-0.7 C
Deva
vineri, decembrie 13, 2024

O hunedoreancă de 49 de ani – vicecampioană a Europei de Sud-Est la Orientare

Cea mai mare competiţie de orientare în alergare desfăşurată în România, din ’90 încoace, a avut pe podium şi o hunedoreancă. Mariana Frăţilescu a cucerit Argintul la Campionatul Sud-Est European de orientare în alergare, demonstrând că performanţa nu ţine cont de vârstă

 

ÎN ORIENTARE NU AI ADVERSARI DIRECŢI! „Principalii adversari în competiţiile de Orientare sunt obstacolele de pe terenul de concurs şi limitele intelectuale şi fizice ale fiecărui concurent”, explică Mariana Frăţilescu, vicecampion al Europei de Sud-Est la orientare în alergare/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU
ÎN ORIENTARE NU AI ADVERSARI DIRECŢI! „Principalii adversari în competiţiile de Orientare sunt obstacolele de pe terenul de concurs şi limitele intelectuale şi fizice ale fiecărui concurent”, explică Mariana Frăţilescu, vicecampion al Europei de Sud-Est la orientare în alergare/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU

 

Peste 600 de participanţi din 20 de ţări au luat startul la Festivalul Sportiv Internaţional de Orientare în Alergare, găzduit pentru prima dată de România. Evenimentul s-a desfăşurat timp de 6 zile, la Râmnicu Vâlcea, şi a inclus mai multe competiţii de anvergură.

NATURA NU POATE FI ÎNVINSĂ. Ca în toate sporturile desfăşurate în mijlocul naturii, orientaliştii învaţă un lucru esenţial – natura nu poate fi învinsă! Noi trebuie să ne adaptăm la ea, s-o cunoaştem, s-o înţelegem şi s-o respectăm/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU
NATURA NU POATE FI ÎNVINSĂ. Ca în toate sporturile desfăşurate în mijlocul naturii, orientaliştii învaţă un lucru esenţial – natura nu poate fi învinsă! Noi trebuie să ne adaptăm la ea, s-o cunoaştem, s-o înţelegem şi s-o respectăm/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU

O hunedoreancă a reuşit să obţină Argintul la Campionatul Sud-Est European de orientare în alergare. Mariana Frăţilescu are 49 de ani, dar a concurat la categoria 35 de ani, dovedind că, în sport, poţi avea performanţe la orice vârstă.

În urmă cu 25 de ani, hunedoreanca a făcut parte din Lotul României la orientare şi are în palmares un titlu de campioană balcanică. După 2009, ea a luat startul în trei campioanate mondiale de orientare – în Elveţia, Ungaria şi Germania, iar anul viitor, în noiembrie, va participa la Campionatul Mondial din Brazilia, care va avea loc în Porto Alegre.

 

30 de kilometri în 6 zile

La Festivalul Sportiv Internaţional de Orientare în Alergare au luat startul peste 600 de concurenţi, între 10 şi 75 de ani, din 20 de ţări
PARTICIPARE. La Festivalul Sportiv Internaţional de Orientare în Alergare au luat startul peste 600 de concurenţi, între 10 şi 75 de ani, din 20 de ţări

Orientarea este o disciplină sportivă care presupune parcurgerea într-un timp cât mai scurt posibil a unui traseu impus de organizatori. Esenţa competiţiei constă în orientarea în teren necunoscut, doar cu ajutorul unei hărţi şi a busolei. Concurentul se bazează doar pe propria forţă şi pe îndemânare şi, în primul rând, trebuie să-şi învingă slăbiciunile în mijlocul naturii.

Pe traseul competiţiei există mai multe puncte de control, care se parcurg într-o anumită ordine, iar între acestea sportivul îşi alege singur ruta cea mai potrivită – care să-i asigure un parcurs cu pierdere minimă de timp.

Clasamentul se întocmeşte în funcţie de timpul realizat – doar pentru concurenţii care au parcurs tot traseul şi au atins punctele de control în ordinea dată.

„Traseul a fost diferit ca dificultate în fiecare zi de concurs. Am alergat zilnic între 2,2 şi 7,2 kilometri. În primele două zile de concurs am alergat în oraş – la Govora şi Râmnicu Vâlcea, iar în celelalte patru – prin pădurile din împrejurimi. Deci, pe teren accidentat, cu diferenţe de nivel”, explică Mariana Frăţilescu, socotind că în cele 6 zile cât a durat competiţia, a alergat aproape 30 de kilometri în total.

 

Argint pentru Hunedoara

ceasHunedoreanca a făcut o cursă de excepţie pe traseu şi a reuşit să ocupe locul II pe podiumul câştigătorilor, devenind astfel vicecampioană a Europei de Sud-Est la orientare în alergare. În cadrul acesluiaşi Festivalul Sportiv Internaţional de Orientare în Alergare, sportiva a reuşit să obţină şi medalia de bronz în competiţia de Grand Prix.

„Am muncit foarte mult pentru aceste medalii, iar rezultatele mă obligă în continuare. Ca orice sportiv, îmi doresc primul loc de pe podium. Cine ştie? Poate îl voi câştiga anul viitor, la Campionatul Sud-Est European din Serbia”, speră sportiva, care se antrenează zilnic alergând cel puţin 7 kilometri prin parcul Devei şi în pădurea Cetăţii, împreună cu o prietenă de 38 de ani.

 

Sportul pădurilor” – combinaţie între şah şi atletism

DUBLU MEDALIATĂ. Hunedoreanca a reuşit să urce şi o medalie de bronz în  competiţia de Grand Prix, desfăşurată în cadrul aceluiaşi eveniment sportiv/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU
DUBLU MEDALIATĂ. Hunedoreanca a reuşit să câştige şi o medalie de bronz în competiţia de Grand Prix, desfăşurată în cadrul aceluiaşi eveniment sportiv/FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MARIANA FRĂŢILESCU

 

Înainte de 1990, Mariana Frăţilescu a făcut parte din Lotul Naţional la orientare în alergare. După o pauză de 25 de ani, a revenit la pasiunea pentru sport. Din 2009, a participat la mai multe competiţii de Orientare în ţară şi în străinătate, inclusiv la Campionatele Mondiale din Elveţia, Ungaria şi Germania. Anul viitor, în noiembrie, hunedoreanca întenţionează să ia startul la Campionatul Mondial din Brazilia.

„Ştiu că sportul înseamnă sănătate şi de-asta m-am întors la alergare. În România, Orientarea, ca sport, e puţin cunoscută, dar în alte ţări există sute de mii de orientalişti. În statele scandinave, de pildă, este sport naţional. Interesant este că Orientarea are capacitatea nu doar de a căli organismul, ci şi de a dezvolta gândirea analitică. Aşa că pe toţi cei care vor să facă mişcare pentru sănătate, îi îndemn să ni se alăture”, mai spune hunedoreanca despre „sportul pădurilor”, considerat o combinaţie între şah şi atletism, pentru că îmbină atât calităţile intelectuale, cât şi cele fizice ale concurenţilor.

Mariana Frăţilescu are 49 de ani şi face sport din pasiune. Este preşedintele Asociaţiei Judeţene „Sportul pentru toţi” şi preşedinte al Comisiei de Competiţii-Hărţi din cadrul Federaţiei Române de Orientare.

 

–––––––––––––––––––-

declaratie 

 

Orientarea în alergare e mai mult decât un concurs. E o luptă cu tine însuţi. Cu limitele tale – atât fizice, cât şi intelectuale. Deviza „aleargă cu cap” e perfect justificată. În acest sport, nu-i suficient să fii doar un bun atlet, ci şi să ai logică, atenţie, intuiţie, curaj şi capacitatea de a lua rapid deciziile cele mai bune”

Mariana Frăţilescu (foto), vicecampion al Europei de Sud-Est la orientare în alergare

 

 

–––––––––––––––––-

Istoria Orientăriikalman

Primul concurs de Orientare din lume a avut loc în anul 1919, în Suedia, dar abia după cel de-al Doilea Război Mondial au apărut primele regulamente de organizare a competiţiilor de gen. În România, primul concurs de Orientare a fost organizat pe 26 octombrie 1947, în Munţii Zarandului (judeţul Arad), de către Davidhazy Kalman (foto) – pionierul Orientării din România. Au participat 16 echipe (muncitori din fabrici), pe trei trasee cu lungimi între 3,5 şi 4,8 kilometri, fiecare rută având timp acordat o oră. Curând, astfel de competiţii au avut loc în mai multe oraşe din ţară, dar nu se putea vorbi încă de un regulament comun. În 1961, se înfiinţează Federaţia Internaţională de Orientare (IOF), care impune un regulament unic – trasee parcurse individual, contra timp în alergare şi un sistem competiţional strict. În România, primul Campionat Naţional de Orientare a fost organizat în 1964, la Buşteni, în judeţul Prahova. În 1990, se înfiinţează Federaţia Română de Orientare, afiliată la IOF, iar în ultimii ani putem vorbi de o renaştere a Orientării româneşti, caracterizată prin numărul tot mai mare al concurenţilor, competiţii organizate la un nivel tehnic superior şi rezultate internaţionale demne de luat în seamă. 

steaguri

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/