De anul viitor va putea fi rezolvată şi problema grupei I de muncă, de care pot beneficia minerii şi siderurgiştii, asta după ce Guvernul va discuta cu FMI acest proiect.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că ţine la rezolvarea acestei probleme, care afectează foarte mult judeţul Hunedoara. „Ţin foarte mult să se rezolve această problemă pentru că este şi o problemă de suflet. În Hunedoara, aproape tot judeţul este afectat de treaba asta. Ceea ce pot să spun cu fermitate e că o să o rezolvăm categoric în 2014 pentru că premierul a anunţat deja că trebuie să discute cu FMI-ul”, a spus Mariana Câmpeanu, care a ajuns în Parlament ca şi senator ales în Colegiul uninominal 3 din Circumscripţia electorală nr.22 Hunedoara.
De precizat că reintroducerea grupei I de muncă se discuta în Parlament încă din 2011, dar la vremea respectivă legea a primit aviz negativ din partea Guvernului pe motiv că nu sunt bani la buget. De această prevedere legislativă ar urma să beneficieze circa 20.000 de persoane pentru care în ultimii 3 ani grupa I de muncă nu a mai fost recunoscută. Printre ei sunt mineri, siderurgişti, metalurgişti, cei care lucrează în condiţii de toxicitate, de noxe ridicate sau la temperaturi extreme. Astfel, pentru fiecare 6 luni de lucru acestor categorii profesionale li s-ar calcula un an de stagiu, orele suplimentare sunt plătitie dublu şi pot ieşi la pensie înainte de termen. De exemplu, cei care au lucrat in minerit şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu 12 ani mai devreme. De asemenea, cei care au cotizat 16 ani ca mineri se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. Efortul bugetar a fost calculat la circa 200 de milioane de lei, respectiv 45 de milioane de euro.