-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

PRIMARUL ŞI STĂPÂNA CASEI. Bianca Lovasz şi Viorel Arion au făcut o achiziţie ca la uşa cortului

Amenajarea unui spaţiu special pentru oficierea căsătoriilor la Castelul Corvinilor a fost o idee excelentă, dar primarul Viorel Arion şi Bianca Lovasz – stăpâna casei, cea care ţine „cheile” de la venituri şi cheltuieli în Primăria Hunedoara – au reuşit să o ducă la limita mitocăniei în materie de achiziţie publică. În Hunedoara, leagănul metalurgiei româneşti, nu s-a găsit o firmă de confecţii metalice pe gustul celor doi. Realizarea cortului a fost atribuită direct unei patroane din Vinţu de Jos care se ocupă, cu precădere, de comerţul ambulant

Amenajarea cortului pentru cununii civile la Castel a fost o ştire primită cu entuziasm de tineri din întreaga regiune, nu numai de hunedoreni. În februarie, când a fost aprobat bugetul municipiului, primarul Viorel Arion a venit cu ideea genială de a aloca o sumă de bani pentru viitorul cort. Proiectul a trecut, însă consilierii au „subţiat” considerabil suma cerută de primar.

Primarul a triplat miza la estimare

Iniţial, Viorel Arion şi-ar fi dorit să investească în cortul căsătoriilor suma de 160.000 lei, după modelul cu care probabil v-aţi familiarizat, dacă aţi citit ultimele trei ediţii ale ziarului nostru. Este vorba de limita maximă admisă de lege pentru o achiziţie publică de care nu trebuie să dai nimănui socoteală. Cum ziceam, e ca şi cum ai cumpăra de la piaţă cu banii altuia şi nu te târguieşti fiindcă oricum nu-ţi pică nimic, dar dacă vânzătorul e mulţumit ar putea să-ţi facă „cinste”. Contestaţia a venit de unde se aştepta primarul mai puţin: de la camaradul Ovidiu Crişan. Liberalul de sorginte portocalie a tăiat dintr-o strigare 100.000 lei din „cortul fericirii”, iar banii urmau să fie transferaţi spre modernizări la Piaţa Obor.

Din stenogramele Primăriei

Iniţiativa lui Ovidiu Crişan l-a îngrijorat de Mircea Artean, care era convins că investiţia nu se poate face dacă se taie mai mult de jumătate din suma propusă. „Eu aş dori să primesc o lămurire. Sigur că unul dintre amendamente sună, eventual să se ia, să se refacă piaţa Obor. Dar de la acel proiect, cu Cortul, care era 160.000, totuşi s-a făcut pe un fundament. Dacă luăm 100.000, înseamnă că nu se mai poate face. Sau se poate face şi cu 60.000? Pentru că dacă nu se poate face, nu sunt de acord. Vreau să se facă. Dacă cineva poate să spună că se poate face acel cort cu 60.000, sunt de acord”, a spus Artean, potrivit stenogramei de şedinţă CL Hunedoara din 13 februarie 2015.

(Avertisment: toate citatele din text, cel de mai sus şi următoarele, sunt redate exact în forma lor din stenogramă).

Stăpâna casei nu crede în sume mici

În cadrul aceleiaşi discuţii a intervenit cu explicaţii Bianca Lovasz, şefa Direcţiei de Venituri şi (mai ales) Cheltuieli din Primărie. „În legătură cu cortul, nu este doar un simplu cort şi dl. consilier Artean, a punctat bine ideea dacă se iau 100.000 de la cort, poate nu se va mai realiza. Este adevărat că nu putem şti din start toate costurile acestui cort, dar nu este un simplu cort. Este puţin mai complex, în ideea în care se vede o altă viziune a căsătoriilor la Castel şi de fapt a cununiilor la Castel. Este o lucrare mai complexă”, spunea „stăpâna casei”.

Tentativa primarului de a îmbuna Consiliul

Primarul Viorel Arion a încercat, printr-un discurs mai lung ca de obicei, să convingă Consiliul că acest cort face toţi banii.

„Noi am aprobat într-o şedinţă anul trecut la Casa Căsătoriilor, în acest moment taxa de căsătorie este 70 lei. Şi am aprobat o taxă specială pentru căsătoriile care se fac la Castel, iar eu cu dl. viceprimar, am convenit că o să lucrăm şi noi vineri, sâmbătă, duminică, să facem cununii acolo, în ideea de a produce bani. De a aduce bani la Buget. Pentru că acestea sunt condiţiile. Toată lumea pune accentul să faci venituri, să te descurci singur. Odată ce facem acest cort, să nu-i zicem cort. Trebuie să asiguri oamenilor de acolo şi nişte condiţii corespunzătoare. Vom face cununii în luna Iunie, Iulie, în luna August când este foarte cald. Trebuie să ai nişte echipamente care să asigure cât de cât un microclimat corespunzător. Trebuie să asiguri celor care vin acolo cu invitaţii un loc în care să sărbătorească, să ciocnească un pahar de şampanie, un covor roşu, adică dacă vrei să faci un eveniment pe care omul să dea 250 lei şi să aduci şi cupluri din altă parte decât Hunedoara, din Timişoara, din Arad, din Deva, din tot judeţul, atunci trebuie să oferi şi nişte condiţii.

cort castel

Aşa a fost concepţia, iar eu am prezentat-o la vremea respectivă, când am aprobat această taxă de 250 lei. Pentru că nu vor veni să plătească de trei ori mai mult, în condiţiile în care tu le oferi decât o scenă sau o masă pe care să semneze că s-au căsătorit”, spunea Arion, fără succes la public, fiindcă aleşii locali i-au forfecat bugetul cu 100.000 lei, cum propusese Crişan.

Cortul dat pe mâna unui ambulant

Primăria s-a încadrat în suma aprobată, ba chiar a făcut şi ceva economii. Contractul a fost atribuit, prin încredinţare directă, la SC Art Fero Ateliere SRL Vinţu de Jos, firmă care se angaja să execute lucrarea contra sumei de 54.300 lei. Făuritorul de cort agreat de stăpânii Hunedoarei este o firmă obscură, cu o cifră de afaceri de 11.940 lei, cam de cinci ori mai mică faţă de oferta încredinţată de Primăria Hunedoara. Firma a fost înfiinţată în 2012 şi, potrivit bilanţului depus la Fisc, nu a avut nici un angajat până în 2014, când figurează cu un salariat în scripte. Art Fero Ateliere avea anul trecut datorii de 43.329 lei, venituri de 11.941 lei şi pierderi de 14.479 lei. Nu trebuie să fii economist ca să-ţi dai seama că această firmă n-are performanţe care să o recomande. Din verificările noastre, patroana firmei vinde mărunţişuri prin târguri, asta este ocupaţia de bază din care îşi câştigă traiul de zi cu zi. Este umilitor (şi jignitor în acelaşi timp) pentru metalurgiştii hunedoreni că o astfel de firmă obscură a ajuns să execute astfel de lucrări plătite şi din banii lor.

Din informaţiile noastre, există firme pe plan local care ar fi făcut cortul la jumătate de preţ, dar nu este prima dată când primarul Viorel Arion le întoarce spatele.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/