15.6 C
Deva
sâmbătă, mai 25, 2024

Politică, frate! Alegeri parlamentare cu surprize în județul Hunedoara

Timpul până la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie a început să curgă mai repede și activiștii politici își trag costumația de luptă politică – unii cotiere, alții măști, bocanci de mediu rural sau pantaloni de apă adâncă, pentru vreme rea. Ies la iveală, în sfârșit, candidații, iar partidele scot explicații – mai bune, mai rele – pentru situațiile în care au revenit, pe liste, cu personaje nu tocmai bine înghițite de electoral.

 

Semnul principal al unor alegeri cu surprize în județul Hunedoara este numărul foarte mare de potențiali votanți care declară, conform diferitelor surse de sondaj, că nu s-au decis ce partid vor sprijini pentru intrarea în Parlament. Un alt semn al surprizelor vine chiar dinspre listele de candidați care sunt propuse – complet, parțial sau “pe surse” -, acolo unde apar oameni mai vechi și mai noi, acolo unde se intuiesc combinații de interese și presiuni care nu au nimic de-a face cu “dragostea față de electoral și interesele cetățenilor”.

Vom încerca o radiografie scurtă a situației politice hunedorene pre-electorale, radiografie pe care o vom repeta din timp în timp, pentru a observa evoluția lucrurilor în perioada de pregătire a alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016.

 

PSD pe cai mari, dar șovăielnic

 

Pentru PSD Hunedoara, alegerile parlamentare din decembrie s-ar arăta ca un reconfortant galop de sănătate, ținând cont de rezultatele foarte bune și ușor obținute în alegerile locale – e drept, cu ajutorul unui PNL prost gestionat, care a reușit să piardă într-o lună cât câștigase, cu greu, în mai bine de zece ani.

Laurențiu Nistor, public chemat de Dragnea să revină în Parlament, nu se arată hotărât să lase șefia Consiliului Județean, dar intuim că va alege calea Bucureștiului, întocmai ca primarul Lupeniului, care pare să se fi săturat de primărie chiar de la începutul mandatului, punând votul oamenilor undeva la coșul de gunoi al istoriei recente. Formula PSD Hunedoara pentru parlamentare, în fapt, nu este surprinzătoare, pe liste venind, pe lângă Natalia Intotero (a cărei candidatură era evidentă), din rațiuni de strategie, probabil, șeful Casei Județene de Pensii, Ilie Toma, și Radu Barb, omul de imagine.

 

PNL încearcă să se mai bată singur o dată

 

PNL Hunedoara, încă nedumirită și departe de a-și fi rezolvat disputele interne, a ieșit, după chinuri mari și retrageri obosite, cu liste care îi vor provoca mari necazuri în efortul de a convinge alegătorii să nu mai taxeze prosta strategie electorală. Carmen Hărău va fi vârf de lance la Senat, ceea ce îi asigură posibilitatea să își croiască propria strategie, dar lupta ei va fi complicată de câteva nuclee de presiune mediatică care îi sunt potrivnice. În plus, lista de la Senat a PNL Hunedoara îl are pe locul II pe Adrian David, cel care a pierdut alegerile locale și care a făcut o mișcare de siguranță personală, nu foarte bine primită, către zona funcționarilor publici.

În zona deputaților, PNL Hunedoara merge relativ corect pe liderul de listă Lucian Heiuș, dar dă cu bâta în baltă adâncă insistând pe veșnic perdantul Dorin Gligor – cu o imagine  departe de nevoile electorale mari ale organizației – și plasând un primar pe locul III, un alt ales care va fi tratat de electorat ca un trădător al votului cetățenilor – chiar dacă plasarea sa pe listă ar avea doar rațiuni de “îndesare” a votului în zona Hațegului.

 

ALDE construiește pe culoarul liberal

 

Lămurită, se pare, că nu are sens să consume energie strategică în zona electoratului de stânga, relativ bine controlat de PSD, ALDE Hunedoara se concentrează pe culoarul electoratului de dreapta, cu încercarea de a scoate tot ce se poate scoate din zona alegătorilor cu intenție de vot spre liberali. În condițiile în care PNL Hunedoara nu a reușit mișcarea magică de a propune liste proaspete și fără ținte ușor de doborât, ALDE Hunedoara, bazându-se mai ales pe experimentatul politician liberal Mircea Ioan Moloț – care a răsturnat toate previziunile, refuzând să candideze -, pare să adune, bob cu bob, cu sârguință tot ce poate fi pus în luptă din zona pe care peneliștii hunedoreni o controlau – de drept, pe vremea șefiei liberale a aceluiași Mircea Moloț.

Deși ținta electorală propusă este dificil de atins – un senator și minimum doi deputați -, strategia ALDE Hunedoara, din ce a ieșit la iveală până acum, anunță o posibilă mare surpriză.

Cu notorietate și experiență în comunicare, vârful de lance de pe lista de la Senat a ALDE Hunedoara, Alin Bena, în echipă cu Dorina Niță (din Valea Jiului) – ambițioasă, tenace, dar și excelent comunicator -, anunță o campanie electorală cel puțin interesantă, cu multe surprize la final. În zona candidaților la Camera Deputaților, ALDE Hunedoara mizează mult pe vârful de listă Marius Surgent, care a venit din PNL cu cunoașterea în detaliu a întregii rețele liberale de votanți, surprize mari putând veni și pe această filieră electorală.

 

PMP merge pe mâna lui Vochițoiu

 

Este evident că cel mai mare câștig al PMP Hunedoara, din absorbirea rețelei politice UNPR, este actualul senator Haralambie Vochițoiu. Cu o notorietate pe care și-a construit-o cu migală și prin buna activitate în parlament, Haralambie Vochițoiu se arată centrul strategic a viitoarei campanii PMP Hunedoara pentru alegerile parlamentare. Pare evident și faptul că Haralambie Vochițoiu, politician experimentat, nu va intra în bătălia pentru Senat, în condițiile în care poate fi cap de listă la Camera Deputaților, pentru acea poziție fiind suficient și un scor mai firav.

 

Cam aceștia vor fi competitorii hunedoreni ai alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 și cam asta este perspectiva momentului în ceea ce privește poziția pre-electorală, din perspectiva unei simple analize politice. Vom urmări evoluția rapidă a evenimentelor, în perioada ce urmează, și vom reveni cu analize,pe măsură ce apar schimbări care merită remarcate.

 

O primă estimare, la data de 20 septembrie 2016, privind șansele principalilor combatanți în alegerile parlamentare din iarnă, conform analizelor noastre și unor surse politice care au făcut deja sondaje punctuale, arată următorul clasament pentru județul Hunedoara:

 

PSD – 34%

PNL – 21 %

ALDE – 14%

PMP – 6%

Nehotărâți – 18%

REST- 7%

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/