În lipsă de soluţii şi strategie economică, PSD-ul conducător face cetăţenilor cadouri otrăvite
Într-un comunicat public, aproape emoţionant pentru cei care au apucat „epoca de aur”, liderul organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD, deputatul Laurenţiu Nistor, trânteşte o pupătură către guvernul Victor Ponta de te ia cu friguri.
Evident, mesajul social-democratului hunedorean merge către inima românului rupt de foame: „Creşterea salariului minim brut pe economie – un indicator pe care îl simte orice angajat”. La fel de evident, Nistor nu ne spune cam unde simte orice angajat „indicatorul” şi ce simte angajatorul vârât cu sila într-o situaţie dificilă.
Din puţul gândirii
Liderul PSD de Hunedoara ţine să ne amintească faptul că trăim în Europa şi ne explică, suav, că şi nemţii au introdus salariu minim pe economie – e drept, la 8,5 euro pe oră, ceea ce ne dorim şi nouă.
„Ceva trebuia făcut. Şi ceva s-a făcut. Guvernul României este în mijlocul unui proces de liberalizare a economiei şi deschiderea de noi sectoare, mai ales în energie şi telecomunicaţii, a concurenţei şi a investiţiilor”, spune Laurenţiu Nistor. Spune aceste vorbe măreţe de parcă ele ar acoperi mândra realitate: economia pusă pe butuci, companii de stat căpuşate la sânge de politicieni şi complet neproductive, taxe, impozite şi supraimpozite care umilesc cetăţeanul, un nivel de trai în alarmantă cădere.
Mai spune politicianul hunedorean vorbe frumoase despre „viziunea executivului”, despre „cea mai mare creştere economică din Europa”, astfel încât nu mai pricepe cetăţeanul cum de tot îl chinuie foamea şi nevoile.
Bomboana de coliva discursului este că, în condiţiile în care România este totmai straşnică economic, „oamenii îşi doresc să simtă şi în portofel procentele anunţate la televizor”. Şi continuă deputatul hunedorean cu axioma economiei pontaice: „Cea mai directă măsură în acest sens rămâne creşterea salariului minim brut pe economie”. Cotrobăind aluatul acestei gogoşi politice, aflăm că românul sărac va fi fericit: salariul minim brut se urcă de la 975 de lei acum, la 1050 din iulie, iar în anul alegerilor, 2016, ajunge la astronomica sumă de 1200 de lei. Aşadar, în pregătirea localelor şi parlamentarelor din anul ce vine, guvernul Ponta a stabilit preţul votului de om sărac: aproximativ 150 de lei în plus la salariul net, adică ridicarea retribuţiei „în mână” până pe la 880 de lei pe lună.
Ceea ce nu spune politicianul PSD este faptul că aceste creşteri ale salariului minim pe economie, preelectoral, sunt considerate de majoritatea economiştilor şi analiştilor drept „măsuri anti-economice şi anti-sociale”. Oricum,un câştig de sub 900 de lei în anul 2016 înseamnă mult sub pragul sărăciei, în condiţiile în care doar chiria şi întreţinerea te urcă la costuri de 600-800 de lei.
Calea către şomaj şi muncă la negru
Cine sunt primii afectaţi de creşterea salariului minim brut? Chiar oamenii săraci, tineri fără experienţă profesională, persoane fără calificare. În momentul în care guvernul îl forţează pe angajator să îşi crească cheltuielile cu salariile, angajatorul va trimite oameni în şomaj. Sau va trece, parţial, la „munca la negru”. Ca să dea unui angajat 878 de lei salariu, angajatorul are cheltuieli de 1476 de lei. Aşadar, forţat de stat, angajatorul mai scoate, din 2015 în 2016, din buzunar, suplimentar, aproape 280 de lei. Îi scoate sau renunţă la angajaţi.
Să amintim că, în România, 1,5 milioane de oameni lucrează cu salariul minim pe economie şi unul din cinci salariaţi munceşte la negru – o situaţie cumplită.
Ar fi încă o mulţime de argumente ale economiştilor adevăraţi, dar le vom relua cu altă ocazie.
Utopii de hol de parlament
În asemenea circumstanţe, fiind în cădere liberă de imagine, cu un perdant al alegerilor crispat de fotoliul de premier, cu un guvern care trebuie să acopere găuri uriaşe din pomenile electorale din 2014, PSD forţează mediul economic şi societatea să plătească voturi populare la alegerile din 2016. Asta pentru că nu reuşeşte să facă adevărate reforme economice, ci rămâne în zona gogoşilor uscate de partid.
Mai spune Nistor: „Redirecţionarea creşterii economice trebuie să ducă, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, spre reducerea diferenţelor dintre cei bogaţi şi cei săraci şi creşterea nivelului de trai pentru toţi”. Politicianul social-democrat trăieşte în altă lume, dacă ne spune că, în ultimii doi ani, săracul a devenit mai bogat şi bogatul mai sărăcuţ. (Volodia Macovei)