”Perla Ardealului”, stațiunea balneoclimaterică Vața Băi, încă nu și-a găsit cumpărător, deși anunțuri de vânzare sunt date încă din 2011. Ultimul anunț a fost dat la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, când cei de la Telekom România (proprietarii stațiunii), cer nu mai puțin de 2,2 milioane de euro, fără TVA.
În anunțul de vânzare se precizează că întregul complex are 57.093 mp și 50 de camere, fiind lăudate și proprietățile apelor termale.
”Complexul turistic este situate în apropiere de drumul județean E79 care face legătura între Deva și Orăștie, într-o zonă pitorească înconjurată de păduri. Atracția principal a zonei o reprezintă apele termale ce sunt valorificate în cadrul Centrului de Sănătate, proprietate Romtelecom care se găsește în interiorul complexului Vața Băi.
Terenul pe care este amplasată stațiunea Vața Băi are o suprafață de 57.093 mp și este format din mai multe loturi de teren alăturate. O suprafață de 47.290 mp se află în concesiune de la Primăria Vața, iar o suprafață de 9.803 mp se află în proprietatea Romtelecom. (…)
Complexul deține un centru SPA cu o capacitate de 100 de locuri, sală de fitness, băi cu ape termale, laboratoare medicale de fizioterapie, chinetoterapie și EKG, strand exterior”, se arată în anunțul de vânzare al stațiunii.
Povestea staţiunii hunedorene a început la sfârşitul anilor `90, când centrul comunei Vaţa de Jos a fost transformat într-un complex de tratament şi relaxare de lucru, de către statul român prin Romtelecom, avâd hoteluri de patru, trei şi două stele.
Staţiune de fiţe cu bani de la stat
Gheorghe Rus, fostul primar al comunei, ne povestea că la acea vreme au fost investite peste 700 de miliarde de lei vechi, iar bugetul local primea șapte miliarde de lei vechi numai din taxe şi impozite plus încă un miliard din taxele pe care le plăteau turiştii. „În anul 1997, Romtelecom (pe atunci proprietate de stat – n.r.) a investit aici peste 700 de miliarde de lei vechi. A fost o investiţie mare, bună, care a adus bani destui atât la bugetul statului, cât şi la bugetul local. Nici nu au fost recepţionate bine lucrările, că staţiunea a încăput implicit, o dată cu Romtelecom, pe mâna firmei greceşti care a preluat 51% din acţiunile companiei. Statul român a rămas cu 49% din Romtelecom, plus „acţiunea de aur”, care permite statului, în vreme de război, să se folosească de reţeaua de telecomunicaţii a societăţii.
Gheorghe Rus a povestit şi cum veneau tineri din tot judeţul, zilnic, pe timp de vară, la bazinul staţiunii, chiar dacă tarifele serviciilor din restul complexului nu erau pentru oamenii de rând. „Da, serviciile nu erau pentru oamenii obişnuiţi, ci pentru cei care aveau bani, doar era un complex de lux. Dar la bazinul semiolimpic veneau zilnic tineri din tot judeţul la ştrand. Ştrandul acela chiar a făcut cinste zonei noastre, îi vedeam pe tineri cum se bucurau, chiar dacă veniseră ore bune cu trenul. Preţul era mic, de 5 lei pentru elevi şi studenţi, aşa că oricine îşi permitea o zi de relaxare la bazin”, mai declara Gheorghe Rus.
Importanţa complexului pentru militarii români, diferită de la un ministru la altul
În anul 2008, Ministerul Apărării Naţionale a preluat Vaţa, stabilindu-se că centrul de tratament ar fi numai bun pentru militarii întorşi din teatrele de operaţiuni din Irak sau Afganistan. Astfel, ministrul apărării de atunci, Teodor Meleşcanu, a bătut palma cu Romtelecom, care a permis ca noul chiriaş să funcţioneze, fără a plăti vreun ban, timp de mai bine de şase luni.
În 2010 însă, în aprilie, Ministerul Apărării, prin ministrul Gabriel Oprea, a decis să renunţe la contract, motivând, într-un comunicat de presă, că bugetul nu are bani pentru a plăti chiria de aproximativ 300.000 de euro pe an. „Pentru Centrul de Sănătate de la Vaţa de Jos MApN plătea Romtelecom SA, pe baza unui contract de comodat, o chirie de aproximativ 300.000 de euro pe an, pe care ministerul nu şi-o permite în actualele condiţii bugetare, iar Centrul de Sănătate nu a reuşit să asigure această sumă din venituri proprii”, anunţa ministrul.
Nici democrat-liberalii nu au înregistrat profit
Staţiunea a ajuns, mai apoi, în mâinile unui apropiat al Partidului Democrat Liberal, Iosif Kohalmi Szabo, care la data de 31 mai 2010 a înfiinţat societatea Balneovita Tour SRL, cu sediul în Bistriţa. Noul proprietar a fost soţul Luminiţei Kohalmi (consilieră de imagine a fostului ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea – n.r.), Luminiţa fiind, total întâmplător în acea perioadă, şi director adjunct în MApN.
Din păcate pentru staţiune, afacerea nu a mers nici în această formulă, din lipsă de turişti.
Astfel, din 2011, Romtelecom a tot plasat anunțuri de închiriere sau de vânzare pentru stațiunea hunedoreană, însă niciun investitor nu s-a arătat interesat.