Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit aproape dublu pentru cazarea celor 40 de excursionişti, drumeţi în străinătate, doar ca să poată dormi fiecare delegat singur în cameră. Aveau nevoie de odihnă fiindcă i-a „rupt” drumul, ni se explică. „Confortul delegatului, care dimineaţa se trezeşte şi trebuie să vorbească în mai multe limbi despre mai multe proiecte, este foarte important”, aflăm de la şefii judeţului. În plus, „a trebuit ca oamenii să se odihnească pentru ca să poată să lucreze, că scopul delegaţiei a fost unul finalmente lucrativ”
Atenţie: acesta nu este un pamflet! Declaraţiile sunt autentice. Anca Dumitra, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara, a încercat să explice – cu multă amabilitate şi pe cât de bine s-a priceput – că excursia la Bruxelles a făcut toţi bani. Lăsând la o parte exprimările nefericite ale purtătorului de cuvânt, rămâne de domeniul evidenţei că plimbarea patronată de Dorin Oliviu Gligor, şeful judeţului, a fost foarte costisitoare şi organizată execrabil.
Domnia (şi prostia) se plăteşte
Pentru deplasarea delegaţiei judeţului Hunedoara la „Open Doors Day – Ziua Porţilor Deschise la Instituţiile Europene” s-a alocat în acest an suma de 180.000 de lei. Aşadar, 40 de delegaţi „sponsorizaţi” de administraţia judeţeană s-au plimbat o săptămână prin Europa să prindă o zi memorabilă la Bruxelles. Toată distracţia a costat 180.000 lei. Pentru comparaţie, deplasarea din 2010 a costat puţin peste 83.000 de lei şi atunci a fost un imens scandal public legat de faptul că oficialii au plecat cu „ceteraşii” după ei. Atunci au făcut deplasarea tot cam 40 de persoane: Ansamblul Folcloric „Silvana”, 16 aleşi locali şi patru funcţionari publici.
„Obrazul subţire cu cheltuială se ţine”
Diferenţa de 100.000 lei se regăseşte, în mare parte, la cheltuielile de cazare. Spre deosebire de celelalte deplasări în străinătate, de această dată costurile de cazare s-au dublat pentru că fiecare delegat a ocupat singur o cameră de hotel. Au fost şase nopţi de cazare la preţul de 135 de euro camera pe noapte. Cheltuielile extravagante cu dormitul „solo” sunt puse de organizatori pe seama faptului că avem de a face cu personalităţi din înalta societate. „Au fost aleşi locali de o anumită vârstă, având anumite doamne consiliere cu un anumit statut şi o vârstă, trecute de 60 de ani… Pentru confortul personal şi pentru a evita anumite probleme şi anumite indispoziţii, s-a considerat că, având această experienţă în faţă şi acest statut, oamenii trebuie să doarmă singuri în cameră”, ne-a explicat Anca Dumitra, purtător de cuvânt la C.J. Hunedoara.
Dorin Gligor, ca „Pişta cu oţetul”
„Pentru încadrarea în costuri rezonabile, s-a luat decizia ca transportul oficialităţilor să fie făcut cu mijloacele de locomoţie aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Hunedoara, în speţă un autocar şi un microbuz”, ne informa un comunicat de presă al Consiliului Judeţean, înainte de plecarea spre Bruxelles. Alegerea s-a dovedit complet neinspirată. „Principiile economice” şi „prioritizarea investiţiilor” i-au ieşit vicepreşedintelui Dorin Gligor ca la „Pişta cu oţetul”. (Afacere proverbial proastă, cum zice poporul.)
După revenirea în ţară, organizatorii dau vina pe transportul foarte ieftin care i-a pus la alte cheltuieli mult mai scumpe. „Au fost nemulţumiri din cauza transportului, dar transportul a ieşit foarte ieftin. Benzina şi motorina ne-au costat sub zece mii de lei. Pentru că am folosit metoda aceasta de transport, a fost necesar să creştem un pic confortul, în sensul ca să doarmă fiecare în camera lui în momentul în care ajunge rupt, terminat seara la cazare”, explică purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara.
De fapt, acel „pic de confort” aproape că a dublat costurile de cazare.
Lucrativi în cât mai multe limbi
Spre finalul explicaţiilor am aflat lucruri uimitoare despre excursionişti. Anca Dumitra spune că deplasarea la Bruxelles a fost o chestiune de profit („cu scop lucrativ”) şi că demnitarii s-au spetit „în mai multe limbi” să promoveze judeţul. „Având în vedere că a fost un drum lung şi greu – cu toate că a fost, totuşi, şi plăcut pe de altă parte – a trebuit ca oamenii să se odihnească pentru ca să poată să lucreze, că scopul delegaţiei a fost unul finalmente lucrativ. Confortul delegatului, care dimineaţa se trezeşte şi trebuie să vorbească în mai multe limbi şi despre mai multe proiecte, este foarte important”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a vicelui Dorin Gligor.
Diurnă cu cântec
Ar mai fi de adăugat faptul că, înainte de plecarea spre occident, fiecare delegat a primit o diurnă, echivalentul în lei a 210 euro, bani alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara. De aceşti bani s-au bucurat şi primarii, deşi nu au nici un fel de raporturi salariale cu administraţia judeţeană. Finanţiştii consultaţi de noi sunt de părere că primarii nu aveau dreptul să primească diurnă, dar acesta este un detaliu pe care îl va lămuri Curtea de Conturi.