloț că a reușit să fie 10 ani în fruntea Consiliului Județean. Și spun asta cu mândrie și cu prietenie, în același timp. Cu mândrie pentru că am făcut parte încă de la început din această echipă, echipă care s-a ocupat de administrarea județului Hunedoara în această perioadă și cred eu, și nu numai cred, sunt sigur, sunt convins, cu rezultate foarte bune. Și cu prietenie pentru că cei 10 ani de administrație ai domnului Moloț în Consiliul Județean s-au suprapus cu cei 10 ani ai mei de primar și nu am decât motive de bucurie și motive de împlinire față de ce s-a întâmplat în această perioadă. Spun asta pentru că domnul președinte, pe lângă faptul că a dovedit calitatea de bun administrator a avut în plus un lucru care, din punctul meu de vedere îl califică ca și conducător. A înțeles nevoile și stringențele cu care se confruntă fiecare comunitate și a avut înțelepciunea să diriguiască lucrurile astfel încât fiecare dintre cei cu nevoi, și toți eram și suntem cu nevoi, să beneficieze de finanţările, așa cum erau ele, ale administrației judeţene”, a declarat Adrian Filip Iovănesc, primarul orașului Călan.
„Proiectul parcului industrial de la Călan este de două ori bun pentru comunitatea de acolo. În primul rând, el îşi propune să relanseze economic zona, dar înainte de asta întreaga platformă a fostului combinat se ecologizează. Deci se câştigă puncte şi pe sectorul economic şi pe cel de mediu”
Mircea Ioan Moloţ
Preşedintele CJ Hunedoara
Pachet investiţional pentru dezvoltare polivalentă
Printre acestei nevoi stringente se numără și cele legate de sănătate, sport și mediu. „Din 2004 încoace, Consiliul Județean Hunedoara a alocat, la aceste capitole, orașului Călan, aproape 1, 9 milioane de lei. Chiar anul acesta am direcționat spre Călan o mare parte din această sumă pentru închiderea gropii de gunoi neconforme”, a spus președintele CJ, Mircea Ioan Moloț. Legat de aspectul social al vieții cotidiene, mai trebuie menționat și faptul că, în conformitate cu prevederile legale, Consiliul Județean a alocat, pentru lăcașe de cult de diferite confesiuni, în ultimii 10 ani, suma de 635.500 de lei, respectivele biserici fiind din Călan și din comune învecinate, fiind vorba despre Bretea Română, Boșorod, Orăștioara de Sus, Mărtinești și Sântămăria Orlea.
Orele se fac acum în clase, nu prin biserici
“Mi-aduc aminte, de exemplu, că aveam atunci probleme legate de ce însemna încălzirea în școli. Sigur că acum le privești cu oarece detașare. Dar la momentul acela era o perioadă în care copiii făceau școală fie în biserică, fie în alte zone, pe care reușeam să le încălzim, pentru că nu exista sistem de încălzire în școli, sau aceste sisteme nu erau neapărat depășite, cât erau de distruse. Cu sprijinul Consiliului Județean am derulat atunci primul mare proiect care s-a făcut în Călan, realizarea instalațiilor de încălzire în școli. Și vă spun că a adus o mulțumire teribilă în sufletul copiilor și al părinților lor”, îşi aminteşte primarul Iovănesc unul din episoadele colaborării cu CJ Hunedoara. Câtă vreme legea a permis, la propunerea președintelui Mircea Ioan Moloț, conform dispozițiilor în ceea ce privește funcționarea Consiliilor Județene, pentru buna funcționare a instituțiilor de învățământ din orașul Călan s-a alocat suma de 4.016.000 de lei.
CJ face legătura rutieră între Cetățile Dacice
Dar în Călan situația nu a stat, întotdeauna, pe roze. Toată lumea știe că orașul Călan a fost unul dintre cele mai afectate de reformele din societatea românească de după 1989. În ultimii ani, însă, fața Călanului se schimbă, din nou, înspre bine.
„‘Spun că au fost 10 ani în care fiecare dintre noi putem să ne afișăm realizările. Dar astea sunt cele pe care oamenii le văd și nu cred că ar face obiectul discuției cu dumneavoastră. În schimb, pentru mine, ca și administrator al orașului Călan, care, la începuturile mele în munca de primar, m-am confruntat cu probleme deosebit de grele pe măsură ce dispărea combinatul metalurgic, este important să invoc alt aspect. Fără sprijinul și înțelegerea acestui om șansele de redresare erau minime sau nule. Într-un oraș care avea o industrie cu peste 7.500 de oameni ocupați, industrie care a dispărut de-a lungul vremii, care a fost practic rasă de pe fața pământului, am reușit, după eforturi concertate și comune, să promovăm un proiect, spun eu, și cred în ceea ce spun, de cea mai mare importanță în ultimii ani în județul Hunedoara, construirea unui parc industrial care să-i permită, să-i dea șanse orașului să se revigoreze, să reînvie, să se repună pe picioare, iar un astfel de jubileu sigur că trebuie marcat prin ceea ce am făcut și prin ceea ce a făcut preşedintele în primul rând, căci despre el este vorba, și cred că o realizare de genul acesta îţi dă prilejul să te poți mândri, să o afișezi cu sufletul deschis, pentru că ea se adresează poate nu numai orașului Călan, ea se adresează întreg județului Hunedoara, creând o oportunitate de dezvoltare economică de mare amploare”, a spus Adrian Filip Iovănesc, primarul orașului Călan
Drumurile CJ toate. Şi la Călan şi la Cetăţile Dacice
Această oportunitate va ajuta, cu siguranță, și comunele învecinate, menționate mai sus, dar și alte localități din zonă. Iar pentru deschiderea acestui parc industrial, care se dezvoltă pe zi ce trece, a fost nevoie de o rețea de infrastructură foarte bine pusă la punct, lucru de care, începând cu 2004, Consiliul Județean Hunedoara s-a ocupat în mod corespunzător. ”E vorba de lucrări de infrastructură, de alimentări cu apă, de asfaltări de drumuri, de drumuri noi. De exemplu, localitatea Grid. De zeci de ani era un drum destul de întins, de peste 9 kilometri. Nimeni nu visa că se va asfalta vreodată și, în sfârșit, cu sprijinul lui Mircea Ioan Moloț și cu înțelegerea lui, s-a reușit lucrul ăsta și iarăși a adus multă mulțumire acestor oameni”, a mai spus Adrian Filip Iovănesc, primarul orașului Călan. La capitolul drumuri mai trebuie făcute câteva precizări. Astfel, în ultimii ani a fost realizată legătura, evitându-se aglomerația de pe drumul național 66, dar și scurtându-se distanța, dintre comunele Mărtinești și Sântămăria Orlea, pe drumul județean 668, această arteră rutieră traversând şi localitățile Călan și Bretea Română. Totodată, și satul Jeledinți din comuna Mărtinești este legat de această rută, Consiliul Județean alocând sume și pentru modernizarea altor drumuri. ”Îmi doresc să fac o legătură cât mai bună între cetățile dacice din Munții Orăștiei, care sunt situate pe razele comunelor Orăștioara de Sus și Boșorod. CJ a alocat aproape 8 milioane de lei pentru modernizarea drumului Costești – Sarmizegetusa Regia, iar din acest an au început lucrările la DJ 668 A. Acest drum pornește din Strei Sângiorgiu, localitate aparținătoare de Călan, trece prin mai multe sate din Boșorod și ajunge în comuna Orăștioara de Sus, în satul Costești, unde se face joncțiunea cu DJ 705 A, spre cetatea de la Sarmizegetusa, valoarea investiției, realizată de CJ, fiind de 7.965.661,53 de lei”, a declarat Mircea Ioan Moloț. Iar acest lucru este apreciat și de un alt reprezentant al administrației publice locale din zonă. De asemenea, s-au executat lucrări de modernizare și pe artera rutieră dinspre Bretea Strei spre Mănăstirea Prislop, CJ Hunedoara alocând, în ultimii ani, pentru modernizarea drumurilor din zona Călanului, inclusiv pentru cel numit Valea Dinozaurilor, din satul Sânpetru, aparținător de comuna Sântămăria Orlea, suma de 19.083.115 lei. „Avem aceste cetăți dacice unicat în lume. La ora actuală este bine că s-a făcut un pas important să fie gospodărite de către Consiliul Județean Hunedoara. Și ce pot să vă mai spun e că mă mândresc că sunt din această comună și că aceste vestigii ne aparțin. Este important pentru noi acest lucru și trebuie să punem umărul, alături de CJ, prin tot ceea ce putem, ca aceste cetăți să fie, întradevăr, pe locul meritat”, a afirmat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei Orăștioara de Sus.
Circuitul apei în oraş, modernizat
Revenind la cele menționate mai sus, trebuie precizat că în Călan, prin intermediul Consiliului Județean Hunedoara și Apaprod, operator autorizat și aflat în subordinea instituției, s-au făcut investiții, în rețele de apă și canalizare, în valoare de 1.588.740 de lei. În prezent, în orașul Călan și câteva din satele aparținătoare, dar și în comuna Sântămăria Orlea, se execută lucrări de reabilitare și extindere a acestor rețele, valoarea acestora, suportată de Consiliul Județean, fiind de 62.359.390 de lei. De asemenea, începând cu acest an, în 12 localități din zonă, vor începe, cu finanțare de la Consiliul Județean, pe Programul Operațional sectorial de Mediu, alte lucrări de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, în valoare de aproape 12,5 milioane de euro. Aceste localități sunt: Călan, Grid, Sâncrai, Sîntămăria de Piatră, Bretea Română, Mărtinești, Jeledinți, Sîntămăria Orlea, Sânpetru, Bărăștii Hațegului, Săcel și Ciopeia. Mâine ne vom afla într-o zonă apropiată Călanului, în orașul Simeria și comunelor învecinate acestuia.
4.016.000 lei a alocat CJ, cât legea a permis acest lucru, pentru învățământul din Călan
Unități modernizate:
Grup Școlar O. Densușianu
Școala Generală clasele I-VIII
Școala Generală clasele I-IV
Școala Sâncrai
Școala Valea Sângiorgiului
Școala Batiz
Școala Crișeno
Școala Nădăștia de Jos
Școala Grid
Școala Strei
Grădinița Voinicelul
670.000 de lei au fost acordați, conform legii, de CJ Hunedoara, pentru lăcașe de cult din orașul Călan și comunele învecinate
Orașul Călan
Parohia Ortodoxă Orașul Vechi
Parohia Ortodoxă Orașul Nou
Parohia Ortodoxă Strei Sângiorgiu
Parohia Ortodoxă Crișeni
Parohia Ortodoxă Grid
Parohia Ortodoxă Nădăștia de Sus
Parohia Ortodoxă Valea Sângiorgiului
Parohia Greco Catolică
Parohia Romano Catolică
Biserica Baptistă
Biserica Penticostală
Comuna Sântămăria Orlea
Parohia Ortodoxă Sântămăria Orlea
Parohia Ortodoxă Subcetate
Parohia Ortodoxă Sânpetru
Parohia Ortodoxă Ciopeia
Parohia Ortodoxă Bucium Orlea
Parohia Ortodoxă Bărăștii Hațegului
Biserica Baptistă Bucium Orlea
Biserica Baptistă Sânpetru
Biserica Penticostală Sânpetru
Comuna Bretea Română
Parohia Ortodoxă Ruși
Parohia Ortodoxă Ocolișu Mare
Parohia Ortodoxă Bretea Română
Parohia Ortodoxă Gânțaga
Comuna Boșorod
Parohia Ortodoxă Boșorod
Comuna Orăștioara de Sus
Parohia Ortodoxă Orăștioara de Sus
Parohia Ortodoxă Bucium
Parohia Ortodoxă Ludeștii de Jos
Parohia Ortodoxă Ludeștii de Sus
Comuna Mărtinești
Parohia Ortodoxă Mărtinești
Parohia Ortodoxă Jeledinți
Parohia Greco Catolică Mărtinești
Parohia Reformată Jeledinți
62.359.390 de lei sunt puși la dispoziție de CJ pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din:
Călan – Orașul Nou, pe străzile
Florilor
Independenței
Libertății
Unirii
Bradului
O. Densușianu
Călan – Orașul Vechi, pe străzile
Furnalistului
Dealu Mare
A. Iancu
9 mai (inclusiv bis)
M. Romoșanu
Victoriei
Părului
1 Decembrie
Câmpului
Carpați
Dacia
Vânătorilor
N. Bălcescu
G. Coșbuc
Strei Sângiorgiu, pe străzile
Bradului
Streiului
1-6
Strei Săcel, pe străzile
1-8
2a
5a
5b
6b
Ohaba Strei, pe străzile 2-6
Sântămăria Orlea, la stația de tratare