Tânăra de 24 de ani execută cu mare măiestrie piese de artizanat în miniatură, pe care le asamblează în sticle
Localitățile rurale hunedorene oferă numeroase surprize plăcute. Una dintre acestea se întâlnește în satul Glodghilești, din comuna Burjuc, unde o tânără de 24 de ani, confecționează adevărate minunății ale artizanatului.
Cu răbdare de chinez bătrân
Ca să ajungi în Glodghilești, deși aparține de Burjuc, trebuie să intri prin comuna Zam, aceasta fiind una dintre particularitățile geografice ale așezării. Acolo, în respectivul sat cu o viață molcomă, ce nu pare a fi deranjată de tumultul marilor orașe, ne-am întâlnit cu tânărul părinte paroh Liviu Cornel Cîrcoană, care speră ca biserica din sat, una veche, din lemn, mistuită anul trecut de un incendiu, să fie refăcută cât mai curând, și cu soția acestuia, Emilia, profesoară de engleză la școala din Glodghilești, ambii având 24 de ani. De altfel, tânăra familie, originară din județul Alba, este în sat din luna mai a acestui an. Preoteasa Emilia face niște lucruri extraordinare, adică miniaturi din lemn, pe care le asamblează în interiorul unor sticle! Și confecționează aceste obiecte, cum spune părintele Liviu, cu o răbdare de chinez bătrân, dar preoteasa mai pune și multă pasiune în ceea ce face.
“Se poate face orice”
Tânăra profesoară de engleză, care, în luna martie a anului viitor, va deveni mămică, face astfel de obiecte de o mare frumusețe de circa zece ani și vrea să transmită mai departe această artă. “Cel mai puțin a durat să fac o cruce sau un trifoi, iar cel mai mult vioara.Vreau să îi învăț și pe copiii de aici acest meșteșug, dar întâi trebuie să văd dacă le place și dacă au talent. Îți trebuie un pic de talent să faci astfel de obiecte. Practic, în sticlă se poate face aproape orice”, a mai spus Emilia Cîrcoană.
Se poate bea vinarsul, dar să se completeze înapoi
Lucrările preotesei din Glodghilești au putut fi văzute pe la diferite expoziții din județul său natal ori în diferite pensiuni, Emilia Cîrcoană primind comenzi pentru a executa diferite obiecte unicat. De asemenea, aceste piese de artizanat pot fi și cumpărate, la prețuri mai mult decât modice, acestea variind între 40 și 200 de lei. Profesoara de engleză dă un sfat amatorilor de vinars, care vor să tragă o dușcă din sticla în care este o liră, de exemplu: țuica nu-și pierde din calități, dar, pentru a se păstra nealterată lucrarea, lichidul băut trebuie înlocuit cu unul de o calitate similară.