Deşeurile periculoase cu plumb zac şi acum, după un an, în municipiul Hunedoara şi la Mintia. Ancheta coordonată de Prefectură a omis din cercetare ca din întâmplare taman firma patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, un apropiat al premierului Ponta. Culmea tupeului, după investigaţiile prefecturii şi cele ale corpului de control al ministrului Mediului, fiul prefectului de Dâmboviţa a continuat să încalece judeţul Hunedoara cu deşeuri periculoase pe bază de plumb
În decembrie 2013 au ajuns în judeţul Hunedoara 2.600 de tone de pulberi cu conţinut ridicat de plumb de la Copşa Mică. De atunci deşeurile periculoase au fost mutate de colo-colo prin judeţ, procesate clandestin în lingouri de plumb, ori spălate în apele râului Cerna. Autorităţile au aflat de afacere prin intermediul trustului de presă Hunedoara TV – Ziarul Hunedoreanului şi au declanşat o anchetă care ar fi trebuit să se finalizeze în luna septembrie prin identificarea vinovaţilor şi ecologizarea terenurilor otrăvite.
Ancheta Prefecturii a identificat doar în parte făptuitorii, ocolind o singură firmă şi anume aceea patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, Ion Marinescu.
Traficanţii de otravă şi câştigurile lor monstruoase
Atelierele de procesare a bateriilor uzate de la Copşa Mică lucrează pentru fabrica Rombat din Bistriţa. Cei de la Copşa plătesc 37 de euro plus TVA pe tonă ca să scape de pulberile periculoase de plumb, iar firma care preia şi neutralizează astfel de deşeuri trebuie să fie autorizată în domeniu. În judeţul Hunedoara, doar SC Minprod 2005 SRL era autorizată să stoarcă plumbul concentrat din deşeuri, dar utilajele acestei firme sunt depăşite şi nu mai pot produce marfă de calitate. Din iunie 2014, afacerea a intrat pe mâna unor persoane din judeţul Dâmboviţa care – prin diferiţi intermediari, băştinaşi din Hunedoara – prelucrează artizanal şi ilegal deşeurile periculoase şi exportă concentrat de plumb în China. Anul trecut au făcut un singur export cu marfă preparată pe şest. În aceste condiţii, principala sursă de câştig pentru „traficanţii de otravă” rămâne Rombat din Copşa Mică care plăteşte să scape de deşeurile periculoase. Astfel, încet dar sigur, Hunedoara se transformă în groapa de gunoi a deşeurilor periculoase cu plumb, sub nasul autorităţilor care din iunie 2014 şi până în prezent se mulţumesc să împingă hârtii de la o instituţie la alta.
Traseul deşeurilor periculoase cu plumb
SC Rombat SA Copşa Mica a predat deşeu periculos zgura oxidică de plumb către C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oțelu Roșu, care le depozitează la SC Minprod 2005 SRL Soimuş în vederea valorificării. De aici marfa este preluată de SC Auto Trading Corporation SRL Hunedoara, care o prelucrează artizanal prin intermediul firmei Leina Marketing SRL Teliuc, în mai multe puncte de lucru: la fosta mină din Teliucu Inferior, la Staţia Pilot Zlaşti şi în hala mecanică nr.3 de pe platforma industrială a combinatului siderurgic. Aici, deşeurile sunt spălate cu apă din râul Cerna pentru a obţine o concentraţie ridicată de plumb. O parte din concentratul de plumb este exportat în China şi cam 700 de tone sunt mutate în curtea firmei ICSH, într-un cartier locuit, cu case.
Hunedoara rămâne un tărâm otrăvit
În urma dezvăluirilor făcute de trustul nostru de presă, care arătau că Cerna este otrăvită cu plumb, intervine Garda de Mediu care aplică câteva amenzi şi încearcă să ascundă gravitatea faptelor notând că pe malul râului se procesau clandestin inofensive zguri metalurgice. ZIARUL Hunedoreanului revine cu o nouă anchetă şi Instituţia Prefectului preia coordonarea echipelor care cercetează cazul. „În urma verificărilor efectuate s-au aplicat un număr de 3 sancţiuni contravenţionale”, anunţă Prefectura printr-un comunicat în care se mai spune că a dispus: „Obligarea proprietarului terenului şi pe cel al produsului aflat sub cercetare (deşeului) să interzică accesul în zonele unde este amplasat deşeul, să păzească zona respectivă şi manipularea acestuia să fie făcută doar de către un agent economic autorizat să desfăşoare astfel de operaţiuni”. Ecologizarea terenurilor otrăvite urma să se facă până la sfârşitul lunii septembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până „în zilele noastre”.
Informaţiile despre poluarea cu plumb au ajuns şi la Bucureşti. De la Palatul Victoria au venit în judeţul Hunedoara de două ori echipe de control care n-au făcut mai nimic, de parcă ar fi vrut să se asigure că fiul prefectului de Dâmboviţa nu va fi dat pe faţă în acest scandal.
Prefectul de Dâmboviţa, supărat de deranj
Ceea ce au omis să spună capii Prefecturii şi cei din Corpul de Control al ministrului Mediului este că în judeţul Hunedoara au fost aduse de două ori mai multe deşeuri periculoase de cât raportaseră ei şi că în jur de 3.000 de tone au ca proprietar pe SC Continmar Serv SRL Târgovişte, firmă patronată de Bogdan Olteanu-Marinescu, fiul prefectului de Dâmboviţa – Ioan Marinescu. În aceste condiţii există „suspiciuni rezonabile” că autorităţile centrale şi locale au ascuns cu bună ştiinţă implicarea beizadelei în scandalul terenurilor otrăvite. Prefectul Ioan Marinescu pretinde că nu ştie cu ce se ocupă fiul său şi a refuzat să vorbească despre norocul fiului său, singurul care a scăpat de anchetă în cazul poluării cu plumb. „Să nu mă mai sunaţi. Cine v-a dat numărul meu de telefon? Vă rog foarte mult, căutaţi să aflaţi şi dacă aveţi ceva cert despre prefect… Eu nu ştiu ce afaceri are el acolo. Să nu mă mai căutaţi pe mine, vă rog foarte mult!”, a replicat scurt Ioan Marinescu, prefectul judeţului Dâmboviţa.
[box type=”tick” style=”rounded”]Ioan Marinescu, un apropiat al lui Ponta
Potrivit unor informaţii primite din Dâmboviţa, prefectul Ioan Marinescu este unul din apropiaţii premierului Victor Ponta. Marinescu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa la ultimele alegeri şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD până la data de 12 noiembrie 2014, când a fost numit prefect. Surse din PSD supun că Ioan Marinescu a făcut parte din comisia de numărare a voturilor la alegerile în care Victor Ponta a fost ales şef al partidului, iar numirea lui la şefia prefecturii ar fi o confirmare a faptului că a numărat voturile impecabil. La câteva zile după instalarea lui Ioan Marinescu pe post, fostul prefect a decedat din cauza unor probleme cardio-vasculare. În Târgovişte s-a discutat mult pe seama faptului că acesta ar fi murit de inimă rea, dar aceasta este o informaţie pentru care nu băgăm mâna în foc. [/box]
[box type=”alert” border=”full”] Ce zic doctorii despre deşeurile cu plumb
În zona contaminată, plumbul atinge valori de 800 de ori peste limita admisă în sol. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că nu au existat cazuri de intoxicaţie cu plumb, dar monitorizează în continuare toate spitalele din judeţul Hunedoara. „Vă pot spune cu certitudine că nu am avut nici un caz de intoxicaţie cu plumb. În cazul expunerilor de foarte lungă durată sau al cantităţilor mari de plumb ingerate în timp scurt, mai ales la copii, sunt atacaţi neuronii, existând pericolul apariţiei unui retard. Apoi apare riscul hipertensiunii arteriale din cauza intoxicaţiilor cu plumb. Efectele nefaste sunt şi asupra ficatului. În unele situaţii se poate ajunge chiar la cancer. Gravidele sunt şi ele în pericol din cauză că o eventuală intoxicaţie cu plumb poate provoca avortul sau malformaţii ale fătului”, susţine Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.[/box] (Marcel Bot)