Fabrica de sortare a deşeurilor de la Orăştie şi-a încetat activitatea. De jur-împrejurul halelor stau tone de gunoaie pe care doar muştele (roiuri-roiuri) le mai „reciclează”. În incinta fabricii totul pare pustiu, abandonat. O motocositoare se aude înfundat în zumzetul muştelor. Ultimul muncitor tunde gazonul
Fabrica de sortare a deşeurilor de la Orăştie a fost inaugurată la data de 17 octombrie 2011, în prezenţa prefectului Attila Dezsi şi a autorităţilor locale. (A fost şi primarul Gheorghe Ile din Vulcan să vadă „minunea”). Era un eveniment semnificativ în viaţa municipiului Orăştie. O firmă irlandeză cu bună reputaţie internaţională investea patru milioane de euro într-o afacere profitabilă, o activitate care ne ajuta să scăpăm de gunoaie. Capacitatea de procesare a deşeurilor a fost apreciată la 200.000 tone pe an. În fabrică şi-au găsit un loc de muncă 125 de salariaţi. După nici doi ani, patronatul a pus lacătul. Muncitorii au fost trimişi în şomaj. La fabrică au mai rămas câţiva angajaţi la birouri şi la întreţinere.
Sever şi nu prea
În curte şi prin hale sunt cam patru mii de tone de deşeuri neprocesate. Zac la voia întâmplării de peste trei săptămâni. Gunoiul fermentează şi împrăştie un miros înţepător. Nu atât de nesuferit şi de puternic ca cel de la crescătoria de proci din vecinătate. În schimb, la categoria „muşte” fabrică bate „porcăria”.
Bogdan Sever, comisarul şef al Gărzi de Mediu Hunedoara a fost sesizat să intervină încă din luna aprilie. „Am făcut un control acolo în aprilie – mai. Firma a fost sancţionată pentru depozitele necontrolate din afara incintei. Amenda a fost de câteva sute de milioane de lei vechi pentru că la noi amenzile sunt mari – dar, ştiţi, nu am voie să vă spun suma. Aveau deşeuri şi în curte, deşi nu aveau voie să lucreze pe stoc. Au avut un termen de conformare scurt de câteva zile”, spune Bogdan Sever, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.
Curăţenie cu de-a sila
Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, e conştient că gunoaiele de la fabrică au devenit o mare problemă pentru zonă. „În momentul în care au sistat activitatea nu au sistat şi primirea de deşeuri şi s-au strâns foarte multe acolo. Noi am încercat să rezolvăm situaţia printr-o intermediere cu operatorul de la groapa de gunoi în sensul că aceste deşeuri să poată fi duse de acolo, urmând să fie facturate către firma în cauză”, spune Bălan. Primarul a mai precizat că deşeurile vor fi ridicate în 2-3 zile, dar termenul este excesiv de optimiste, având în vedere volumul de gunoi ce trebuie cărat de la fabrică.