1.5 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

Recâștigarea tradiției. Fiii Săcărâmbului s-au întânit în pâlnia cu minuni

În pâlnia cu minuni din burta muntelui de aur, la Săcărâmb, acolo unde, în alte vremuri, se ridica un cordon ombilical al mineritului european, sâmbătă seara s-au adunat fii ai Săcărâmbului, sosiți din toate zările, nu mulți, dar buni. Sărbătoarea dedicată lor, pusă în operă pentru a doua oară, s-a deschis ca moment de bucurie, spectacol și dialog peste generații.

fii satului

Departe de cotidian

 

Câștigul tuturor, din acest eveniment găzduit în pântecul naturii – încă prea puțin umilită de lăcomia oamenilor – a fost, dincolo de spectacol, reîntâlnirea. Au venit săcărâmbeni de prin toată țară, de pe unde i-a purtat viața, dar și de dincolo de hotare. A venit și Ioan Mogoșan, cel care, la venerabila vârstă de 100 de ani, a demonstrat că distanțele, oricât de mari ar fi, nu pot despărți oamenii de rădăcinile lor.

Pentru autoritățile locale, un asemenea eveniment nu poate fi decât o șansă în plus ca, departe de calcule economice și necazuri sociale, să se așeze lucruri care trezesc sufletul comunității și care aduc speranță și tihnă. „Fiii satului este un eveniment care s-a născut recent pe meleagurile Săcărâmbului, din inițiativa composesoratului din localitate. M-a bucurat că sunt oameni care gândesc ca mine și vor să facă ceva pentru Săcărâmb. Ca o consecință firească am găzduit Zilele comunei Certej, Fiii satului Săcărâmb și Festivalul de folclor pentru copii și tineret Carpatica, în aceeași perioadă”, ne-a spus primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian.

 

Tradiția ține timpul

 

Evenimentul organizat de Composesoratul Săcărâmb, Asociația culturală Pro Thalia-Pro Dacia și Asociația Umanitară Nonprofit Setras, în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria comunei Certeju de Sus și Biblioteca Judeteană „Ovid Densusianu” a desfăcut monotonia zilelor cu un spectacol care a adus pe scenă Ansamblul profesionist ,,Drăgan Muntean’’, Ansamblul ,,Românaşul” al Liceului de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” și Ansamblul ,,Făeragul” din comuna Certejul de Sus, dar și soliștii Cristian Fodor, Irina Soroiu, Violeta Deminescu și Cătălina Pânzariu.

Voce a profesioniștilor de la Ansamblul „Drăgan Muntean”, directorul artistic Ovidiu Olari ne-a amintit că tradițiile încă trăiesc în județul Hunedoara: „Astăzi, iată, suntem aici la Fiii Săcărâmbului, ne bucurăm mult să fim în această comunitate. Județul Hunedoara este foarte bogat în tradiții, în obiceiuri, în cântec, în joc tradițional. Astăzi, la Săcărâmb, am venit doar cu orchestra ansamblului, dar anul viitor ne propunem să venim și cu partea ce reprezintă dansurile în cadrul ansamblului”.

Puțini, dar buni

Pentru președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, prezența la eveniment este așijderea celor de la alte evenimente din județ, dar cu o dedicație aparte: „Ca toate evenimentele ce se întâmplă în județul Hunedoara, este un moment deosebit. Eu nu fac deosebire între unul și altul. Chiar dacă acesta e „Fiii satului Săcărâmb” – și eu mă trag de aici, bunicii mei din partea mamei sunt săcărâmbeni -, particip cu aceeași mare plăcere, la fel cum particip și la Costești și la pădureni și la Țebea sau la momârlani în Valea Jiului. E un sentiment plăcut și mă bucur că mulți săcărâmbeni se adună aici din toată țara, din Iași, București, Sibiu și Timișoara. Mulțumirea este că, măcar o dată pe an, au motiv să se întâlnească. Din păcate, sunt tot mai puțini”.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/