15.5 C
Deva
vineri, mai 24, 2024

DACĂ DUMNEZEU NU LE BAGĂ ŞI-N TRAISTĂ, DEGEABA LE DĂ. Restaurarea amfiteatrului roman, în coadă de peşte

Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu are cum să mai prindă finanţare europeană, deşi proiectul este întocmit încă din 2014. Adrian David, fostul preşedinte al CJ Hunedoara, dădea asigurări – în 2015 şi la începutul anului 2016 – că totul e OK şi că va depune proiectul la finanţare. N-a făcut-o. Laurenţiu Nistor, actualul preşedinte al administraţiei judeţene, certa de curând presa că nu înţelege procedura, pretinzând că se va încadra în termen cu depunerea actelor la finanţare. Acum este evident că a fost ratată şi a doua apelare. N-au decât să înjure detractorii lui Moloţ, dar lucrurile încep să iasă, încet-încet, la suprafaţă. Cei ce au urmat fostului preşedinte nu sunt în stare să întreţină ceea ce s-a construit în „Republica Moloţ”, aşa hulită cum a fost ea.

Ultima apelare pentru depunerea proiectelor de restaurare a patrimoniului cultural cu fonduri europene se încheie vineri, 25 noiembrie 2016, ora 17. Pentru situl arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa acest capitol este deja închis. Fizic nu mai pot fi îndeplinite cerinţele pentru depunerea proiectului. Cinci milioane de euro s-au scurs pe copcă.

Birocraţie şi neseriozitate

Pentru a depune proiectul la finanţare, autorităţile judeţene ar trebui să întocmească până vineri un Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafaţă de 20 de hectare de teren în comuna Sarmizegetusa. Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că cerinţa este nerealistă şi costisitoare, iar conlucrarea dintre ministere este scurtcircuitată de birocraţie. Nu există sincronizare între Ministerul Mediului şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR).  „Avem probleme cu un Ordin al Ministrului Mediului pe care AMPOR nu vrea să-l ia în considerare. Noi suntem la faza de DALI, care este o primă fază înainte de depunerea proiectului. În această fază, avem posibilitatea să depunem un referat pentru decizia etapei de încadrare. Noi discutăm la Sarmizegetusa Ulpia Traiana de 20 de hectare de teren pentru care trebui să facem PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal, n.red.). E anormal să faci atâtea cheltuieli înainte să ai certitudinea unui contract de finanţare pentru lucrările de restaurare la situl respectiv. Nu pot să vă spun ce o să facem în continuare. Zilele acestea o să discut cu AMPOR şi cu MDRAP (ministerul condus de Vasile Dâncu, fost lider PSD), şi o să iau o decizie”, spune Vasilescu. Răspunsul fostului prefect amână puţin verdictul final. Sesiunea este ratată pentru amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Puţin probabil să se schimbe în două zile ceea ce nu s-a mişcat în doi ani. Sorin Vasilescu a revenit ulterior cu o declaraţie din care reiese că AMPOR va accepta documentaţia fără PUZ.

 

Putea fi un proiect de vis

Programului Operațional Regional 2014-2020 (Axa prioritară 5.1) privind conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, a fost deschis începând din 25 mai şi se încheie la 25 noiembrie. Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa urma să fie restaurat, potrivit proiectului întocmit încă din 2014, în aşa fel încât să poată găzdui 6.000 de oameni, ca în perioada antică. Pentru refacerea arenei era prevăzut să se folosească marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, însă cu timpul ea a fost „subtilizată”. Toate materialele utilizate în refacerea amfiteatrului trebuie să fie compatibile cu cele din antichitatea romană: mortar, sorturi diferite de roci, marmură. Lucrările de restaurare ar dura în jur de patru ani, potrivit specialiştilor. Ulterior, în amfiteatrul roman s-ar putea organiza spectacole e de operă, evenimente culturale cu participarea a până la 5.000 de oameni, crescând atractivitatea şi numărul turiştilor care ajung în Ţara Haţegului. Anual, peste 150.000 de oameni vizitează primul oraş construit de romani după invadarea Daciei.

 

Alt eşec răsunător

Parcul de Afaceri din Simeria este altă investiţie ratată. Proiect cu finanţare europeană, Parcul a costat 21.266.662,00 lei, din care 7.818.966,61 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile din partea UE, 3.909.483,31 lei reprezintă contribuţia CJ Hunedoara şi 9.538.212,08 lei reprezintă contribuţia Consiliului Local al oraşului Simeria. Administraţia judeţeană riscă să restituie banii pe motiv că nu au fost îndeplinite criteriile de performanţă asumate.  Până la data de 12 decembrie 2016 reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara trebuie să înfiinţeze 264 de locuri de muncă în „incubatorul de afaceri” de la Simeria. Au reuşit să angajeze 50 de suflete. Încă de anul trecut se ştia că ţintă propusă este nerealistă, nerealizabilă. Acum dregătorii ar vrea să se târguiască la comunitatea europeană fiindcă nu pot respecta planul de afaceri asumat la semnarea contractului. Rambursarea banilor ar băga Primăria Simeria în faliment. Parcul de afaceri este încă un eşec pe harta banilor pierduţi.

 

„Avem o ţară. Cum procedăm”

Restaurarea Sarmizegetusei Regia, monument de patrimoniu mondial UNESCO, ar fi urmat să se facă prin fonduri europene – 10 milioane de euro. Sunt slabe şanse să fie depus proiectul până în 25 noiembrie 2016. Cetatea Devei – incinta I, putea fi pusă în valoare cu resurse europene, dar Primăria Deva nu are dosarul făcut pentru că edilii „se concentrează” pe reabilitarea termică a blocurilor. Primăria Hunedoara tremură până în ultima zi pentru cele cinci milioane de euro care ar putea da o altă faţă castelul medieval.

Săptămâna viitoare vom trage linie şi vom face sămădaşul: cât am tras noi şi cât au luat vecinii din alte judeţe pentru monumentele lor. De un lucru suntem siguri încă de pe acum: toţi politicienii implicaţi în administraţie vorbesc despre relansarea economică a judeţului Hunedoara prin turism, însă vorbele sunt, de cele mai multe ori, fără acoperire.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/