După ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, a stârnit un imens scandal legat de exploatarea resurselor de aur de la Certej de către societatea Deva Gold şi a cerut totodată anularea avizului de medi pentru acest proiectu, investiţia devine acum parte integrantă a Planului naţional de investiţii strategice.
Guvernul se pregăteşte să atragă investiţii de 10 miliarde de euro şi să creeze peste 50.000 de locuri de muncă, până la finele anului, potrivit Planului naţional de investiţii strategice şi de creare a locurilor de muncă, făcut public joi de Executiv. În acest plan, punct importante sunt constituite de unele dintre cele mai controversate proiecte din ultimii ani, respectiv cel de la Roșia Montană, precum și exploatarea de căter Deva Gold a resurselor auro – argintifere de la Certej. Guverenul pune, însă, şi o condiţie pentru proiectul hunedorean, respectiv noi standarde de mediu impuse celor de la Deva Gold.
“Vrem să deblocăm și să continuăm dezvoltarea proiectelor Deva Gold și Roșia Montană, evident cu respectarea cerințelor de mediu. Parlamentul va lua o decizie. La începutul sesiunii parlamentare va fi finalizat proiectul de lege pe Roșia Montană. Cred că 13 ani de când se tot plimba prin diverse structuri parlamentare este de ajuns. Decizia finală într-un proiect atât de controversat poate fi luată doar de către Parlament”, a declarat premierul Victor Ponta, după prezentarra Planului naţional de investiţii strategice.
Blocat în instanţă
Mult mai puţin vizibil decât celebrul scandal de la Roşia Montană, proiectul de la Certej este blocat la ora actuală de un proces aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului a cerut instanţei, la solicitarea Ministerului Mediului, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer de la Certej de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Timişoara, cu beneficiar direct societatea Deva Gold, chemată, de asemenea, în faţa magistraţilor. Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat anularea avizului, pe care ministrul Rovana Plumb l-a catalogat drept „ilegal şi iresponsabil”. Aceasta a precizat că, în urma verificărilor efectuate în perioada 4-12 septembrie 2012 s-a constatat faptul că acordul de mediu în cazul proiectului de la Certej este ilegal, oficialii susţinând că încalcă atât legislaţia românească, dar şi pe cea europeană. Ministrul Rovana Plumb a mai precizat că obligaţiile de mediu de dinainte privatizării nu au fost transferate în acordul de mediu, cum prevede legea, iar ARPM Timişoara nu era îndreptăţită să iniţieze această procedură, competenţa în acest caz fiind a ANPM. Pe de altă parte, oficialii beneficiarului acestui acord de mediu – Deva Gold, spun că au depus absolut toate actele sau documentaţiile care le-au fost solicitate pe parcursul celor cinci ani cât a durat procedura de avizare. Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferă de la Certej – o investişie estimată la 200 de milioane de euro -a stârnit un imens scandal, după ce două organizaţii de mediu au protestat împotriva acestuia, din cauză că, spun ei, procedura se bazează pe cianuri. Ministrul Mediului a anunţat că emiterea acordului va fi verificată în regim de urgenţă, ceea ce s-a şi întâmplat.
Carmen Cosman