Marele „specialist” PSD în probleme de Electrocentrale Mintia, cel care dă lecţii la televizor despre salvarea colosului industrial, nu a restituit banii obţinuţi de la termocentrală cu un furt intelectual săvârşit în dauna lui Florea Bereş, unul dintre cei mai distinşi şi demni energeticieni pe care i-a avut judeţul Hunedoara. Florea Bereş s-a stins în urmă cu câteva luni. Apucase să dovedească hoţia, dar nu i s-a făcut dreptate până la capăt. De partea cealaltă, prof. dr. ing. Victor Vaida, un pretins „reper moral” pentru clasa politică, „model” şi „elită”, e împăcat cu sine fiindcă fapta sa este prescrisă. Adică nu a fost descoperită la timp pentru a atrage sancţiuni penale.
Câţiva tovarăşi de la Termocentrala Mintia în frunte cu Victor Vaida – la acea dată având funcţia de director general – au încasat drepturi de autor de la SC Electrocentrale SA Deva – Mintia pentru o invenţie care s-a dovedit a fi un furt intelectual. Fiecare „inventator” a primit câte 300 de milioane de lei în 2003. În acea tranzacţie Victor Vaida a avut dublă calitate: de încasator al banilor şi de diriguitor al plăţilor ca membru în Consiliul de Administraţie şi director general. Şmenul a fost dezvăluit de noi în vara anului 2013. Un comentariu postat în 10 martie 2016 în pagina online a ziarului ne-a determinat să reluăm subiectul. „De remarcat că patru din cei 10 inventatori au şi doctoratul: prof. dr. ing. Vaida Victor, dr. ing. Laurean Manea, dr. ing. Valentin Brânzea, dr. ing. Manga Marcel. Nişte nesimţiţi care au ridicat hoţia la rang de virtute”, scrie autorul sub protecţia anonimatului. Chiar dacă observaţia aparţine unei „umbre”, povestea trebuia reluată din cel puţin două motive. Când am publicat ancheta rămăsese în desfăşurare o acţiune de recuperare a prejudiciului şi – doi – Florea Bereş a încetat din viaţă, anul trecut în decembrie, şi considerăm de datoria noastră să nu lăsăm povestea îngropată în coadă de peşte.
Desfiinţarea brevetului
La data de 28 septembrie 2012, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) publica în Buletinul Oficial decizia de anulare a brevetului de invenţie obţinut de autorii: prof. dr. ing. Vaida Victor, ing. Francisc Egyed, dr. ing. Laurean Manea, ing. Horea Giurgiu, dr. ing. Valentin Brânzea, şi sing. Nicolae Panţa. Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit – definitiv şi irevocabil – că invenţia nu le aparţine. Falşii inventatori au luat câte 300.000.000 lei (vechi) fiecare pentru cedarea drepturilor de autor la Termocentrala Mintia. Potrivit http://www.cursv.ro/bnr, vineri, 28 noiembrie 2003, data la care au fost aprobate drepturile băneşti, cursul valutar afişat de BNR era de 4, 02 lei (noi) pentru un euro şi 3,35 lei (noi) pentru un dolar american.
Trei cunoşteau bine studiul lui Bereş
Soluţia tehnică brevetată de foştii şefi ai Termocentralei Mintia este o copie după teza de doctorat publicată de dr. ing. Florea Bereş în 1984. Cel puţin trei dintre plagiatori ştiau asta. Doi au cunoscut lucrarea pentru că participaseră la experimentele făcute de Bereş. Cel de al treilea, Victor Vaida, era la curent cu soluţia propusă de Bereş pentru că împrumutase teza de doctorat în1996 ca sursă de inspiraţie pentru doctoratul său. Mai mult, Vaida şi Bereş au publicat două cărţi împreună şi acolo apăreau informaţii consistente despre soluţia lui Bereş. La trei ani după pensionarea lui Florea Bereş, soluţia sa tehnică a fost depusă la OSIM de plagiatori.
Alţi trei „inventatori” pe lista hoţiei
Florea Bereş a aflat de plagiat în 2007, când a fost citat ca martor într-un proces pentru că alţi trei angajaţi de la Termocentrală pretindeau bani ca drepturi de autor tot pentru soluţia sa. Manga Marcel – fost lider de sindicat, şi alţi doi salariaţi de la Termocentrală (Nicolae David şi Ioan Jula) au vrut să obţină calitatea de inventator în instanţă cu un proces prin care pretindeau să fie incluşi în brevetul invenţiei şi solicitau 995.420 lei, sumă de bani blocată în contul Termocentralei prin executor judecătoresc din 9 iulie 2007 până la finalizarea procesului (2012). În septembrie 2007, Florea Bereş a primit o scrisoare semnată de directorul de atunci al Termocentralei, Victor Bucaleţ, prin care era rugat să dea o copie a tezei de doctorat ca probă în instanţă.
Plagiatorii o dau la-ntors. Iar şi iar…
În 22 octombrie 2012, autori (care între-timp au rămas fără brevetul de inventator) semnează un fel de petiţie în care îşi „exprimă regretul” pentru „omiterea” inginerului Florea Bereş din lista autorilor şi îi propun un târg: să accepte înscrierea în brevet pentru ca invenţia să rămână în posesia Termocentralei. Demersul a eşuat şi Vaida a schimbat discursul: nu mai invoca omisiunea lui Bereş din lista inventatorilor, ci faptul că există două studii tehnice diferite. Mai mult, când a fost descoperit furtişagul, Victor Vaida a schimbat – a câta oară? – povestea susţinând că banii pe care şi i-a dat Termocentrala au fost primă, nu drepturi de autor. Minciuna este repede demontată de înscrisuri unde Consiliul aprobă „acordarea unei sume nete, unice şi fixe, o singură dată în cuantum de 300.000.000 lei plătibilă într-o singură tranşă cu precizarea că prin încasarea de către fiecare autor în parte a acestei sume se stinge orice drept pe care aceştia l-ar mai putea invoca ulterior în aceeaşi calitate şi cu privire la aceeaşi invenţie”. (E limpede că la acordarea unei prime – cum ar fi cea „de porc”, să zicem – nu se poate vorbi de stingerea pretenţiilor. Evident că în acest caz autorii au vândut invenţia brevetată, o invenţie furată de la Florea Bereş.) În final Victor Vaida nu a putut decât să spună că, oricum ar fi, nu-şi face griji fiindcă fapta e prescrisă.
Nu au fost somaţi să dea banii înapoi
În 2013, rămăsese ca măcar prejudiciul să fie recuperat, dacă făptuitorii nu mai pot fi traşi la răspundere. Nicolae Panţa, unul dintre „inventatori”, spune că nu a restituit nici un leu pentru că nimeni nu i-a cerut asta. „Ştiu că trebuia să-i dăm la domnul Bereş ceva bani, dar în rest nu mai ştiu nimic. Am avut o discuţie cu Francisc Egyed şi i-am zis că bine-ar fi să avem o discuţie cu Bereş. Eu nici nu ştiu cum s-au derulat evenimentele şi nici care au fost relaţiile între Vaida şi Bereş când s-a pus în practică acea invenţie. Ştiu numai că am lucrat la ea când a fost pusă în funcţiune… Că de ce n-a fost băgat şi Bereş între autori, asta nu ştiu eu să spun. Eu am făcut partea de automatizări, asta mi-a revenit mie. În rest, mie nu mi-a venit somaţie să dau banii înapoi”, a spus Panţa.
Pagubă dublă. Soluţia furată nici măcar nu produce bani
L-am întrebat pe Victor Vaida dacă a restituit banii pe care i-a luat, în mod necuvenit, vânzând firmei de stat la care era director o invenţie furată. „Deci care-i problema dumneavoastră? De ce mă întrebaţi? Aveţi vreo problemă? De ce mă întrebaţi pe mine? („Pentru că dumneavoastră aţi luat banii”, am încercat să lămurim întrebarea.) Da, bine… mulţumesc… Vă mulţumesc foarte mult pentru telefon. Toate bune!”, a replicat Vaida şi a întrerupt conversaţia.
Conducerea SC Electrocentrale SA Deva – Mintia ne-a cerut întrebarea în scris, promiţând să răspundă în termenul legal (30 de zile).
Ar mai fi de precizat că invenţia „ciordită” de Vaida şi ai săi a fost scoasă din fluxul tehnologic fiindcă nu a dat rezultatele scontate. Aşa că statul a rămas cu banii daţi pe o soluţie tehnică furată care nici măcar nu-i de folos.