Trei familii din localitatea Valea de Brazi se judecă pentru fosta uliţă, un drum de ţară folosit de peste 100 de ani fără probleme, dar pe care unul dintre vecini a pus stăpânire şi l-a blocat peste noapte. Situaţia pare fără ieşire, iar de câteva luni o femeie de 78 de ani şi fiica ei, care are un copil de nici doi ani, sunt nevoite să sară trei garduri ca să ajungă la drumul principal şi asta pe proprietăţile altora.
La 78 de ani, o femeie din localitatea Valea de Brazi – Uricani este nevoită să sară trei garduri pentru a ajunge la „Sfânta Biserică”, după cum singură mărturiseşte. E singurul loc unde se mai duce, în rest stă doar acasă. E prea obositor să mai iasă şi până la magazinul alimentar, pentru că nu are nici un drum de acces, iar la vârsta ei să mai sară gardul este mult prea mult. În aceeaşi situaţie este şi fiica femeii, care sare gardurile şi cu copilul de doar un an şi şapte luni în braţe. O situaţie apărută în urmă cu câteva luni, când un vecin s-a împroprietărit, cu acordul instanţei, cu vechiul drum de acces, practic o uliţă folosită din moşi strămoşi de peste 100 de ani, şi a blocat accesul pentru vecinii lui. „Mă afectează foarte mult. Eu sunt nevoită să sar trei garduri ca să ajung acasă la mine, cu copil mic în braţe. Mai încalc şi proprietatea altora şi am fost chiar bătută pentru acest lucru. Dacă am nevoie de o ambulanţă sau de pompieri, nu ştiu ce fac. Nu mai am acces la drum. Mi s-a sistat unul, dar nu mi-au dat nimic în loc”, povesteşte Raveca Bucătaru. Şi mai sunt şi alte familii care au terenuri mai jos de uliţa blocată, dar nimeni nu a ţinut cont de ele.
Drum blocat prin decizia instanţei
Problemele privind această cale de servitute au apărut în urmă cu mai mulţi ani, când familia Cimponer a invocat în instanţă faptul că i-au apărut crăpături în casă din cauza unei maşini de mare tonaj pe care ar fi folosit-o Raveca Bucătaru şi concubinul acesteia. În consecinţă a cerut magistraţilor nu numai să blocheze drumul pentru maşini, dar şi să-i împiedice să mai treacă cu piciorul, cum se spune. În proces a fost chemată şi o a treia vecină, Marina Văgăun, prin curtea căreia s-ar fi dorit înfiinţarea unei noi uliţe. A venit chiar şi un expert, care, din drumul principal, a trasat liniile imaginare ale viitoarei căi de servitute. Un raport de expertiză topografică halucinant, care ar fi sfărâmat mormintele părinţilor Marinei Văgăun, fosa septică, conductele ce trec prin pământ sau fântâna. „Expertul nici nu a intrat în curtea mea şi a dat două posibilităţi de drum: peste mormintele părinţilor mei, fosă septică, ţevi de canalizare sau pe lângă fântâna zidită din piatră, aşa cum se construia la 1900”, povesteşte Marina Văgăun. Mai mult, aceasta a rămas surprinsă să constate că în Cartea Funciară i-au apărut, peste noapte peste 400 mp de teren în plus, „luaţi” de la altă vecină, aşa încât să se creeze aparenţa existenţei unei suprafeţe suficient de mari de teren pentru amenajarea unei noi căi de servitute. Şi, mai mult decât atât, sătenii arată hărţi şi vechi înscrisuri din CF care relevă faptul că vechea uliţă nu a aparţinut niciodată vecinilor lor ori vechilor proprietari ai casei, iar încurcătura ar fi apărut odată cu deschiderea de către familia Cimponer a unui proces de ieşire din indiviziune, când calea de servitute a fost intabulată greşit pe numele lor.
Cu vaca în spate peste gard?!
La Petroşani, reclamanţii nu au avut câştig de cauză, sentinţa pronunţată anul trecut fiindu-le defavorabilă, după ce instanţa a făcut chiar şi cercetarea la faţa locului pentru a vedea exact cum stă situaţia. La recurs, însă, au câştigat, iar vechea uliţă a fost blocată. Cei care au solicitat blocarea căii de acces pe motiv că ar fi proprietari pe aceasta spun că au fost nevoiţi sa apeleze la această soluţie radicală pentru ca le era pusa in pericol integritatea casei. Ei spun că accesul cu maşini grele pe vechiul drum le-a crăpat zidurile casei, dar nu s-au gândit nicio secundă că vecinii lor nu pot ajunge la propria gospodărie. Scandalul este departe de a se fi încheiat, iar pe rolul instanţei se află o nouă cerere, însă termen în decembrie. Grav este că vine iarna, iar familia Bucătaru riscă să moară de frig în casă, pentru că nu poate să-şi aducă nici măcar o roabă de lemne pentru a se încălzi. Şi, mai în glumă, mai în serios, Raveca Bucătaru se gândeşte ce va face când vaca aflată la păşune în munte alături de cireadă va veni acasă, al iernat. Cum o va trece, spate, peste trei garduri?!