11.4 C
Deva
vineri, aprilie 25, 2025

Prezidențialele, între inundații și gheață la mal

Vara e aproape gata și am înțeles cu toții faptul că deja a început campania extinsă pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie. De asemenea, se cam știu marii combatanți de la acest scrutin, iar calculele, analizele și pariurile politice sunt la ordinea zilei. Tocmai de aceea, o scurtă privire asupra situației teoretice în acest moment se arată necesară.

 cotroceni

Este evident, după turul de forță făcut de noua construcție politică de dreapta PNL-PDL-FC și eliminarea oricăror suspiciuni legate de candidatura lui Victor Ponta, cu susținere de stânga, că bătălia la prezidențiale s-a polarizat. Lucru bun, de altfel, în condițiile în care devine, astfel, mai simplu și pentru alegătorul român.

În dreapta aliată, pare aproape sigură candidatura președintelui PNL, Klaus Iohannis, toate sondajele scoțându-l ca liderul cu cel mai bun scor. Conform datelor comparate din mai multe sondaje de opinie, Iohannis pare singurul capabil să intre în turul doi cu Victor Ponta, diferența între liberal și social-democrat fiind între 4 și 10 procente. Asta în condițiile în care liderul PSD nu se poate desprinde de vecinătatea lui 40 la sută.

Prin comparație, o candidatură de dreapta a lui Cătălin Predoiu este pasibilă să termine competiția într-un singur tur, diferența de opțiune electorală între el și Ponta fiind foarte mare. Un fel de gheață la mal.

Problema cea mare va fi prezența la vot, în schemele regionale. Astfel, dacă dreapta nu va reuși să scoată la vot electoratul transilvănean, într-un procent serios, Oltenia și Moldova, de obicei campioane la ieșirea la urne, vor da, cel mai probabil, un avantaj deloc neglijabil alianței de stânga.

O altă necunoscută este tensiunea emoțională din preajma scrutinului din noiembrie. Astfel, după experimentul dur și plin de cutremure al administrației Băsescu, strategii de campanie vizează și un vot emoțional, care să fie dirijat către noua alianță de dreapta. Dar emoția schimbării poate să apară sau poate fi ratată, funcție de capacitatea mesajului de dreapta de a o provoca.

Stânga a ales cam în pripă, spunem noi, varianta Ponta, o variantă cu multe probleme de imagine provenind din exercițiul guvernării. Colac peste pupăză, peste lansarea triumfalistă a candidaturii s-a suprapus valul de inundații din ultimele zile și, chiar dacă Ponta încearcă băi de mulțime în marea baie a dezastrului, e greu de promovat imagine electorală în asemenea circumstanțe.

Lovitura definitivă a alegerilor, în combinația de tur doi Iohannis-Ponta, va fi dată de reorientarea voturilor de la UDMR, sateliți politici și nehotărâții care și-au refuzat turul unu. Or, o diferență de doar 10 procente e ușor de doborât. Vom trăi și vom vedea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/