15 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

COSTEL AVRAM ŞI COCARDELE LUI ÎNDOIELNICE. Apa Serv se înnoieşte dintr-o cârpeală în alta

Apa Serv Valea Jiului sparge bani cu nemiluita în lucrări făcute de mântuială şi instalaţii scumpe care s-au stricat înainte de a intra, efectiv, în funcţiune. Directorul general Costel Avram spune că defecţiunile au apărut pe parcurs, dar nu sunt motive de îngrijorare fiindcă instalaţiile sunt „în perioada de notificare a defectelor” şi vor fi remediate pe cheltuiala constructorului. Investiţii scumpe prelucrate imediat după recepţie din cârpi să pară ca noi…

panglica jiet

Distribuitorul de apă potabilă din Valea Jiului, SC Apa Serv SA, a intrat în gura lumii prin tot felul de scandaluri legate de furturi de apă. Consilierii judeţeni, în special cei din Valea Jiului, aveau şi alte nemulţumiri, motiv pentru care l-au tot chemat pe directorul general Costel Avram la raport, fără prea mult succes. Ultimele reclamaţii împotriva managementului de la Apa Serv ţin de felul în care se derulează investiţia de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare.

Proiect european în 50 de luni

Surse „din interior” ne atrag atenţia asupra unor nereguli apărute chiar de la recepţia lucrărilor. Directorul general Costel Avram susţine că informaţia este incorectă pentru că defecţiunile au apărut pe parcurs. Greu de stabilit cine are dreptate, motiv pentru care am decis să punem cele două „adevăruri” în oglindă.

Apa Serv derulează un proiect de extinderea şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, contract semnat în data de 28 martie 2011. Durata contractului de finanţare este de 50 de luni, cu termen de finalizare în 31 mai 2015. Valoarea proiectului este de 168.500.000 lei, din care

85 la sută contribuţia Uniunii Europene (143.225.000 lei), 13 la sută de la bugetul de stat (21.905.000 lei) şi doi la sută de la bugetul local (3.370.000 lei). De executarea lucrărilor se ocupă Hidroconstrucţia SA.

Moment festiv cu mici păcate

avram jietPe parcursul anului trecut, directorul general Costel Avram a organizat, cu mare fast, mai multe recepţii oficiale pentru obiective realizate la staţia de tratare de la Jieţ şi la staţia de epurare de la Dănuţoni. Din informaţiile primite la redacţie reiese că presa şi oficialităţile care au asistat la tăierea panglicilor au fost duse cu preşul de conducerea Apa Serv pentru că obiectivele recepţionate aveau (încă au) mari probleme de funcţionare. La recepţia staţiei de tratare a apei Jieţ şi sistemele de clorinare pentru localităţile Lupeni, Vulcan şi Aninoasa s-a tăiat panglica pe data de 18 iulie 2014.

Aninoasa nu avea nimic pe ţeavă

S-a spus atunci că Apa Serv are cele mai moderne staţii, deşi staţia de la Aninoasa nu funcţiona şi nu funcţionează nici în momentul de faţă. Ţevile montate pentru alimentarea staţiei cu apă au fost concepute pentru o presiune de PN6, iar pe reţea există o presiune de 9-12 bari. Relativ recent au fost montate ţevi din PPR care să reziste la presiunile existente. Există imagini care dovedesc că la data de 19 februarie 2015 prin acele ţevi nu curgea apă. De asemenea, la probele de funcţionare a existat o problema cu un releu pus invers şi s-au ars pompele de clorinare. Acolo nu se putea clorina apa, aşa s-a făcut recepţia (cu instalaţii nefuncţionale, deşi erau noi) şi aşa stau lucrurile şi în zilele noastre.

TEVI ALIMENTARE  cu APA STATIE CLORINARE  SCHIMBATE  (la data de 19.02.2015 nu erau alimentate cu apa)

Defecţiunile au apărut după recepţia festivă

Costel Avram susţine că staţia de tratare a funcţionat la momentul festiv, dar, într-adevăr, acum are mici probleme. „A fost notificat Antreprenorul de către SC Apa Serv Valea Jiului SA, prin intermediul Inginerului Supervizor, de apariţia unui defect la tabloul electric de automatizare. Subliniem că acest defect a apărut după emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, adică în Perioada de Notificare a Defectelor. Până la remedierea defectelor semnalate Staţia de clorinare funcţionează în regim manual, asigurând parametrii de funcţionare ai instalaţiei”, susţine Avram. Directorul Apa Serv ne mai informează că defecţiunea va fi remediată „în cel mai scurt timp” pe cheltuiala celor de la Hidroconstrucţia SA, în caz contrar Apa Serv va executa garanţia de bună execuţie.

Cu preţul au nimerit-o la fix

afis proiectÎn proiectului implementat cu fonduri europene de SC Apa Serv Valea Jiului SA, potrivit informaţiilor noastre, au fost semnalate grave nereguli şi la staţia de epurare de la Dănuţoni.

Treapta terţiara nu funcţionează, s-au schimbat utilaje funcţionale care aveau la activ foarte puţine ore de funcţionare şi s-au păstrat altele vechi. Sursele noastre spun, spre exemplu, că pentru suflantele de aerare a fost aleasă varianta cea mai costisitoare ca preţ (600.000 lei). „Preţul contractului a fost fix pe toată durata construcţiei şi Antreprenorul s-a încadrat în valoarea contractului, atât ca proiectare, cât şi cu execuţia lucrărilor”, susţine directorul general Apa Serv. Într-o discuţie neoficială, Avram ni se lăuda cum cei din minister care au verificat proiectul au fost surprinşi (aproape indignaţi, am putea crede) că nu există costuri suplimentare la proiect.

„Căldură mare, monşer”

Centrala de căldura necesara încălzirii nămolului şi asigurării căldurii a fost racordată la data de 23 decembrie 2014, deşi fusese inaugurată festiv cu două luni mai devreme, în data de 13 octombrie. Colac peste pupăză, au avut loc avarii şi la Metan Tank. După racordare, a dat la supra-plin şi s-a fisurat prelata Metan Tank-ului din cauza că nu era legat la generatorul care funcţionează pe metan. „Punerea în funcţiune a centralei a fost făcută în termeni contractuali, dar având în vedere temperaturile din luna decembrie, nu s-a impus pornirea acesteia mai devreme”, susţine Avram.

Niciodată „înainte”, totdeauna „după”

REZERVOR METAN TANK (NU A PRODUS NICI UN METRU CUB DE BIOGAZ )

Ca şi în celelalte cazuri, şi Metan Tank-ul a fost impecabil la recepţie, dar imediat după s-a întâmplat să se ducă naibii toată şandramaua. „După punerea în funcţiune a metantancului şi recepţionarea lucrărilor, în Perioada de Notificare a Defectelor, a apărut într-adevăr o defecţiune drept pentru care Antreprenorul a fost notificat de către Beneficiar prin intermediul Inginerului Supervizor. Antreprenorului i s-a prezentat o listă cu probleme ce constituie remedieri în Perioada de Notificare a Defectelor şi care trebuie rezolvate de către acesta pe cheltuiala sa”, ne informează Costel Avram, directorul general Apa Serv.

Generatorul de suspiciuni

Revenind la povestea cu generatorul de la grupul de cogenerare, din informaţiile noastre el a fost cuplat abia în perioada 15-20 februarie 2015, iar în momentul festiv (octombrie 2014) nici măcar nu ajunsese în ograda celor de la Apa Serv. Când Avram a tăiat panglica, era montat acolo un generator mai vechi, nefuncţional şi „de formă”. Directorul general Costel Avram spune că producţia de biogaz, conform brevetului de calcul al proiectului, urma să înceapă la 75 de zile de la punerea în sarcină. „Prin urmare, grupurile de cogenerare nu au afectat punerea în funcţiune la parametrii proiectaţi a Staţiei de epurare Dănuţoni”, precizează directorul general Apa Serv.

Concluziile lui Costel Avram

avram jiet 2Directorul Apa Serv, Costel Avram, trage concluzia că staţia de tratare Jieţ este dotată cu echipamente de ultimă generaţie, iar staţia de epurare de la Dănuţoni este ultramodernă şi performantă astfel încât Apa Serv Valea Jiului SA este „singurul operator regional care exploatează o astfel de staţie”. Pe cale de consecinţă, „dorim să subliniem că presa şi oficialităţile nu au fost minţite referitor la modernizarea şi funcţionarea staţiilor de tratare şi epurare”, mai precizează Avram.

De ce iubim cocardele…

Fără a trage şi noi concluzii, nu putem să nu observăm că ultima generaţie de „scule” cu care se mândreşte directorul general Costel Avram sunt din cale-afară de „capricioase”, nu prea rezistă la tăvăleală şi l-au lăsat baltă pe şeful de la Apa Serv înainte să îşi fi aşezat cocardele de inaugurare la sertarul cu amintiri de bine.

 

 

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/