Sărbătoarea Rusaliilor şi vremea frumoasă de afară a adunat mii de oameni la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Din păcate, lipsa de organizare a forţelor de ordine a transformat drumul într-o corvoadă, care a întins la maximum nervii credincioşilor veniţi din toate colţurile ţării.
În zadar a aşteptat un bolnav de diabet, aflat la Mănăstirea Prislop, salvarea pe care o chemase în ajutor. Ambulanţa a rămas prinsă în trafic mai bine de o oră, iar în cele din urmă s-a întors la bază. Apelul a fost dat la 15.30, la 16.40 maşina de intervenţie era pe la jumătatea drumului, prinsă în coloanele imense de autoturisme blocate în trafic, şi fără nicio şansă să înainteze. În cele din urmă, şoferul de pe ambulanţă a cerut permisiunea să se întoarcă la bază, pentru că oricum nu se întrezărea vreo posibilitate de a ajunge la pacientul care solicitase ajutor.
A fost nebunie duminică după-amiaza pe drumul care duce la Mănăstirea Prislop. Cei doi poliţişti care încercau să dirijeze traficul nu au reuşit să facă faţă miilor de maşini, aşa că până al blocaj total nu a fost decât un pas. Drumul îngust şi nesimţirea unor conducători auto au închis practic circulaţia, aşa că s-au format cozi întinse pe câţiva kilometri pe ambele sensuri de mers. Unii credincioşi au decis să plece pe jos, prin căldura toropitoare, în timp ce alţii au aşteptat ore în şir în maşini pentru a ajunge să se roage la mormântul lui Arsenie Boca, supranumit „sfântul Ardealului”.
Cu micii printre cele sfinte
Cu nervii întinşi la maximum, nu puţini au fost cei care s-au luat la harţă în trafic, în timp ce alţi conducători auto au suplinit lipsa echipelor de poliţie şi s-au apucat să dirijeze circulaţia, ca să nu-i prindă noaptea tot pe drum. Dezamăgire mare a fost şi la poarta mănăstirii, unde comercianţii şi-au întins tarabele cu mici, virşlii şi alte bucate pregătite la grătar printre mesele pe care se vindeau obiecte sfinţite sau cărţi despre viaţa părintelui Arsenie Boca. Fumul grătarelor ori mirosul micilor a umplut imediat aerul şi a ajuns până în curtea mănăstirii, spre stupefacţia celor care au venit până la Prislop să se reculeagă şi să-şi găsească liniştea interioară. „Nu mai vin prea curând aici, chiar dacă mă simt legat de locul acesta. Cred că voi căuta o altă mănăstire sau bisericuţă, unde să mă rog în tihnă la Dumnezeu”,a spus cu năduf unul dintre cei veniţi duminică la Prislop.
Sfântul Ardealului
În timpul vieţii, prin harul său, părintele Arsenie Boca, considerat nu numai un bun propovăduitor al credinţei, ci şi un vizionar, a adunat o mulţime de oameni în jurul lui şi a stârnit mânia autorităţilor acelor vremuri. „Sfântul de la Prislop” rămâne mereu viu în sufletele oamenilor, mulţi având convingerea că, şi trecut la cele sfinte, părintele Arsenie Boca îi poate ajuta. Cei pentru care Mănăstirea Prislop a devenit loc de pelerinaj, sunt convinşi că doar credinţa îi ajută să meargă mai departe şi să treacă peste greutăţile vieţii.
Arsenie Boca s-a născut în data de 29 septembrie 1910 şi a trecut în nefiinţă la 28 noiembrie 1989. Părinte ieromonah, teolog şi artist român, a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalităţii sale veneau mii şi mii de credincioşi, fapt pentru care a fost hărţuit de Securitate. A fost unul din martirii regimului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. An de an, Mănăstirea Prislop este principalul loc de pelerinaj al ardelenilor, dar nu numai, pentru că aici a slujit şi a fost apoi înmormântat părintele Arsenie Boca, fiind considerat un sfânt de către credincioşi şi despre care se spune că înfăptuia minuni.