15.2 C
Deva
marți, septembrie 17, 2024

Meseria de „fierar”, asul din mîneca hunedorenilor care trăiesc din ruinele combinatului

În aşteptarea proiectelor de ecologizare pe fonduri europene, în zona industrială a Hunedoarei, peisajul terenurilor fostului combinat siderurgic a devenit unul postapocaliptic. Căutătorii de fier vechi nu au părăsit încă locurile de unde şi-au câştigat în ultimii ani existenţa.

combinat hunedoara (76)O dată cu venirea iernii, activitatea firmei care exploatează vechea platformă industrială a municipiului Hunedoara a fost redusă drastic. Excavatoarele care săpau printre ruinele demolate din fostul combinat siderurgic au fost trase pe dreapta. Au lăsat în urmă zeci de hectare acoperite cu moloz, steril şi dărâmături, care totuşi nu au rămas fără „stăpâni”.

De o altfel de ecologizare se ocupă zilnic sute de localnici. De la primele ore ale dimineţii şi până la lăsarea serii, liniştea colosului pus la pământ e spulberată de zgomotul loviturilor de târnăcop, date zgurii pietrificate. Oamenii trag după ei cărucioare în care încarcă bucăţile de fier vechi smulse din pământ. Au lopeţi, târnăcoape şi baroase, pe care le poartă pe umeri ca nişte mineri abia ieşiţi din subteran. „Dacă strângem un cărucior de fier vechi, avem ce mânca o zi – două”, spune unul dintre fierarii cocoţaţi pe muntele de moloz. Bărbatul sapă de zor, scormoneşte sterilul cu o cazma, fără să ţină cont că îşi pune viaţa în pericol, dacă malul de pământ în vârful căruia s-a urcat se va prăbuşi o dată cu el. În ultimii ani, cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa îngropaţi în zgura de la marginea Hunedoarei. Faţă de anii trecuţi, numărul celor care sapă după fier vechi printre ruinele industriale ale oraşului a scăzut vertiginos. S-a împuţinat şi cantitatea de deşeuri feroase.

 

Soartă incertă pentru ruinele de la marginea oraşului

În prezent, 20 de hectare dintre cele 138 de hectare ale vechii platforme siderurgice a municipiului Hunedoara sunt preluate de administraţia locală şi sunt incluse într-un proiect de ecologizare, de 15 milioane de euro, pe fonduri europene. Pentru restul terenurilor pe care au funcţionat în trecut uzinele metalurgice nu există proiecte de ecologizare. Ecosid, societatea care le administrează, nu poate iniţia astfel de proiecte. Nicolae Balosin, managerul Ecosid, a declarat că singura soluţie pentru accesarea de fonduri UE pentru ecologizare este ca terenurile să fie preluate de municipalitate.

Articolul precedent
Articolul următor

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/