Un fotoreporter britanic cutreieră lumea pentru a fotografia în special castele. Aflat pentru a doua oară în România, străinul a surprins în sute de fotografii şi fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara
Călătoreşte pe tot globul de ani buni. Şi-a părăsit slujba pe care o avea la Londra şi s-a decis să plece la Bangkok. Asta se întâmpla în martie 2003. De atunci, fotoreporterul britanic Philip Sen a călătorit în Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Indonezia, India, Nepal, Australia dar şi în România. Doi ani a locuit la Shanghai, iar acum este stabilit la Amsterdam.
Sen a ajuns prima dată în România când avea 8 ani şi a petrecut 10 zile vizitând şi fotografiind castele. I-au plăcut atât de mult locurile şi oamenii din patria lui Dracula, încât a revenit, la sfârşitul anilor 2000. În timpul celei de-a doua vizite, britanicul a trecut şi prin judeţul Hunedoara. A auzit despre Castelul Corvinilor şi şi-a dorit să-l fotografieze şi nu s-a putut abţine să nu cutreiere fiecare colţ al monumentului pe care arhitectura îl face unic în Europa.
Vacanţă în România, la 8 ani
Philip Sen avea doar opt ani când a venit prima dată în România. Britanicul îşi aminteşte că părinţii săi au dorit să-i organizeze o vacanţă care să combine monumentele istorice cu peisajele montane, dar şi cu plajele însorite ale mării. România s-a dovedit, la vremea aceea, o alegere potrivită. După mai bine de două decenii, Sen a revenit în patria românilor – de data aceasta la sugestia soţíei sale, Simona, originară din Bacău, pe care a cunoscut-o în perioada cât a locuit la Shanghai.
„Mi-a vorbit cu mândrie despre românii ei şi a insistat să-mi arate cât mai multe locuri din această ţară”, povesteşte fotoreporterul.
Itinarariul vacanţei a fost stabilit astfel încât să cuprindă tot ce avea România mai bun de oferit unui turist însetat de noutate. Evident că de pe listă nu puteau lipsi castelele. Philip Sen a fotografiat atunci Castelul Corvinilor, Peleşul, Castelul Brad şi pe cel aflat la Râşnov.
Castelul Corvinilor în sute de imagini
„Când am ajuns la Hunedoara, soarele strălucea atât de tare, după câteva zile mohorâte, încât nu m-am putut abţine să nu pozez Castelul în câteva sute de imagini – din toate colţurile. Pe site-ul meu am postat doar cele mai bune fotografii pe care le-am surprins”, mai spune britanicul.
Străinul face şi o comparaţie între fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara şi alte monumente, la fel de celebre, pe care le-a fotografiat pe mapamond.
„Cred că acest castel combină cele mai bune elemente ale celor două tipuri de castele pe care le-am vizitat în lume şi pe care le-aş putea numi ‘englezeşti‘ şi ‘nemţeşti‘. Primele sunt adesea foarte funcţionale. Sunt construite pentru luptă şi nu pentru a impresiona artistic, deşi au totuşi şi ceva care atrage vizitatorul. Castelele ‘nemţeşti‘ sunt exact opusul celorlalte. După părerea mea, sunt prea ţipător decorate şi bătătoare la ochi. Castelul Corvinilor este, în acelaşi timp, şi o fortăreaţă, şi un monument cu o arhitectură extraordinară”, este de părere Philip Sen.
Pasiunea a început în Africa
Britanicul povesteşte că şi-a descoperit pasiunea pentru castele în urmă cu mai bine de 20 de ani, în timpul unei călătorii în Africa. Îşi aminteşte că a vizitat „Marele Zimbabwe” – oraşul-ruină care stă în picioare, deşi a „murit” acum sute de ani. De la el vine numele ţării şi este situat lângă lacul Mutrikwe şi oraşul Masvingo, în sud-estul Zimbabwe, aproape de graniţa cu Mozambic. A fost fondat în secolul III, odată cu Regatul Zimbabwe, a cărui capitală a fost, şi face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
„Am fost de-a dreptul fascinat de clădirile impunătoare care mi se arătau privirii, astfel încât am început să le fotografiez cu pasiune”, explică Philip Sen.
Britanicul mai spune că marile construcţii reprezintă visul oricărui fotograf.
„Acestea sunt clădite pentru a atrage cea mai potrivită lumină şi se arată singure aparatului de fotografiat”, explică fotoreporterul.
Nebun după România
„România este ultima destinaţie nedescoperită a Europei”. Aşa consideră Sen, pe care-l încântă ideea de-a reveni mai des pe plaiurile mioritice. Mai ales că şi românii i-au lăsat o impresie plăcută.
„Sunt oameni foarte prietenoşi”, spune britanicul, nedumerit însă de dispariţia vechilor fabrici din judeţul Hunedoara despre care e de părere că făceau parte din frumuseţea peisajului.
În trecerea lui prin România, Philip Sen a reuşit să înveţe şi câteva cuvinte din limba noastră, dar mărturiseşte că îi este foarte greu să le pronunţe şi nu ştie cum se scriu corect. Face totuşi un efort.
„Am învăţat să spun: da, nu, mulţumesc, la revedere, bună ziua, unde este hotelul, smantana, mamaliga, palinca, mici, tuica, bere, vreau să beau ceva; vreau sa manânc ceva, un doi, trei”, încheie britanicul.
–––––––––––––––––––
CARTE DE VIZITĂ. Cine este Philip Sen
Philip Sen (foto) s-a născut în Marea Britanie, pe 1 martie 1975. Are dublă cetăţenie: britanică şi canadiană. Este licenţiat al Universităţii din Oxford (Limba şi Literatura Engleză) şi al Universităţii din Wales (Jurnalism) şi are un master în Programe şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Amsterdam. La şase ani, a călătorit prima dată în Asia. S-a reîntors pe continentul galben după absolvirea liceului. În 2003, s-a mutat la Shanghai, unde a rămas timp de doi ani. Şi-a câştigat existenţa lucrând la o firmă de contabilitate, iar apoi a scris ştiri şi articole în diferite publicaţii. Între 2003 şi 2005, a predat cursuri de jurnalism la Universitatea de Finanţe şi Economii din Shanghai şi a publicat mai multe articole în reviste de limbă engleză. A fotografiat monumentele care l-au impresionat. În cele mai multe dintre fotografiile sale apar castele din toate colţurile lumii. Articolele semnate de Philip Sen au fost publicate, de-a lungul timpului, de „Sunday Times Travel Magazine”, „Wallpaper” sau „Bizane”. În 2001, britanicul a fost nominalizat la Premiul Noul Jurnalist al Anului. Sen plănuieşte şi alte călătorii în Asia şi are în minte un proiect turistic în Himalaya.
––––––––––––––––
„Mi-ar plăcea la nebunie să mai vizitez România. Voi aveţi de toate – arhitectură, istorie, peisaje magnifice, natură sălbatică, mâncare şi băutură excelente”
Philip Sen, fotoreporter