5.7 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

ANALIZĂ POLITICĂ „SWOT”. Cosmin Nicula, norocosul din politica hunedoreană

MAIN niculaZiarul Hunedoreanului vă prezintă o analiză de parcurs a principalilor oameni politici din judeţul Hunedoara

 

Cosmin Nicula a intrat de foarte tânăr în PDSR, în 1995. Era perioada în care nu se înghesuiau prea mulți tineri să îngroașe rândurile unui partid ce reprezenta pentru cei până în 25 de ani un moștenitor al PCR. A ajuns chiar subprefect al județului, după care, cu noroc, a fost așezat pe listă printre primii la alegerile pentru Camera Deputaților în anul 2004. În 2008 era cât pe ce să se îngroape politic, fiind inițial desemnat drept candidat pentru postul de primar al Devei. A avut fler și a reușit să schimbe candidatura de la Deva pentru cea la șefia Consiliului Județean. Acolo n-a contat că a pierdut, clasându-se doar al treilea. Pentru alegerile parlamentare din 2008 a avut iar o mare șansă, deși jocurile erau făcute să piardă și să rămână acasă. A candidat în colegiul de Senat din Valea Jiului împotriva lui Gheorghe Barbu. Ajutat de faptul că familia Ridzi nu l-a sprijinit pe Barbu, Nicula a câștigat cu un avans zdrobitor – peste 3.500 de voturi. În schimb, la Deva, unde este președinte PSD abia s-a văzut în toate sondajele, fiind cotat al treilea în orice cercetare de piață. În 2012, cu toate că nu se mai afla în relații prea bune cu mare parte dintre pesediștii din Valea Jiului a reușit să fie nominalizat din nou drept candidat și a câștigat lejer un al doilea mandat de senator. Ba, mai mult, a ajuns și președintele Comisiei de Buget – Finanțe din Senat. Dacă are noroc iar, își va atinge și ținta pe care o tot încearcă de vreo 2 ani – un mandat de 9 ani la Curtea de Conturi a României.

Puncte tari – Face parte din principalul partid al coaliției de guvernare. Este în relații cam cu toți cei care fac jocurile în PSD. Șefia Comisiei de Buget – Finanțe l-a făcut să se numere printre parlamentarii care decid cum și cui i se dau fonduri. Este foarte norocos.

Puncte slabe – Este arogant, mulți dintre colegii săi plângându-se de modul în care îi tratează.

Oportunități – Poate ajunge la Curtea de Conturi a României, pentru că în scurt timp vor expira câteva mandate la această instituție. Dacă va reuși, va ieși din politică, dar timp de 9 ani va fi printre cei care au pâinea și cuțitul în mâini.

Amenințări – Dacă nu va ajunge la Curtea de Conturi, va rămâne în politică. Îi va fi greu să se lupte cu câțiva dintre colegii săi de generație din PSD Hunedoara, pentru că este destul de antipatizat în organizația județeană.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/