2.6 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

JOCURI DE INTERESE. Drumurile judeţene, distruse cu „binecuvântarea” Prefecturii Hunedoara

Instituţia Prefectului Hunedoara a apelat la un artificiu juridic care permite regilor asfaltului să distrugă drumurile judeţene fără să plătească taxele impuse de Consiliul Judeţean. Conducerea CJ Hunedoara acuză Prefectura că face jocurile drumarilor în paguba hunedorenilor şi a infrastructurii judeţene. Cei de la Prefectură se apără şi zic că au făcut lobby doar pentru Draxelmaier Grup din Hunedoara, deşi oportunitatea unui act normativ nu e de competenţa Instituţiei Prefectului

MAIN drumuri judetene prefectura

Regulamentul privind restricţiile de tonaj pe drumurile judeţene din Hunedoara a fost adoptat de Consiliul Judeţean după ce s-a constatat că asfaltatorii (în special) şi alţi transportatori încarcă maşinile la supra-sarcină, distrug infrastructura de drum şi pleacă după terminarea lucrărilor fără să plătească pagubele provocate. Astfel s-a instituit o taxă care să acopere în timp real daunele, fără să mai fie nevoite autorităţile judeţene să recupereze banii după ani de procese de la regii asfaltului.

Consiliul Judeţean reclamă sforăriile

Regulamentul a fost atacat de Prefectură la jumătatea săptămânii trecute deşi era în vigoare de jumătate de an. „Curios este că Regulamentul a fost atacat abia acum când instanţele intră în vacanţă judecătorească, ceea ce înseamnă că procesul nu se va judeca până în toamnă. De asemenea, este curios că tocmai acum a intervenit Prefectura, când a început construcţia celor două sectoare de autostradă şi transportatorii din alte judeţe ne distrug drumurile”, a declarat Tiberiu Balint, vineri într-o conferinţă de presă. „Se pare că grupurile astea de interese ale asfaltatorilor, ale PSD-ului, au pătruns în Instituţia Prefectului şi au dus la suspendarea regulamentului”, a mai spus Balint.

A fost lobby, nu trafic de infuenţă

De partea cealaltă, Dan Terteci, director de Cancelarie la Instituţia Prefectului, susţine că n-are ştiinţă să fi existat presiuni din partea asfaltatorilor la Prefectură, dar admite că prefectura a susţinut interesele unui agent economic din municipiul Hunedoara. „Au existat mai multe întâlniri ale prefectului cu reprezentanţi ai agentului economic Draxelmaier care reclama acest lucru, faptul că zilnic pleacă de la ei mai multe transporturi care depăşesc acea masă totală de 5,5 tone pe ax, le generează costuri suplimentare, la un moment dat anunţând şi intenţia lor de a vorbi cu ambasada Austriei la Bucureşti să ceară sprijin şi consultanţă de specialitate”, explică directorul de Cancelarie de la Prefectură.

 

Diplomaţia circulă pe sens unic

N-a mai fost nevoie de intervenţia diplomatică a ambasadei pentru că Regulamentul impus de Consiliul Judeţean a fost tras pe linie moartă de juriştii Instituţiei Prefectului. Bunăvoinţa prefectului Sorin Vasilescu nu a funcţionat şi în sens invers, atunci când drumarii austrieci de la Strabag au lăsat în urma lor drumuri desfundate în mai toate localităţile de la Deva la Orăştie. „Aceste firme nu plătesc taxe şi impozite în judeţul Hunedoara, dar cred că vor produce pagube de multe milioane de euro drumurilor judeţene, nemaivorbind de pagubele pe care sunt convins că le aduc gospodăriilor şi caselor populaţiei în localităţile pe care le tranzitează, prin Brănişca, Bretea Mureşană, Ilia, Dobra, Lăpugiu”, a mai precizat Tiberiu Balint, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/