Devenii vor ajunge să plătească sume astronomice pentru serviciile de salubritate din cauza consilierilor locali care aprobă tot felul de proiecte care se bat cap în cap
Discuţiile pe tema serviciilor de salubritate au precedat intrarea în ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Deva de vineri, 27 februarie 2015.
Bârfiţi aici!
La solicitarea şefilor Primăriei, consilierul PNL Oana Frânc, reprezentant în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Hunedoara privind gestionarea deşeurilor la nivel judeţean, a prezentat o informare pe această temă. Consilierul liberal spune că Deva şi devenii vor avea de plătit sume uriaşe din cauza inconsecvenţei cu care sunt tratate serviciile de salubrizare. La discuţii a participat şi George Mara, patronul firmei care se ocupă de gunoaiele Devei. În timp ce Frânc îşi informa colegii că municipalitatea riscă să piardă sume considerabile, aleşii locali făceau schimb de bârfe şi alte şoşoteli.
Reciclarea gunoierilor
Reorganizarea sistemului de gestionarea deşeurilor a ajuns pe ultima sută de metri. Până la finele anului 2015 trebuie finalizată construcţia deponeului ecologic de la Barcea. Groapa de gunoi de la periferia Devei trebuie închisă şi terenul ecologizat până la sfârşitul anului 2017, an în care se încheie şi contractul de concesionare a serviciilor de salubritate dintre Primăria Deva şi SC Salubritatea SA. Cu toate acestea, de anul viitor, ADI-ul de gestionare a deşeurilor va desemna prin licitaţie un operator de salubritate la deponeu şi alţi patru „gunoieri” care să colecteze, selecteze şi să transporte deşeurile din cele patru zone ale judeţului: Valea Jiului, Ţara Haţegului şi Ţinutul Pădurenilor, Ţara Zarandului şi zona de centru cu Deva, Hunedoara, Simeria şi celelalte localităţi de prin preajmă.
Gunoaiele la preţ de aur
La Deva exista o problema pentru că strategia locală şi cea judeţeană se bat cap în cap. Aleşii locali ai Devei au obligat operatorul de salubritate să investească într-o staţie de sortare a deşeurilor şi să modernizeze sistemul de colectare al deşeurilor cu publele îngropate. De asemenea, tot printr-o hotărâre adoptată de aleşii locali, gunoierii Devei sunt obligaţi să reducă cu 15 la sută cantitatea de deşeuri prin reciclarea lor. SC Salubritatea SA s-a conformat şi făcut investiţiile cerute de CL Deva, investiţii care nu pot fi amortizate cu actualele preţuri pentru serviciile de salubritate până în 2017, când expiră contractul dintre gunoieri şi primărie. În aceste condiţii, Consiliul Local poate deconta (din buzunarul devenilor) lucrările făcute de gunoierii lui Mara, fie prelungeşte contractul cu Salubritatea până la amortizarea investiţiei, fapt ce contravine strategiei judeţene, fie îşi asumă o creştere astronomică a preţului la gunoi care să recupereze în doi ani investiţiile estimate a fi acoperite în şapte ani.
Deocamdată aleşii locali nu au luat nicio decizie, urmând să se reîntâlnească într-o altă şedinţă pentru a hotărî pe mâna cui vor lăsa serviciile de salubritate.