16.4 C
Deva
luni, aprilie 28, 2025

Șantierul de pe Valea Streiului. Cum a fost „îmblânzit” năvalnicul râu Strei

Cel mai învolburat râul al Hunedoarei a trecut în ultimii ani prin transformări uriaşe. Pe ultimii 30 de kilometri ai râului care izvorăşte din Munţii Şureanu şi se varsă, la 90 de kilometri depărtare, în Mureş, a fost plănuită, încă din anii 1980, construcţia a şapte hidrocentrale. Două dintre ele sunt date în exploatare, iar a treia, la Bretea Română, a fost finalizată la sfârşitul anului 2017, după o investiţie de aproape 60 de milioane de euro.  Alte trei hidorcentrale sunt plănuite la Strei, Călan, Băcia şi Simeria.

„Amenajarea hidroenergetică Strei va avea în exploatare, la finalul lucrărilor de investiţie, şapte hidrocentrale. Din schema de amenajare aprobată au fost executate pînă în prezent şi sunt în exploatare hidrocentralele Subcetate (echipată cu doua turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 GWh) şi Plopi (de tip derivaţie, echipata cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 GWh)”, informează Hidroelectrica, pe site-ul companiei.

Noul canal de pe râul Strei dintre Subcetate (Haţeg) şi Bretea Română, construcţiile hidrocentralelor precum şi exploatările de balastru au dus la „îmblânzirea” acestuia şi i-au schimbat priveştile. „Era mult mai învolburat şi mai adânc. Acum este domol, iar în apropiere de pod s-a format o adevărată deltă, plină de păsări sălbatice, de stufăriş şi de peşte”, spune Ioan, un pescar din Bretea Română, arătând spre întinderea de apă din zona podului de la Bretea Română.

Podul a fost refăcut după ce în iarna anului 2014 s-a prăbuşit, din senin, în apele repezi ale Streiului. Amatorii de psescuit se aliniază pe marginea canalului de fugă al râului, unde apa este mai adâncâ, şi pe malurile Streiului „vechi” unde vegetaţia abundentă atrage mai peştii. În aval, pe cei zece kilometri ai râului, în mai multe locuri, pot fi văzute o mulţime de excavatoare care sapă în albia râului şi pe malurile sale, şi umplu remorcile camioanelor cu piatră. Mai multe foste locuri de agrement de pe mal au dispărut în urma „industrializării” râului. Pescarii s-au concentrat în zona Călanului, în apropiere de exploatările de balastru aflate pe o parte şi pe cealaltă a râului. Dincolo de Călan unde se află ultimul mare dig al Streiului, pe cei 15 kilometri până la vărsarea în Mureş, Streiul redevine sălbatic.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/