18.2 C
Deva
marți, iunie 18, 2024

Personajul fără de care nu poate exista un concert! Povestea hunedoreanului care a cântat cu Montserrat Caballe

Cântă la vioară, la pian şi violă, dar rolul cel mai de preţ pentru el e în faţa orchestrei. A învăţat de la cei mai buni, dar are un stil propriu. Simplu şi în stare să facă spectacolul desăvârşit.

A călătorit prin Europa cântând şi s-a întors acasă ca să facă ce-i place mai mult. Să dirijeze o orchestră!

GIJON/SPANIA, AUGUST 2010. La concertul de la Gijon, Radu Stan a reuşit să schimbe şi câteva cuvinte cu Montserrat Caballe. „N-am vorbit prea mult. Soprana avea pe atunci 77 de ani şi încerca să-şi ascundă starea de sănătate nu tocmai bună. Oricum, la asemenea vârstă este o performanţă să urci pe scenă, cu atât mai mult să şi cânţi”, spune românul despre diva al cărei concert i-a adus cel mai mare onorariu ca violonist – 500 de euro / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ RADU GHEORGHE STAN
GIJON/SPANIA, AUGUST 2010. La concertul de la Gijon, Radu Stan a reuşit să schimbe şi câteva cuvinte cu Montserrat Caballe. „N-am vorbit prea mult. Soprana avea pe atunci 77 de ani şi încerca să-şi ascundă starea de sănătate nu tocmai bună. Oricum, la asemenea vârstă este o performanţă să urci pe scenă, cu atât mai mult să mai şi cânţi”, spune românul despre diva al cărei concert i-a adus cel mai mare onorariu ca violonist – 500 de euro / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ RADU GHEORGHE STAN

Este supusul sunetelor şi trăieşte clipa poate mai mult decât oricare instrumentist din orchestră. Şi este personajul fără de care nu poate exista vreun concert.

Primele acorduri

E o minune să simţi cum o orchestră întreagă cântă la unison sub bagheta ta, cum muzica ţi se lipeşte cu adevărat de mână”, spune dirijorul Radu Gheorghe Stan, hunedoreanul care s-a întors din Spania să facă o orchestră în oraşul natal.

Şi-a petrecut copilăria cu vioara şi arcuşul în mână. Primii paşi în muzică i-a făcut la Liceul de Arte din Deva. Vine dintr-o familie cu talent. Tatăl său a fost cornist la o unitate militară şi s-a îngrijit ca toţi cei trei copii ai săi să studieze muzica.

După 12 ani de vioară şi pian, Radu Stan a studiat arta dirijatului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Amintirea profesorilor îl emoţionează şi astăzi. A fost studentul unor muzicieni remarcabili – Petre Sbârcea (discipol al legendarului Sergiu Celibidache), Eduard Terenyi şi Cornel Ţăranu.

[wzslider autoplay=”true”]

 

Din Constanţa, în Alcala de Henares

După absolvire, a plecat la Constanţa. „Acolo era singurul post de dirijor şi eu asta îmi doream. Am cântat un an în orchestra Liceului de Muzică”, explică Radu Stan.

În 2007, şi-a luat vioara şi a plecat din ţară, în oraşul lui Cervantes, împreună cu cea care îşi împarte viaţa – o violonistă, fostă colegă de facultate. A învăţat limba cu cartea într-o mână şi cu dicţionarul în cealaltă.

În şase ani, a urcat pe scenă în cel puţin 600 de concerte. În Spania dar şi în alte ţări din Europa. Şi tot în Peninsulă şi-a împlint un vis din copilărie – să cânte cu Montserrat Caballe.

Prima orchestră

Vioara a fost prima care i-a deschis drumul spre scenele din străinătate. Bagheta de dirijor avea să aştepte. Începutul a fost dificil. În primele luni a cântat gratis, în orchestra din Alcala de Henares.

Am ales oraşul acela, pentru că acolo sunt stabiliţi socrii mei. Am căutat apoi o orchestră şi am murciagăsit Orquesta Ciudad de Alcala’. Era orchestra oraşului. O orchestră care nu plătea, dar în care am intrat ca să luăm contact cu muzicienii. Asta e foarte important, pentru că acolo nu te aşteaptă nimeni ca să-ţi ofere imediat salariu. Cântam cu muzicieni profesionişti, cu studenţi dar şi cu oameni care lucrau în cu totul alte domenii, dar aveau totuşi studii muzicale”, spune hunedoreanul despre orchestra dirijată încă de la începuturile ei, din 1996, de spaniolul Vicente Arino.

100 de concerte pe an

Lucrurile s-au schimbat pentru dirijorul român când i-a întins o mână de ajutor o violoncelistă din orchestră. Recomandarea ei i-a deschis prima uşă. Şi de acolo nu s-a mai oprit. A ajuns pe mâna impresarilor şi a cutreierat Europa în concerte – în jur de 100 pe an, ca violonist sau dirijor. Cu muzică de scenă, operă ori zarzuela (un tip spaniol de operetă) – în teatre, catedrale, biserici, unirversităţi ori, pur şi simplu, în aer liber.

A cunoscut muzicieni faimoşi şi a cântat alături de ei. Îi vine în minte un concert de la Teatrul din Barcelona. A fost violonist în aceeaşi orchestră cu muzicianul Cristian Chivu, concert-maestru la Orchestra Simfonică din Barcelona.

De departe, cel mai bun concert-maestru cu care am cântat până acum”, îl descrie Radu Stan.

Experienţe

Au trecut opt luni până când hunedoreanul a avut ocazia să şi dirijeze. Şi s-a întâmplat tot în Orchestra din Alcala.

Vicente Arino este şi pianist şi a dorit să facă un concert în care să cânte la pian, aşa că mi-a

DIRIJORUL, UN MUZICIAN DIPLOMAT. „Dirijorul trebuie să fiu nu doar un bun muzician, ci şi un bun diplomat. Trebuie să ştie cum să convingă orchestra să cânte aşa cum vrea el. Nu mai suntem pe vremea lui Toscanini. El era Dumnezeu când apărea în faţa orchestrei. Nimeni nu crâcnea!”, spune dirijorul Radu Stan / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ RADU GHEORGHE STAN
DIRIJORUL, UN MUZICIAN DIPLOMAT. „Dirijorul trebuie să fie nu doar un bun muzician, ci şi un bun diplomat. Trebuie să ştie cum să convingă orchestra să cânte aşa cum vrea el. Nu mai suntem pe vremea lui Toscanini. El era Dumnezeu când apărea în faţa orchestrei. Nimeni nu crâcnea!”, spune dirijorul Radu Stan / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ RADU GHEORGHE STAN

propus mie să fiu concert-maestru. Adică, şeful orchestrei, locul 2 după dirijor. Dar cum orchestra fără dirijor e foarte greu de urmărit, l-am întrebat dacă n-ar fi mai bine să dirijez şi a fost de acord”, povesteşte muzicianul.

Experienţa încă îi dă emoţii. Pentru el, a fost mai degrabă provocare. Nu ştia bine spaniola şi ar fi putut da greş. Cu instrumentiştii nu te poţi înţelege prin semne. În spatele unui concert sunt zeci de repetiţii şi foarte multă muncă, iar spectacolul e un eşec dacă orchestra nu înţelege exact ce vrea dirijorul de la ea. Românul însă s-a descurcat. Noroc că muzica e o limbă universală.

De atunci, Radu Stan a devenit asistentul lui Vicente Arino şi a avut ocazia să dirijeze şi alte orchestre. Chiar şi o orchestră de muzicieni români, venită în turneu prin Spania.

Era un concert de Crăciun şi un impresar român m-a chemat în orchestră ca violonist. Urma să cânt cu instrumentişti de la Filarmonicile din Cluj, Oradea şi Târgu Mureş. Impresarul n-a reuşit însă să angajeze şi un dirijor. Aşa am ajuns să dirijez eu. Fără repetiţii. Şi a ieşit bine”, rememorează hunedoreanul.

Pe scenă cu Montserrat Caballe

August 2010, Gijon, nordul Spaniei. A fost momentul şi locul în care Radu Stan şi împlinea un vis din copilărie. Să cânte cu faimoasa Montserrat Cabbale

Am fost angajat de nu mai puţin celebrul impresar Jose Luis Moreno. Nu eram la prima colaborare cu el. M-a chemat în orchestră pentru o serie de concerte în teatrele din Spania. Am făcut şi două opere atunci – Traviatta şi Madame Butterfly. Unul dintre concerte a fost la Teatrul Laboral, din Gijon, cu Montserrat Caballe şi cu fiica acesteia, Montserrat Marti”, povesteşte muzicianul, care a visat la concertul acesta de când era copil şi aduna fiecare bănuţ ca să cumpere casete cu muzica lui Freddy Mercury şi Montserrat Cabbale.

Repetiţie-record cu Jose Moreno

Colaborarea cu Jose Luis Moreno îi aminteşte românului de o repetiţie-record – 13 ore într-o singură zi!

Moreno e un perfecţionist. Ca orice geniu. E în stare să lucreze 20 de ore pe zi. Cu el am avut cea mai lungă repetiţie – 13 ore într-o singură zi. La ora 3 dimineaţa şi noi încă repetam. Un instrumentist a îndrăznit să caşte şi l-a scos afară. Jose Moreno e o legendă. Nu te poţi apropia de el. E înconjurat de cinci bodyguarzi, stă la distanţă şi vorbeşte doar la microfon”, povesteşte hunedoreanul despre faimosul impresar şi om de televiziune spaniol.

Profesor pentru copiii străinilor

În ciuda tuturor angajamentelor oferite de impresari, Radu Stan n-a renunţat nici la Orchestra din Alcala, care, între timp, l-a şi plătit.

Cu ea am cântat în toată Spania, în Franţa, Germania, Rusia. Soţia mea a prins şi un turneu în Mexic”, spune dirijorul, amintind de Festivalul Rimsky-Korsakov.

Evenimentul e organizat de Conservatorul din Sankt Petersburg şi i-a oferit şansa să cânte în Sala Glazunov. A dirijat apoi orchestra spaniolă într-un concert la Catedrala Smolny – capodopera alb-albastră a arhitectului italian Francesco Rastrelii, folosită în principal ca sală de concerte. Cu aceeaşi orchestră a cântat în oraşul „Şcolii de la Mannheim” prin care s-a dezvoltat stilul muzical premergător perioadei clasice vieneze, iar mai târziu a avut ocazia să predea tinerilor tainele muzicii.

Orchestra din Alcala avea o secţiune specială pentru copii. La un moment dat, ei intrau în orchestra simfonică, dar pentru asta trebuiau pregătiţi, iar eu le predam ore de vioară”, explică muzicianul.

De altfel, românul a început să predea ore de muzică la trei luni după ce a ajuns în Spania. Un muzician nu poate trăi doar din viaţa pe scenă – explică el. Primii săi elevi au fost ecuadorieni. Nu ştia spaniolă, dar a reuşit să le predea teoria muzicii după ce au făcut o înţelegere.

Ei mă învăţau spaniolă, iar eu, muzică. Pentru că nu ştiam limba, nu puteam cere un preţ prea mare. La început, am predat cu 10 euro pe oră. Mai târziu, câştigam totşi 25 de euro. Asta pentru că eram în Alcala. La Madrid puteam primi chiar şi 30-35de euro pe oră”, spune hunedoreanul de la care a învăţat vioara şi fiica dirijorului Vicente Arino.

Camerata HD

După ce a colindat pe continent cântând, Radu Stan s-a întors acasă, la Deva. Să dirijeze Camerata HD. O orchestră de 25 de muzicieni pe care a înfiinţat-o împreună cu foşti profesori şi colegi de la Liceul de Muzică din Deva şi de la Şcoala de Muzică din Hunedoara. A avut ambiţia să reunească în ea muzicieni născuţi pe pământul Hunedoarei. I-a adunat din ţară ori din lume şi i-a adus Deva.

cameratahd1Violonistul Nicuşor Şulţ, de pildă, cântă la Filarmonica din Sibiu, dar e născut, crescut şi educat aici. Vine la repetiţii şi cântă în Camerata HD. Sau violonistul Ludovic Murja, care e născut la Haţeg, dar stabilit la Oradea. L-am cunoscut în Spania şi ne-am împrietenit. Călătoreşte prin toată lumea cântând. E greu să pui degetul pe hartă şi să găseşti un loc în care să nu fi ajuns. Timp de 30 de ani, a fost concert-maestru la Berlin”, explică Radu Stan.

Prima lui profesoară de vioară, Judith Muşetescu, este concert-maestru în Camerata HD, iar fostul lui profesor de armonie, Adrian Lăzăr, e şeful de partid de la violă. Ambii sunt şi membri fondatori ai orchestrei, la fel ca şi profesorii Rodica Bucur, Camelia Iacob şi Bianca Pienariu.

Camerata HD a apărut din dorinţa unor muzicieni de a umple un gol din cultura judeţului. Aşa spune Radu Stan, iar dirijorul are gânduri mari cu orchestra. Este convins şi că publicul poate fi format să asculte muzică clasică.

Vom avea un concert la începutul lunii martie. Şi sunt sigur că, în timp, muzica noastră va aduce în sală cât mai multe categorii de oameni. Nu mă tem de Internet. Lumea va înţelege, într-o bună zi, că muzica e un act social. Nu unul intim. Că adevărata muzică este trăită în sala de concert”, explică dirijorul, amintindu-şi comparaţie pe care a făcut-o cândva Celibidache, dirijorul care a refurat categoric să-şi înregistreze vreodată muzica: „Muzica vie, din concert, este ca o mâncare proaspătă, iar muzica înregistrată e ca şi cum te duci acasă şi deschizi o conservă”.

Între scenă şi catedră

MUZICĂ ÎN FAMILIE. Fiul muzicienilor Radu Stan şi Bianca Pienariu s-a născut în oraşul lui Cervantes. Alex are 4 ani şi moşteneşte pasiunea pentru muzică a părinţilor. Are vioara lui, dar spune că ar vrea mai mult să cânte la trompetă / FOTO: CRISTI VATAVU
MUZICĂ ÎN FAMILIE. Fiul muzicienilor Radu Stan şi Bianca Pienariu s-a născut în oraşul lui Cervantes. Alex are 4 ani şi moşteneşte pasiunea pentru muzică a părinţilor. Are vioara lui, dar spune că ar vrea mai mult să cânte la trompetă / FOTO: CRISTI VATAVU

Pentru că se ştie dator să-i înveţe muzică şi pe alţii, aşa cum a fost învăţat la rândul lui, Radu Stan nu stă departe nici de catedră. Este profesor de vioară la Liceul de Muzică din Deva dar şi la Şcoala de Muzică din Hunedoara, şi predă pianul la Centrul Cultural din Simeria.

În plus, este şi colaborator al Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, iar din când în când, cântă şi cu Cvintetul „Fortissimo”, pe care l-a înfiinţat el şi Bianca Pienariu.

Dar chiar dacă lucrează în cinci locuri, dirijorul câştigă abia jumătate din cât câştiga în Spania.

Salariul unui profesor debutant este în jur de 1.200 de lei, iar un dirijor câştigă 2.000-2.500 de lei lunar – în funcţie de renume şi de impresar. E puţin, dacă ţinem cont de munca din spatele unui concert. Publicul vede doar produsul finit, dar nimeni nu ştie cât muncesc instrumentiştii la repetiţii ori câte nopţi stă dirijorul cu partitura în faţă. El trebuie să viseze deja partitura la prima repetiţie. Altfel, nu poate lucra cu orchestra. Iar o partitură de operă de pildă – deci, trei ore de muzică – este cam cât o Biblie”, mai spune muzicianul.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/