-0.9 C
Deva
vineri, decembrie 13, 2024

Ruinat nu înseamnă retro. Centrul istoric al Hunedoarei a rămas ca în Evul Mediu

centrul vechiProiectele de reabilitare a centrului vechi al Hunedoarei, de restaurare a clădirilor istorice şi de transformarea zonei într-o atracţie turistică pentru străini sunt amânate, în aşteptarea activării unei linii de finaţare europeană şi a ghidului pentru întocmirea lor.

Centrul istoric a rămas în aceeaşi situaţie ca în anii trecuţi, iar oamenii care locuiesc în casele vechi de la poalele Castelului Corvinilor se plâng de lipsa reţelei de canalizare. „În afară de lipsa canalizării, zona are şi alte probleme grave. În unele case părăsite locuiesc familii de romi, care au ocupat spaţiile abuziv şi îi deranjează pe cei din jur. Le creează o impresie proastă despre această zonă turiştilor străini care vin să viziteze monumentul istoric”, susţine Mariana, una dintre localnice.

Mărirea şi decăderea centrului vechi

În urmă cu un secol, centrul vechi fusese polul economic al Hunedoarei. Pe cele două maluri ale Cernei, în piaţa înconjurată de clădirile cochete, avea loc unul dintre cele mai importante târguri din zonă. Fusese înfiinţat chiar şi un ştrand în zonă, iar la poalele Castelului Corvinului exista un parc cu palmieri, un cazinou şi mai multe conace. Unele au fost transformate în ruine, altele au fost demolate pentru a lăsa loc construcţiilor industriale. Mai multe terenuri întinse din jurul castelului au aparţinut bisericii, iar ulterior au fost achiziţionate de primărie, pentru ca pe acestea să fie ridicate uzinele şi atelierele de fier. Treptat, zona istorică a Castelului Corvinilor a fost sufocată de construcţii siderurgice.

După 1990, centrul vechi a intrat în declin. Nu i s-a mai acordat importanţă şi a devenit un loc aproape pustiu. Acum, pe strada principală care leagă centrul istoric de Castelul Corvinilor se amestecă în trafic căruţele căutătorilor de fier vechi din fostul combinat şi maşinile turiştilor. Construcţiile industriale au fost puse la pământ în cea mai mare parte a lor. Au rămas câteva ruine şi alte clădiri vechi, folosite în trecut ca sedii ale ICSH-ului şi ale administraţiei combinatului. Pustii sunt şi fostele fabrici de îmbrăcăminte şi fostele secţii ale unor întreprinderi de stat, din vremea comunismului, concentrate în zona castelului. Câteva case din centrul istoric au fost ocupate, după 1990, de familii numeroase de romi, care s-au făcut stăpâne pe ele chiar şi fără să respecte legea. Vechea clădire a ICSH este închisă în prezent şi riscă să devină o ruină, în ciuda aspectului eiatrăgător.

Centrul vechi are potenţial, spun reprezentanţii administraţiei locale, mai ales pentru că este tranzitat de un număr mare de turişti care ajung la castel. Foarte puţini sunt însă cei care se opresc pentru a vizita centrul istoric, aşa cum o fac în Deva, Alba Iulia, Cluj sau Sibiu.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/