12.4 C
Deva
vineri, martie 28, 2025

“Radarul pădurilor” este în derivă

Conform unui act normativ ce va inta în curând în vigoare, transporturile de lemne vor trebui publicate online de pădurari care, în bună măsură, nu au acces la Internet și, de asemenea, sunt străini de tehnologia informatică

Aberațiile legislative din România se țin lanț. Persoane bine plătite, care stau în birouri luxoase la București, și, în general, rupte de realitatea din teritoriu, emit legi imposibil de pus în practică, care te transformă în infractor.

lemne-680x365

Frumusețe online…

Începând cu 21 septembrie, sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale va fi testat în toată ţara şi va fi implementat din 8 octombrie, iar populaţia nu va fi afectată în exploatarea lemnului pentru uz casnic. Acest lucru era afirmat, cu puțin timp în urmă, de către Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape și Păduri. Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoţire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil şi nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale. Scriptic totul este frumos, dar faptic nu e deloc așa. Pentru implementarea HG, cunoscută ca și „Radarul pădurilor”, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. Echipamentele costă 150 de euro, cam cât un arbore tăiat ilegal, după spusele ministrului Pană.

primar-rau-de-mori-Niculita-Mang

…și dezastru real

Administrațiile locale au achiziționat aparatura, tablete, în speță, care sunt destul de costisitoare, și de aici începe haosul. Acest lucru se vede cel mai bine în așezările cu o suprafață foarte întinsă, care include și terenurile forestiere, iar comuna hunedoreană Râu de Mori, a treia ca întindere dintre toate așezărilșe rurale la nivel național, este un exemplu concret. „Ne-am conformat prevederilor legale și am cumpărat tablete, în valoare de peste 3.000 de euro. Marea problemă este că, în partidele de pe raza comunei, de unde se exploatează material lemnos, în general, nu este semnal, deci nu putem folosi tabletele. Conform prevederilor HG 470 din 2014, brigadierul silvic ar trebui să coboare cu fiecare transport de lemn până în zona cu semnal, iar aceasta este departe de pădure, ceea ce înseamnă pierdere de timp. O altă variantă ar fi ca pădurarul să țină blocate în zonă toate mașinile pînă se încarcă încarcă întreaga cantitate de lemn tăiat, în mod legal, și apoi să coboare în zona cu semnal, pentru a posta pe site, lucru ce ar duce la o mare pierdere de timp pentru transportatori. Mai mult, pădurarii, în general, sunt oameni de la munte, cu școală profesională, și nu prea au avut tangențe cu tehbnologia de ultimă generație. Mulți dintre brigadierii silvici nu au pornit, în viața lor, un calculator și mi-este greu să cred că se vor descurca pe o tabletă. Dacă nu se schimbă nimic din această prevedere legală va fi un dezastru”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori. Și, dacă nu se va schimba nimic, rămâne o întrebare firească: cine va suporta cheltuielile cu deplasarea pădurarului la fiecare transport, în prima variantă, sau, în cea de-a doua ipoteză, cea cu staționarea mașinilor.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/