Asociaţia Ecologistă „Cindrelul” din Sibiu derulează un proiect aberant în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina cu fonduri europene de 6.887.050 lei. Ecologiştii din Sibiu vor să revizuiască planul de management al Parcului, deşi planul nu există. Şi tot fără precedent, Ministerul Mediului a desemnat autoritatea statului care supraveghează derularea proiectului în funcţie de adresa la care are sediul social ONG-ul. Administraţia Parcului e pe post de spectator în toată povestea
Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată în Munţii Orăştiei acolo unde se află şi capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO. Administraţia Parcului a elaborat un plan de management integrat şi documentele se află la Guvernul României în faza de avizare. Planul nu fost adoptat încă prin Hotărâre de Guvern şi totuşi revizuirea lui este finanţată cu bani de la comunitatea europeană graţie unui ordin al ministrului Rovana Plumb.
Jocurile s-au făcut la Bucureşti
Iniţial Asociaţia Ecologică Cindrelul din Sibiu a depus proiectul de revizuire, cum era firesc fiind vorba de Regiunea V Vest, la autoritatea de Mediu din Timişoara. Timp de un an, proiectul a rămas în aşteptare pentru că Guvernul nu aprobase planul de management al Parcului, deci lipsea obiectul revizuirii propuse de ecologiştii din Sibiu. În 22 februarie 2013, Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Managemnt, preia iniţiativa şi dă undă verde proiectului. Mai mult, sumele care se învârt în acest proiect sunt umflate de vreo cinci ori faţă de preţurile care se practică pe piaţă.
A rămas o „poezie” scumpă (peste 1,5 milioane de euro)
Proiectul de revizuire presupune cartarea şi inventarierea tuturor vietăţilor din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina contra sumei de 6.887.050 lei, din fonduri europene de Mediu, Axa 4. Iniţial proiectul trebuia elaborat şi implementat după aprobarea planului de management de „Cindrelul” în parteneriat cu administraţia Parcului şi ar fi trebuit să finanţeze şi construirea un centru de vizitare precum şi achiziţionarea de maşini pentru rangerii Parcului care la ora asta au doar un autovehicul „Dacia papuc”. Ecologiştii de la „Cindrelul” Sibiu au eliminat administraţia Parcului din proiect şi toate investiţiile în dotări, păstrând doar „poezia” cu cartarea vieţuitoarelor.
Declaraţii contradictorii
„Colegii de la Administraţie (a Parcului) au fost de acord cu depunerea acestei cereri de finanţare şi în planul de management care este la Ministerul Mediului una din măsurile propuse este chiar cartarea şi inventarierea de detaliu a biodiversităţii din Parc”, susţine Bogdan Popa, manager de proiect la Asociaţia Ecologică „Cindrelul”. De partea cealaltă, Lucian Stratulat, director la Administraţia Parcului susţine că actuala variantă a proiectului nu a primit girul său. „Sunt încălcate două condiţii care mi-au fost impuse de consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor: 1 – contractul de parteneriat dintre Administraţie şi ONG să conţină clauze prin care noi să participăm la elaborare şi implementarea proiectului şi o a doua condiţie este aceea că dacă vrei să revizuieşti ceva, acel ceva trebuie să existe. Or, Planul de management nu este aprobat de Guvern”, susţine directorul Stratulat.
Organe de control cu dedicaţie
Contrar uzanţelor, Organismul Intermediar Sibiu din subordinea Ministerului Mediului a fost desemnat să se ocupe de controlul acestui proiect, deşi competenţele erau a celor de la Timişoara. Este pentru prima dată, din câte am reuşit să aflăm noi, când Ministerul Mediului a desemnat autoritatea de supraveghere a unui proiect în funcţie de adresa la care îşi are sediul social ONG-ul. Afacerea cu fonduri europene devine şi mai dubioasă dacă luăm în calcul faptul că autoritatea de Mediu Timişoara a refuzat să dea undă verde proiectului.