20.5 C
Deva
vineri, iunie 13, 2025

NESERIOŞI ÎN EUROPA. Incubatorul de la Simeria „cloceşte” afaceri stricate

Parcul de Afaceri din Simeria este o mega-investiţie care nu produce nimic din cauza faptului că pretinde nişte tarife astronomice. Administrarea incubatorului de afaceri a fost preluată de Agenţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Judeţului Hunedoara (A.D.E.H.) în speranţa că va fi salvată investiţia făcută cu fonduri europene. Şi în acest caz dregătorii vor ajunge să se târguiască la comunitatea europeană fiindcă nu pot respecta planul de afaceri asumat la semnarea contractului.

Înfiinţarea Parcului de Afaceri Simeria a apărut pentru a da utilitate unei ruine, o construcţie nefinalizată şi năpădită de bălării. Parcul s-a realizează printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Simeria, iar banii au venit pe trei cărări: administraţiile locale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului precum şi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

 

Ofertă modestă, preţuri de cinci stele

 

La accesarea banilor, administraţia şi-a asumat un plan de afaceri prin care Parcul era dator să producă între 200.000 şi 300.000 lei trimestrial. Ca să obţină astfel de venituri, Parcul din Simeria a fixat nişte preţuri demne de Monte Carlo. Potrivit proiectului, administrarea Parcului trebuia încredinţată unei firme, dar la tarifele astronomice impuse nimeni nu s-a arătat interesat. Astfel s-a ajuns la varianta ca Parcul să fie preluat de Agenţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Judeţului Hunedoara (ADEH), entitate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. „Tarifele sunt nerealiste din punctul nostru de vedere. Sala de conferinţe se închiriază cu 1.350 de euro pentru un eveniment. Asta înseamnă peste 400 de euro pe oră, în condiţiile în care un eveniment este de regulă cam de trei ore. Preţul este nerealist, acum când poţi găsi sală undeva la 150 de euro cu instalaţie de sonorizare cu tot. Sala de lobby era 800 de euro pe eveniment, în timp ce pentru un eveniment de genul acesta găseşti la Deva cu maximum 150 de euro. Am purtat o discuţie cu Ministerul Dezvoltării şi ne-au spus că nu sunt obligatorii tarifele, dar sunt obligatorii indicatori. Evident, că cele două componente sunt în strânsă legătură”, a declarat Cosmin Joiţoiu, şeful ADEH.

Târguiala românească

Deocamdată singura soluţie ar fi aceea de a diminua tarifele, concomitent cu reducerea cheltuielilor. Chiar şi aşa, directorul ADEH e conştient că nu va putea realiza veniturile asumate în planul de afaceri. Cosmin Joiţoiu spune că nu există în proiect clauze care să spună că fondurile europene vor fi returnate în cazul în care nu se realizează veniturile prinse în plan, aşa că autorităţile vor renegocia indicatorii plecând de la nişte cifre ceva mai realiste. Deocamdată nicio firmă nu a închiriat spaţii de la incubatorul de afaceri din Simeria.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/