15.2 C
Deva
miercuri, mai 22, 2024

ȘAPTE DECENII ÎN SLUJBA IUBITORILOR DE CARTE. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, la aniversare

În acest an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împlinește 65 de ani de la înființare. Un drum de aproape șapte decenii, cu o evoluție remarcabilă.

Ioan Sebastian Bara

A fost, la început, o simplă bibliotecă regională, în care activitatea preponderentă a fost împrumutul de cărți. Cu trecerea anilor, însă, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate, biblioteca a reușit să devină o instituție apropiată publicului, căutată de mii de cititori de toate vârstele.

Chiar înainte de 1990, biblioteca a început să devină o instituție de cultură care, prin activitățile culturale organizate, a atras un public numeros, de toate vârstele și categoriile sociale. Fără a neglija activitatea de bibliotecă propriu-zisă, aceea care înseamnă achiziție, completare, informare bibliografică, activitate metodică, relații cu publicul, biblioteca a inițiat o serie de activități culturale de înaltă ținută: „Zilele scriitorilor zărăndeni”, simpozionul științific „Carte. Lectură. Informare”, „Salonul Editurilor Hunedorene”, „Trofeul Micului Cititor”. În acest fel, au fost atrase spre bibliotecă largi segmente de populație care, poate, fără aceste activități nu i-ar fi trecut pragul.

 

Bibliotecă de secol XXI

 

În ultimele decenii, dintr-o simplă instituție care dădea cărți cu împrumut, Biblioteca Județeană a devenit o autentică bibliotecă a secolului XXI, o instituție perfect adaptată erei informațiilor și internetului. Este printre primele biblioteci publice din România care au aderat la programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, al Fundației „Bill și Melinda Gates”, și s-a creat un centru biblionet în sediul bibliotecii, în cele cinci filiale, în 58 de biblioteci publice din județul Hunedoara, precum și în două centre de îngrijire și asistență și trei centre de plasament din județ.

Site-ul bibliotecii a obținut Premiul pentru cel mai bun site de bibliotecă, în anul 2008, din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, prezența pe Internet fiind marcată și prin catalog on-line, pagină de facebook, blog, canal youtube. Din anul 2012 pe site-ul bibliotecii a fost creată secțiunea „Biblioteca Digitală Hunedoara”, prin care se facilitează accesul la documentele digitale locale.

 

Evenimente culturale

 

Evenimente de mare anvergură cum sunt „Eminesciana”, „Unirea Principatelor Române”, „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii”, „Trofeul Micului Cititor”, „Noaptea Bibliotecilor”, „Carnaval de Halloween” sau „Salonul Hunedorean al Cărții”, de la un an la altul tot mai amplu, poartă marca Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Salonul de carte, organizat în fiecare toamnă la Deva, a reușit să fie unul dintre cele mai importante târguri de carte din România, prin numărul mare de edituri participante (atât din țară, cât și din județ), acesta crescând cu fiecare an.

În fiecare lună sunt organizate cel puțin patru-cinci evenimente culturale cu mare priză la public: lansări de carte și întâlniri cu scriitori, prezentări ale unor evenimente și personalități ale culturii române și universale, standuri de carte ale editurilor din țară etc. Trebuie remarcată calitatea excepțională a invitaților noștri la aceste evenimente. Lansările de carte au fost onorate de personalități ca: Alex. Ștefănescu, Emil Hurezeanu, Lucian Boia, Marko Bela, Marin Moraru, principele Radu, principele Nicolae, lingvistul Dorin N. Uritescu etc. Personalități ale vieții teatrale și muzicale au fost oaspeți la evenimente precum „Eminesciana” (Ion Caramitru) și „Noaptea Bibliotecilor” (Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, trupa PACT by Leo Iorga & Adi Ordean).

 

Pentru copii și tineri

 

Pentru tineri, a fost organizat un concurs de cultură generală, intitulat „Citești și câștigi!”, concurs desfășurat între echipele de elevi din diferite colegii și licee din județ, un concurs televizat în direct, la finalul căruia câștigătorii au fost recompensați cu premii importante. Tot pentru ei sunt organizate manifestări cultural-educative, cu prilejul diferitelor evenimente, aniversări sau zile festive, la finalul cărora cei mai studioși sunt răsplătiți cu premii.

Copiii, cei mai tineri prieteni ai bibliotecii, se bucură de o atenție specială, lor le organizăm activități atractive, care să le dezvolte dragostea pentru lectură. Nu sunt uitați copiii internați la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Deva, pentru care a fost creat creat un centru special, „Sala Pinocchio”, iar pentru copiii aflați în centrele de plasament din județ, a fost inițiată campania „O jucărie pentru fiecare”, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.

În ultimul deceniu, a luat o amploare deosebită activitatea de editare, de informare, pe care o desfășurăm pe mai multe căi. Din anul 2005, se editează, trimestrial, revista „Vox libri” (revistă care a obținut Premiul pentru cea mai bună publicație serială de specialitate pe anul 2006 din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), la care colaborează personalități importante din județ și din țară.

Pe lângă aceasta, se realizează lucrările cu caracter de informare „Noutăţi în bibliotecă”, „Evenimente şi manifestări culturale”, „Calendarul personalităţilor hunedorene” etc.

 

Monografii

 

Am inițiat un amplu demers de realizare și editare a lucrării „Județul Hunedoara, monografie”, lucrare în cinci volume, cu o impresionantă cantitate de informație despre județul Hunedoara și oamenii lui. Lucrarea „Județul Hunedoara, monografie”, vol. I-III, a fost apreciată și distinsă cu Diploma de Merit pentru cea mai bună lucrare de specialitate în cadrul secțiunii „Studii și cercetări sub formă de volum”, acordată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România în anul 2013.

A fost realizată și editată lucrarea „Deva, monografie”, prima monografie științifică a municipiului reședință de județ, un proiect derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, proiect concretizat în două volume extrem de bine documentate și elaborate cu rigoare științifică.

Anul acesta vor fi marcați cei 65 de ani de existență ai bibliotecii prin elaborarea unui volum aniversar la a cărui realizare contribuie foști și actuali bibliotecari, într-o colaborare dintre generații. Volumul va fi lansat la începutul lunii octombrie, la Salonul Hunedorean al Cărții.

 

Cursuri de chineză

 

Biblioteca Județeană își extinde permanent aria de interes, colaborarea și parteneriatul cu alte instituții de cultură. Un mare proiect pe care l-am finalizat se referă la colaborarea cu Institutul „Confucius” din Sibiu. Ca urmare a acestui parteneriat, organizăm cursuri de limbă și cultură chineză și am înființat o filială cu documente în limba chineză (Filiala Nr. 5 – Colțul Chinezesc). Interesul de care se bucură acest demers al nostru ne-a depășit toate așteptările, numărul solicitanților de cursuri de limbă chineză fiind în creștere. Suntem onorați de faptul că Ambasada Republicii Populare Chineze ne-a răsplătit eforturile și rezultatele cu  Diploma de Excelență pentru contribuția adusă la răspândirea limbii chineze, primită în cadrul ceremoniei de decernare a Bursei „Visul chinezesc”.

 

 

„Folosesc acest prilej pentru a saluta, cu multă recunoștință și prețuire, generațiile de bibliotecari care au lucrat cu atâta pasiune în Biblioteca Județeană, care și-au făcut din această instituție o a doua familie. Exemplul lor trebuie urmat de cei tineri, bibliotecarii erei internetului, care vor duce mai departe pasiunea și dăruirea față de carte și vor face din bibliotecă un izvor viu de cultură. Le mulțumesc bibliotecarilor care au avut șansa de a munci în Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” și, în același timp, le urez bibliotecarilor tineri, noilor generații care vor veni, să facă cinste acestei instituții”.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/