Un licean de 17 ani i-a impresionat pe reprezentanţii corporaţiei Microsoft cu o invenţie care ar putea salva peste 40 de milioane de pământeni – o pereche de ochelari care înregistrează tot ce se întâmplă în jurul celui care îi poartă
PERSPECTIVE. Cristi Dragomir îşi vede viitorul departe de casă. „Vreau să studiez la o facultate care să mă ajute să-mi dezvolt cât mai mult pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie – oriunde în Europa”, spune deveanul / FOTO: OVIDIU IANCĂU
Cine a văzut „Star Trek” – celebrul serial filmat în anii ‘80, îşi aminteşte de personajul Geordi La Forge (foto), care, deşi orb, putea să vadă cu ajutorul unor ochelari speciali.
După 4 ani de cercetări şi teste, un devean a reuşit să creeze un dispozitiv asemănător. Invenţia se numeşte „Vizium”, cântăreşte 500 de grame şi este extrem de utilă pentru persoanele cu dificultăţi de vedere.
Ochelarii concepuţi de Cristi Dragomir ar putea deveni, cât de curând, soluţia salvatoare pentru cel puţin 40 de milioane de oameni de pe întreaga planetă.
La început, a fost „Explorer”
Cristi Dragomir are 17 ani şi este elev la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. Ştiinţa şi tehnologia l-au pasionat de mic.
„Tot ce ştiu din domeniul acesta, am învăţat singur, de pe Internet. Am studiat inclusiv cursuri de la facultate”, povesteşte deveanul care şi-a testat imaginaţia întâi pe roboţi.
Primul robot l-a conceput împreună cu un prieten şi l-a numit Explorer 1.
„Avea 80 pe 40 de centimetri şi putea fi controlat de la distanţă, prin voce. Cu o versiune avansată a acestuia am participat, în clasa a şaptea, la competiţia internaţională Infomatrix. Modelul avea un braţ funcţional care putea fi conrtolat din mişcarea mâinii. Cu alte cuvinte, eu făceam o mişcare cu mâna, iar robotul o imita. Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama de utilitatea lucrurilor pe care le concepeam”, explică deveanul.
Cu timpul, Cristi Dragomir a reuşit să realizeze roboţi sumo pe care i-a înscris în diferite competiţii de gen. Anul trecut, la RoboChallenge Romania, un robot creat de el a obţinut premiul I la faza naţională.
Ochelari pentru nevăzători
Ideea ochelarilor pentru nevăzători i-a venit în clasa a opta.
„Doream să încep un proiect nou şi eram în pană de idei. M-am întâlnit cu un prieten de-al bunicului meu, care este nevăzător şi mi-a explicat de ce anume au nevoie semenii lui. După o jumătate de oră, am ştiut exact ce voi face”, povesteşte tânărul.
Ochelarii speciali – pe care i-a numit „Vizium” – i-au luat o lună de muncă, dar în spatele lor se află însă ani buni de studii, de cercetări şi teste.
„Am primit o mână de ajutor din partea unui prieten, care studiază acum la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania. Ne-am cunoscut pe vremea când făceam roboţi. Aveam aceleaşi preocupări şi am aflat despre el dintr-un interviu difuzat la radio. L-am căutat, ne-am întâlnit şi aşa a început colaborarea noastră”, povesteşte Cristi Dragomir.
Cum funcţionează ochelarii „Star Trek”
Ochelarii pentru nevăzători au fost realizaţi pentru o competiţie lansată de corporaţia Microsoft şi au reuşit să impresioneze juriul. La faza naţională, invenţia a câştigat Premiul I.
„Ne-am tot gândit cum să-i realizăm. Am decis să folosim senzori 3D care analizează mediul înconjurător şi
COMPONENTE. Piesele încorporate în „Vizium” l-au costat pe inventator în jur de 500 de euro. „Senzorul 3D este o variantă modificată a senzorului de la consola de jocuri Xbox, lansată anul trecut de Microsoft. Motoarele de vibraţie sunt cumpărate din China, o parte dintre piese există şi în magazinele de la noi, iar pe altele le-am improvizat”, explică inventatorul / FOTO: OVIDIU IANCĂU
câteva zeci de motoare de vibraţie, montate pe o banderolă care se ataşează pe frunte – exact ca o pereche de ochelari. Cum funcţionează ‘Vizium‘? Senzorii 3D ‘citesc‘ tot ce înseamnă mediu înconjurător, datele sunt procesate de un computer şi transmise, prin vibraţii, celui care poartă ochelarii, aşa încât acesta va avea o imagine completă despre tot ce se află în jurul său. Cu cât un obiect este mai aproape de persoana nevăzătoare, cu atât vibraţiile devin mai puternice”, detaliază inventatorul.
Cristi Dragomir povesteşte că a testat personal ochelarii speciali.
„M-am legat la ochi şi am încercat să mă descurc prin casă fără să văd nimic în jur. La început, a fost foarte greu pentru că nu am anumite simţuri la fel de dezvoltate ca o persoană nevăzătoare. Îmi amintesc că a fost un calvar să pot folosi computerul sau telefonul legat la ochi. Dar, cu timpul, am reuşit să mă orientez fără să mă lovesc de niciun obiect din casă”, explică tânărul, care plănuieşte acum să-şi testeze invenţia şi pe nevăzători.
Cea mai bună invenţie într-un concurs Microsoft
„Vizium” a fost prezentat anul acesta la trei competiţii de gen. Cea mai recentă a fost „”Imagine Cup”, lansată de Microsoft pentru tinerii pasionaţi de tehnologie.
„ Am început cu ‘Innoforum‘ – o competiţie de antreprenoriat, organizată de Universitatea Cambridge, din Anglia. În luna martie, a urmat ‘JacobsChallenge‘ – organizat de Universitatea Jacobs, din Bremen, Germania, la care au participat şi studenţi de la Cambridge şi de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. ‘Vizium‘ a câştigat locul I. Am primit şi nişte bănuţi pe care i-am investit mai departe în acest proiect pe care l-am prezentat şi la ‘Imagine Cup‘. Am participat la 4 etape ale concursului, în cadrul secţiunii ‘World Citizenship‘, al cărui scop a fost crearea celui mai bun software care se adresează problemelor sociale stringente. ‘Vizium‘ a câştigat etapa naţională, calificându-se în faza europeană”, spune Cristi Dragomir.
„Vizium” ar putea deveni o afacere
Deveanul este decis să-şi transforme cât mai curând invenţia într-o afacere.
„În lume, există cel puţin 40 de milioane de nevăzători şi mai mult de 80 la sută dintre ei trăiesc în ţări slab dezvoltate. Aşa că mă gândesc la două variante ale produsului – un model de bază, mai ieftin, pentru zonele defavorizate, şi un model pentru lumea dezvoltată, conectat la Internet şi cu câteva funcţii în plus. Mă gândesc, de pildă, la un sistem de recunoaştere a chipurilor şi a diferitelor obiecte. Ochelarii sunt prevăzuţi cu 3 butoane – primul oferă informaţii despre locaţie, al doilea ajută la citirea unui text, iar al treilea realizează o fotografie care este trimisă unui site web şi descrisă în cele mai mici detalii”, explică liceanul.
Această din urmă funcţie se află încă în faza de experiment, mai spune Dragomir, care speră să scoată pe piaţă ochelarii până când împlineşte 18 ani.
„Sunt sigur că voi găsi şi un investitor, mai ales că nu prea există concurenţă în domeniu. Persoanele cu deficienţe de vedere au puţine alternative. Există câinii antrenaţi special pentru a le ajuta să se orienteze, dar sunt foarte puţini în lume şi costă enorm. Alte variante ar fi un dispozitiv cu o cameră 2D – care nu oferă informaţii despre mediul înconjurător, un altul, dezvoltat recent, care ‘recunoaşte‘ obiecte şi chipuri, dar nu ‘înţelege‘ nici acesta mediul înconjurător şi, mai nou, implanturile pe creier, care ar putea transforma oamenii în adevăraţi cyborgi. Asta, peste vreo 100 de ani. Până atunci însă, vreau să existe pe piaţă ‘Vizium‘”, încheie Cristi Dragomir.
Pagina zhd.ro utilizează cookies pentru a oferi servicii mai bune utilizatorilor și vizitatorilor săi și pentru a înţelege felul în care ne utilizaţi site-ul.OkPolitica de confidențialitate