Primăria municipiului Lupeni se află în topul datornicilor din judeţul Hunedoara, la capitolul arierate ale administraţiilor publice, dar asta din cauza sumelor pe care Guvernul a uitat să le mai deconteze. Practic, Executivul este pe care să arunce în insolvenţă municipalitatea din Lupeni, dacă nu va găsi rapid o soluţie de alocare a fondurilor pentru lucrările derulate în Straja.
Situaţie ingrată la Primăria Lupeni, care s-a trezit în fruntea listei publicate de Ministerul Finanţelor în ceea ce priveşte arieratele administraţiilor publice din judeţul Hunedoara. Astfel, potrivit Buletinului Ministerului Finanţelor privind situaţia plăţilor restante mai mari de 90 de zile, judeţul Hunedoara are datorii în total de 40,61 milioane lei. Din suma totală, Primăria Lupeni are arierate de 32,71 milioane de lei, de 10 ori mai mult decât Primăria Aninoasa care se află în insolvenţă din cauza incapacităţii de plată. Grav este că aceste datorii sunt, practic, ale Guvernului, care a transferat responsabilitatea pe umerii municipalităţii din Lupeni. Cum a fost posibil, explică primarul Cornel Resmeriţă: „Sunt datoriile pentru proiectul din Straja, nicidecum pentru alte proiecte de investiţii sau la bugetul consolidat al statului. La bugetul de stat suntem cu plata la zi, nu avem niciun leu datorie. Dar am speranţe că vom reuşi să plătim şi aceste sume ce reprezintă restanţe de bani pentru plata lucrărilor efectuate. Am avut mai multe discuţii cu Primul Ministru, care a promis că se va găsi o soluţie de finanţare, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, iar aceste sume se vor achita, mai ales că este un proiect guvernamental”. Chiar şi aşa, edilul şef îşi păstrează optimismul şi spune că proiectul de dezvoltare a Staţiunii Straja va continua. „În perioada următoare vor fi scoase la licitaţie şi alte lucrări. Mai avem în plan realizarea a două telescaune, un garaj pentru utilajele de bătătorit zăpada şi o sală de sport multifuncţională, care va avea inclusiv bazin de înot”, a declarat Cornel Resmeriţă.
Două procese, aceeaşi speţă
De precizat că tocmai pentru sumele nedecontate, administraţia publică din Lupeni a acţionat în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. Constructorul a executat până acum lucrarea pe banii lui, dar are mari dificultăţi financiare şi este în procedură de insolvenţă. Pentru recuperarea sumelor restante, executantul a dat în judecată Primăria Lupeni care, la rândul ei, a decis să-i tragă la răspundere în instanţă pe cei care trebuiau să asigure finanţarea. Iar edilii din Lupeni spun că se transferă responsabilitatea plăţii către Guvern pentru că Executivul a aprobat finanțarea pentru proiectul din Staţiunea Straja.
Pentru domeniul schiabil din Straja, Primăria Lupeni are de încasat aproximativ 50 de milioane de lei, bani pe care trebuie să îi achite firmelor intrate în asociere care au executat lucrări. Iar alocaţiile bugetare au fost stopate din anul 2012, aşa că Primăria municipiului Lupeni nu a mai putut achita datoriile acumulate faţă de prestatorii de servicii care au executat lucrările de investiţii conform proiectelor aprobate. Dosarul se află pe rolul magistraţilor de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, însă şi Tribunalul Hunedoara are de judecat o speţă similară, cu termen la data de 3 aprilie.