Salariaţii au pierdut a treia parte din leafă, iar de luna viitoare ar putea duce acasă doar 40 la sută din câştiul lunar de până acum. Situaţia a fost provocată de fostul primar Alexandru Munteanu şi continuată de Ovidiu Bălan care s-a încăpăţânat să plătească sporuri de dispozitiv şi de fidelitate, ignorând avertismentele Curţii de conturi, decizia unei instanţe din 2012 şi legislaţia muncii
Situaţia în care sunt puşi (fără voia lor) salariaţii Primăriei Orăştie este una extrem de gravă. În anul 2010, o amnistie fiscală a şters cu buretele prejudiciile cauzate de sporuri. Guvernul constata pe atunci că angajaţii unor primării ar fi trebuit să lucreze 5-10 ani gratis ca să returneze sumele încasate necuvenit. Mare parte dintre primari au înţeles că „manevra” cu sporurile e istorie şi au găsit alte „inginerii” pentru a creşte salariile mici din administraţia locală.
La finalul anului 2011, Curtea de conturi a stabilit că Primăria Orăştie plăteşte sporuri de dispozitiv şi de fidelitate în mod nelegal. „Erau drepturi obţinute prin contractul colectiv de muncă, aprobate de ITM, nu puteam să le tai”, spune fostul primar Alexandru Munteanu. „Am contestat prejudiciul constatat de Curtea de conturi în instanţă. Când am plecat din funcţie nu se terminase de judecat procesul pe fond. Sentinţa a apărut pe la sfârşitul anului. Părerea mea e că ar fi trebuit să se oprească, să nu se mai dea sporuri, după ce s-a pronunţat instanţa. Acum s-a adunat foarte mult de plată, dar am convingerea că se va găsi o soluţie să nu plătească angajaţii. Mereu s-a găsit…”, spune Alexandru Munteanu.
Angajaţilor li se taie din bani
La data de 11 decembrie 2012, Tribunalul Hunedoara a dat câştig de cauză Curţii de conturi. Sporurile au fost declarate nelegale, iar prejudiciul urma să fie recuperat de la angajaţi. „Nu era o sentinţă definitivă. Nu puteam stopa plata sporurilor, aş fi fost acuzat de abuz în serviciu. Într-adevăr suma este foarte mare, dar nu vă pot da o cifră. Avem doar un proces verbal al Curţii de conturi care a terminat controlul de curând şi urmează ca în maxim 30 de zile să ne trimită raportul cu prejudiciul constatat. Pe lângă asta, mai avem căi extraordinare de atac în instanţă”, spune primarul Ovidiu Bălan.
O evaluare sumară a prejudiciului arată că fiecare angajat a luat o treime din salariu peste ceea ce avea dreptul pe o perioadă de trei ani. Aşadar fiecare ar avea de dat înapoi leafa luată timp de un an. Recuperarea banilor se poate face prin poprire pe salariu de până la 30 la sută. Dar începând cu luna iunie, salariaţii au deja leafa diminuată, ceea ce înseamnă că începând cu luna iulie vor lua cam jumătate din cât au luat în mai.
Primarului i se adaugă în cont
Juriştii consultaţi de noi spun că salariaţii nu puteau avea iniţiativa de a refuza sporurile, motiv pentru care angajatorul care a greşit trebuie obligat prin instanţă să acopere „gaura”. Deocamdată acestea sunt doar discuţii. Cert este că funcţionarii (şi aşa prost plătiţi) iau deja o leafă diminuată. Pentru ei nu se găsesc soluţii în parlament sau la guvern. A existat o tentativă la Camera Deputaţilor, dar nu a trecut de comisia juridică. În schimb, Guvernul Ponta a mărit salariile primarilor cu 10 până la 51 de procente. Luna viitoare când angajaţii Primăriei Orăştie vor lua salarii zdravăn ciuntite, primarului Ovidiu Bălan îi intră pe card indemnizaţia de primar mai mare cu 16 la sută.