-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

PRĂPĂD. Zidul Sarmizegetusei Regia a fost rupt pe o lungime de opt metri FOTOGALERIE

Monumentul istoric a fost grav afectat de intemperiile din ultimele zile. Fagii bătrâni, smulşi din rădăcini sau cu trunchiurile rupte de forţa vijeliilor s-au prăbuşit peste ansamblul de apărare al cetăţii dacice şi au distrus blocurile de calcar.

DSC_0159

Vijeliile au doborât copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, şi au dus la prăbuşirea acestora. „Unul dintre zidurile care înconjoară cetatea a fost dărâmat sub greutatea unui trunchi de fag, pe o suprafaţă de opt metri. Am tăiat copacul pentru a elibera astfel presiunea pe care greutatea acestuia o exercita asupra structurii”, a spus Vladimir Brilinsky, administratorul sitului istoric Sarmizegetusa Regia. În apropierea trunchiului smuls din rădăcini de forţa vijeliilor, alţi copaci la fel de bătrâni au fost înclinaţi şi pun în pericol siguranţa a vizitatorilor. „E vorba de fagi aproape putreziţi pe interior, din cauza vârstei înaintate. Unii dintre ei au fot crăpaţi şi a trebuit să îi tăiem de urgenţă. Sunt foarte mulţi copaci care ar trebui retezaţi, pentru că la viitoarele furtuni pot provoca daune la fel de mari”, a afirmat Brilinsky.

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Vântul a rupt un fag vechi de un secol din incinta cetăţii dacice, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată sub rădăcini, a fost descoperită o piesă unică din bronz: o matriţă cu ajutorul căreia dacii îşi fabricau bijuteriile din aur şi argint.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/