Fostul primar al Devei a fost condamnat la 4 ani de puşcărie, cu suspendare, şi plata despăgubirilor către stat în sumă de 333.743 dolari americani, sumă la care se adaugă dobânda BNR calculată de la data de 25 martie 1999 până la plata integrală a debitului. Pedelistul Mircia Muntean îngroaşă numărul penalilor din Parlamentul Românei
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în data de 17 iulie 2013 în cazul deputatului PDL Mircia Muntean, acuzat de abuz în serviciu pentru fapte petrecute în primul său mandat de primar al Devei. Este vorba despre unul din cele mai tergiversate procese care s-au aflat pe rolul unei instanţe din România post-decembristă.
Faptele s-au petrecut în anul 1999, rechizitoriul procurorilor a fost întocmit în decembrie 2003, iar judecata efectivă a cauzei a început în 2005. Procesul fostului primar a durat exagerat de mult pentru că speţa a fost „lipită” de alte infracţiuni la regimul vamal (trafic cu maşini de lux), dosar în care au fost implicaţi inculpaţi care se aflau în cârdăşie cu Mircia Muntean.
Cazul abuzului în serviciu pe scurt
În două vorbe, cauza penală poate fi descrisă astfel: Mircia Muntean a fost acuzat că a împroprietărit ilegal trei revoluţionari cu un teren în extravilanul Devei. Ulterior, fostul primar, în complicitate cu revoluţionarii, a întocmit o tranzacţie de schimb prin care cei trei primeau în locul terenului obţinut „moca” un altul, în zona gării, pe care s-a construit benzinăria Shell România şi (în parte) restaurantul McDonald’s. Din această afacere (adică plecând de la nimic prin două împroprietării), Iosif Man („seful” grupului de revoluţionarii) a câştigat 333.743 USD, bani obţinuţi numai din afacerea Shell România.
Cine plăteşte pagubele aduse statului român
Instanţa de fond a stabilit că aceşti bani (333.743 USD) trebuie să fie returnaţi statului român de către Mircia Muntean, în solidar cu moştenitorul lui Iosif (Puiu) Man, care a decedat între timp. La suma amintită se adaugă dobânda cuvenită pe parcursul celor 14 ani de cercetare penală, sumă ce va fi calculată la dobânda de referinţă BNR până la achitarea integrală a debitului. Din datele pe care le deţinem reiese că Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al lui Puiu Man) este insolvabil, averea sa este modestă şi, pe deasupra, este condamnat penal pentru trafic cu maşini de lux, infracţiune pentru care mai are de plătit sume considerabile. În aceste condiţii este posibil ca Mircia Muntean să fie executat la plata integrală a sumei. Deputatul PDL are, potrivit declaraţiei de avere, câteva terenuri, două autoturisme, două apartamente în Deva, trei conturi în sumă totală de 88.000 euro şi un cont de 25.177 lei.
Deputatul PDL poate ataca sentinţa cu recurs, caz în care speţa se va judeca tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de cinci judecători (la fond au fost trei).
Mircia Muntean este exclus din PDL. Reacţii politice
Chiar dacă a fost condamnat doar într-o primă instanţă (la 4 ani de închisoare, cu suspendare) şi mai are posibilitatea să îşi probeze nevinovăţia în recurs, Mircia Muntean şi-a încheiat cariera politică şi în PDL.
Ce sune Dorin Gligor, preşedintele PDL Hunedoara
„Spre deosebire de alte partide, noi avem o comisie de etică şi ea funcţionează. Sigur că, situaţia era puţin diferită la alegerile de anul trecut. Am făcut o campanie foarte bună alături de Mircia Muntean. Acum, din păcate, activitatea asta foarte bună văd că e umbrită de o activitate nu foarte bună de pe vremea când era membru PNL. Eu l-am susţinut pe Mircia Muntean să rămână candidatul nostru şi sunt convins şi acum că comisia de etică a făcut o greşeală politică atunci când ne cerea să schimbăm candidatul cu câteva zile înainte de alegeri. Eram de acord dacă asta se întâmpla cu un an înainte de alegeri. Acum este altceva şi, potrivit statutului, nu vom aştepta o hotărâre definitivă. Politic, Mircia Muntean nu mai este membru al Partidului Democrat Liberal”, a declarat Dorin Gligor, preşedintele PDL Hunedoara.
Ce spune Mircea Moloţ, preşedintele PNL
„Sper, şi o spun cu toată sinceritatea, că Mircia Muntean va fi achitat la judecarea recursului. Chiar dacă pare greu de crezut, eu sunt mâhnit de ceea ce i se întâmplă. Am fost colegi şi adversari politici. Uneori lupta politică a fost atât de aprigă, încât am ajuns să ne duşmănim, dar îmi pare rău pentru situaţia în care se află, de faptul că ar putea avea de suferit copiii şi soţia lui. Şi nu cred că, cel puţin în acest caz, el este capul răutăţilor. Gândiţi-vă că la acea vreme Mircia Muntean era cel mai tânăr primar de municipiu din ţara. Nu avea experienţă şi a fost „dus de nas” de aşa-zişii săi prieteni din anturajul în care se învârtea pe atunci. Repet: sper sincer să scape de această condamnare la recurs”, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele PNL Hunedoara.
Ce spune deputatul Mircia Muntean
Deputatul Mircia Muntean a avut şi de această dată o poziţie confuză în care a adus în discuţie, de-a valma, justificări aluzive şi derutante la înfrângerile sale electorale. „De proces se ocupă avocatul meu de la Bucureşti că eu nu cunosc amănunte. Mai întâi aş vrea să scrieţi cum au falsificat alegerile din… (?!) şi cum s-a autodenunţat Mircia Muntean (?!)”, a spus Mircia Muntean, fără să ofere şi detaliile întâmplărilor despre care ar vrea să scriem.