2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Sancţionaţi cu avertisment. Şomajul tehnic de la CEH încalcă prevederile legale

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au stabilit că măsura trimiterii în şomaj tehnic a angajaţilor TESA şi a celor indirect productivi din cadrul CEH este ilegală.

mineri2Reprezentanţii Sindicatului ”Muntele ” au sesizat ITM după ce în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara s-a decis ca personalul TESA să stea acasă, prin rotaţie, timp de 5 zile pe lună. Liderii de sindicat au spus la vremea respectivă că decizia este ilegală şi au notificat ITM. „Decizia de trimitere în şomaj tehnic a 25% din personal nu  a respectat etapele pe care le prevede Codul Muncii. Noi trebuia să fim consultaţi şi notificaţi cu privire la acest demers”, a declarat liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica. Consiliul de Administraţie al CEH a revenit, după doar o săptămână asupra acestei decizii, dar între timp şi ITM s-a pronunţat. Inspectorii de muncă au analizat situaţia şi au decis aplicarea unui avertisment angajatorului din cauză că nu a fost respectat Codul Muncii. Practic, în urma anchetei s-a stabilit că nu a fost respectată perioada de repaos a angajaţilor, în condiţiile în care legislaţia spune că, dacă se acordă mai mult de două libere într-o săptămână, atunci trebuie notificat ITM-ul. „Nu am primit încă o adresă oficială, dar, pe surse, ca să spun aşa, am înţeles că ni s-a dat dreptate”, a declarat joi Petre Nica, liderul Sindicatului “Muntele”.

Pe de altă parte, sindicaliştii au nemulţumiri şi în ceae ce priveşte decizia semnată de directorul general al CEH privind drepturile pe care şi le păstrează salariaţii până la adoptarea unui nou CCM, decizie care ţine la ora actuală loc de contract colectiv de muncă. Nica spune că s-ar putea reveni şi asupra acestui ac, însă doar vineri se va lua sau nu o deczie în acest sens, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/