-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

S-a decis: Minerii declanşează joi greva de avertisment

Minerii din Valea Jiului vor protesta joi, începând cu ora 11.00, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de problemele cu care se confruntă industria extractivă.

mineri1Biroul Executiv al Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, a decis ca greva de avertisment să se desfăşoare joi, între orele 11.00 şi 12.00. Activitatea nu  va fi, însă, perturbată, pentru că la protest vor lua parte doar angajaţii care nu sunt în acel moment la lucru. Greva de avertisment se va desfăşura la nivelul fiecărei subunităţi înglobate în CEH. De precizat că aceasta este prima acţiune de protest legală din ultimii ani, pentru care s-au parcurs toţi paşii ceruţi.

De precizat că aproape 2000 de sindicalişti şi-au exprimat acordul pentru declanşarea grevei, iar situaţia este descrisă ca fiind extrem de critică, dincolo de faptul că încă nu există un buget de venituri şi cheltuieli pe care să se bazeze, până la urmă negocierile dintre administraţie şi sindicate. „Contractul colectiv de muncă pe care am încercat să-l negociem a cunoscut neînţelegeri chiar şi pe fondul unor articole care nu aveau legătură cu partea financiară. Apoi, promisiunile domnului Andronache (ex-directorul CEH – n.r.) că până în data de 30 aprilie vom avea BVC ne-a făcut să mergem la negocieri şi nici acum, în luna iunie, nu există siguranţa apariţiei într-o perioadă scurtă de timp a bugetului. Din 10 iunie, rămân şi minerii fără contract colectiv de muncă (n.r. şi al energeticienilor a expirat) şi, din informaţiile pe care le avem, există dorinţa de a diminua unele drepturi din actualul CCM”, a explicat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica. În plus, acesta a precizat că, din informaţiile pe care le au, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al CEH de vineri se va lua decizia ca personalul indirect productiv din domeniul minier să fie trimis în şomaj tehnic, aşa cum s-a decis pentru energeticieni.

Greva de avertisment este prima acţiune din calendarul mişcărilor de protest şi, dacă lucrurile nu se vor rezolva nu este exlusă nici declanşarea grevei generale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/