19.9 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

PREGĂTIRI PENTRU ÎNCEPEREA NOULUI AN UNIVERSITAR la UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA

Anul universitar 2023-2024 va debuta, la UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA, luni, 2 octombrie 2023, cu un eveniment festiv organizat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, începând cu ora 11.00.

După o sesiune de Admitere 2023 (în care încă se mai derulează înmatriculări, conform calendarului sesiunii din septembrie), în care UAB s-a bucurat de un număr foarte mare de candidați care au decis să studieze în cadrul programelor de Licență, Masterat și Doctorat (peste 2200, în acest moment), universitatea albaiuliană își va redeschide porțile și își așteaptă studenții, în haine de sărbătoare, în amfiteatre și laboratoare!

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituţie de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, de stat, înfiinţată în 1991, evaluată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cu calificativul maxim „Grad de încredere ridicat” (2020-2025), se regăsește în cel mai recent clasament QS World University Rankings pentru Europa, plasându-se pe poziția 103 în Europa de Est și a fost inclusă, în anul 2022, între primele 450 de universități de top în rankingul internațional QS EECA – Emerging Europe & Central Asia University Rankings 2022.

Cele cinci facultăți ale UAB (Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației; Facultatea de Științe Economice; Facultatea de Informatică și Inginerie; Facultatea de Drept și Științe Sociale; Facultatea de Teologie Ortodoxă) pregătesc studenți, masteranzi și doctoranzi, în domenii de interes național, în cadrul celor 36 de programe de Licență (învățământ de zi și ID) și 25 programe de Masterat (unele dintre specializările la licență și masterat fiind organizate în limba engleză), precum și în cele patru Școli Doctorale acreditate (în domeniile Istorie, Filologie, Contabilitate și Teologie).

Pe lângă programele deja cunoscute și cu tradiție, trei noi programe de studii de Licență, recent evaluate și autorizate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), demarează în acest an universitar: ARHEOLOGIE (Licență, 3 ani) – Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației; ASISTENȚĂ MEDICALĂ GENERALĂ (Licență, 4 ani) – Facultatea de Drept și Științe Sociale; CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie) (Licență, 3 ani) – Facultatea de Teologie Ortodoxă. Organizarea acestor noi programe este rezultatul adaptării constante a ofertei educaționale la cererile de pe piața muncii și la solicitările absolvenților de liceu, care își doresc să urmeze o carieră profesională fundamentată pe pasiunea pentru un anumit domeniu.

În prezent, dotarea Universității, a laboratoarelor didactice şi de cercetare, este comparabilă cu cea din universităţile dezvoltate din Europa. Efortul investiţional sistematic prevăzut prin planurile strategice de dezvoltare a asigurat extinderea şi modernizarea spaţiilor de învăţământ, cercetare, servicii sociale şi culturale pentru studenţi şi cadre didactice, astfel încât Universitatea are în proprietate sau în administrare un număr de 16 clădiri destinate activităţilor de învăţământ şi cercetare (multe dintre ele clădiri de patrimoniu național), 5 cămine studenţeşti la standarde europene (cu o capacitate totală de cazare de peste 1000 de locuri; amenajările şi dotările standard ale fiecărui cămin: camere cu 2 sau 3 locuri, mobilier ultramodern, grup sanitar propriu, frigider, TV; oficiu cu maşini de spălat automate, sală multifuncţională, săli de lectură, oficii dotate cu aragaz şi hote electrice; conexiune INTERNET în fiecare cameră), o Bibliotecă Universitară (care include un fond important de cărți și periodice, cu cinci săli de lectură specializate, cu acces liber la raft şi de o Bibliotecă virtuală), un restaurant studențesc și o sală de sport modernă.

Este în curs de finalizare un amplu proces investiţional de construire și dotare a noi spaţii de învăţământ şi cercetare (Corpul H al Universității, în valoare totală de 24.391.855,22 lei) și a fost dat în folosință un nou cămin studențesc (cu o capacitate de 246 de locuri în 123 de camere; investiția se ridică la aproape 20.000.000 de lei). Totodată, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a primit finanțare prin programul PNRR – apelul dedicat digitalizării universităților. În cadrul proiectului „UAB – Dezvoltarea de competențe și infrastructură pentru transformare digitală” (perioada de implementare: 2022-2025; valoarea totală acordată în cadrul Contractului de Finanțare este de 18.030.951,38 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 15.152.059,98 lei), studenții UAB vor beneficia de dotările unor laboratoare moderne pentru a aplica metode digitale inovative de predare-învățare (modernizarea/crearea a 16  laboratoare, a unei biblioteci digitale și unui studio media cu tehnologie digitală modernă), se vor bucura de hub-uri de inovare și de antreprenoriat și de programe de formare a competențelor digitale. Proiectul vizează achiziția echipamentelor și software-ului, respectiv a serviciilor de transformare digitală necesare pentru îmbunătățirea logisticii digitale presupuse de activitatea de predare și de activitățile de cercetare, formarea competențelor digitale ale cadrelor didactice, precum și ale cadrelor didactice auxiliare și de cercetare, respectiv ale studenților, toate acestea având ca scop îmbunătățirea programelor de studiu, inclusiv a practicii de specialitate, și aplicarea unor metode inovative de predare-învățare, dar și deschiderea de noi direcții de cercetare bazate pe tehnologii digitale de ultimă generație.

În vederea asigurării mobilităților studențești internaționale, Universitatea a încheiat acorduri generale de colaborare şi parteneriate ERASMUS+ cu un număr de peste 190 de universităţi şi instituţii din întreaga lume (Austria, Australia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, China, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Lituania, Malaezia, Mexic, Macedonia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, S.U.A., Spania, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria, Ucraina, Venezuela ș. m. a.

În UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA funcţionează două asociaţii studenţeşti: Liga Studenţilor (L.S.U.A.) şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România A.S.C.O.R. – filiala Alba Iulia), ambele desfăşurând o gamă largă de activităţi culturale, științifice, sportive și de voluntariat.

UAB le mulțumește tuturor partenerilor instituționali, colaboratorilor și reprezentanților mass-media care susțin, constant, activitatea studențească din Alba Iulia!

Universitatea din inima Cetății vă așteaptă cu porțile larg deschise!

Mult succes tuturor în noul an universitar!

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/